7 джаз класики, които ще ви накарат да се разбунтувате

7 джаз класики, които ще ви накарат да се разбунтувате

Със своите спокойни ноти и плавно леещ се ритъм джазът постоянно ни напомня за своята борба „за“: за любов, свобода, живот. Музиката е олицетворение на битката на всеки от нас за света – как избираме да я водим и как да я завършим.

It’s a Man’s World на легендарния Джеймс Браун е една от първите за времето си песни, които разглеждат темата за феминизма и доминиращото мъжко влияние през 60-те години. Раздиращият въздуха глас на Джеймс Браун внушава гняв и болка, а текстът е вик срещу сексизма и неравноправието между половете.

Go Down Moses на Fisk Jubilee Singers. Излязла през 1872 г. и слушана и до днес, песента се е превърнала в химн против робството и потисничеството. Боравейки с метафоричен език и преносни фрази, произведението обрисува поробените афроамериканци, живеещи в неравноправие и търсещи свобода.

Strange Fruit на Били Холидей. Адаптацията на поемата на Eйбъл Мееропол описва трагедията с линчуването на афроамериканци в Северна Америка в началото на XX в. Сдържана в своето вокално представяне, Били Холидей показва болката на похитената човечност и безскрупулно отнетото право на живот. Описвайки масова трагедия, Холидей твърдо застава срещу расизма.

Болезнена и мрачна - една от най-известните песни в света Strange Fruit е написана от човек с голямо и смело сърце

To Be Young, Gifted and Black на Нина Симон е отново въстание срещу расизма. Певицата е най-яркият пример за безграничността на човешкия дух, талант и воля, без значение от цвета на кожата или от произхода. Нина Симон подари душата си на музиката.

С блус нотки в своята основа, I Know It’s Over на The Smiths е общочовешка балада, която, апатична на пръв поглед, дълбоко в своята същност протестира срещу самотата, изолацията и затварянето на човека във вътрешния хаос на тъгата, обречеността на мечтите и сблъсъка между света на илюзиите и действителността. Песента оплаква интровертната човешка природа.

В Money Won’t Change You Джеймс Браун отрича парите като основен фактор за изявата на личността и, борейки се срещу материализма, дава храна за размисъл върху темата за връзката между щастието и заобикалящия ни предметен лукс.

A Change Is Gonna Come на Сам Кук е обвързана с движението за граждански права на чернокожите в САЩ и е обнадеждаващ лъч в дългата борба за равноправие и мир, за свят на хармония и взаимно разбирателство. Песента печели „Грами“ и е изпята от много известни изпълнители, сред които Луис Армстронг и Арита Франклин.

И още много са песните в категорията „джаз“, които се борят срещу несправедливостта и насилието, които помагат в трудностите по пътя ни. Легендарни изпълнители оставят своя отпечатък със социални и общочовешки послания за света, който, когато се развива, се развива заради нас.