50 героя от миналото ни показват, че всеки от нас може да бъде герой. „Българите! Забравените постижения“ е за смелостта, която ни дава бъдеще

50 героя от миналото ни показват, че всеки от нас може да бъде герой. „Българите! Забравените постижения“ е за смелостта, която ни дава бъдеще

Можем да строим, само когато знаем какво надграждаме. С 50 бележити българи и техните вълнуващи истории се срещаме в книгата „Българите! Забравените постижения“. Творбата на Делян Момчилов с илюстрации на Стен Дамянов, с научен ръководител проф. Пламен Павлов и с графичен дизайнер Николай Манчев от днес поема към своите читатели. На премиерата довечера в представянето й ще участват колегите от bTV Светослав Иванов и Георги Тошев.

Стамен Григоров – откривателят на „Лактобацилус булгарикус“, музикалната легенда Васко Абаджиев, Христина Хранова – първата българска акушерка и водна спасителка, Анка Ламбрева – първата българка, обиколила света и възкликнала при стъпването си отново на родна земя: „Видях света и се връщам в България с още повече любов. Българийо, колко хубава си ти!“ Това са четири от образите, представени досега във фейсбук страницата на „Българите! Забравените постижения“.

„Ние разказваме реални човешки истории. Героите ни са богата палитра от предприемачи, хора на науката, изкуството и културата. Не запознаваме само с техните постижения, разказваме и за техните житейски драми, техните неволи. Някои тръгват от нулата, за да стигнат до върха.“ – казва в интервю по bTV Radio авторът Делян Момчилов. „Постарах се да ги направя достатъчно достоверни, да представя образа им по най-добрия начин. Всички са изключително позитивни!“ – добавя в студиото ни илюстраторът Стен Дамянов. Той е използвал комуникативния език на анимацията, за да направи историите още по-достъпни. За да улесни общуването с творбата, графичният дизайнер Николай Манчев е използвал прийоми на онлайн дизайна: „Опитахме се да вкараме иновативност, която липсва във всички останали стандартно направени научни трудове: читателят, когато отвори първата страница, да не иска да спре.“

Възможност за първи път да разлистим книгата ще имаме довечера от 19:30 ч. в клуб „Терминал 1“. В представянето се включват колегите от bTV Светослав Иванов и Георги Тошев. „От първия български илюзионист до създателя на първия български самолет. Позабравените истории на онези, в които се оглежда реалното ни национално самочувствие. Важна книга за важните българи. За всеки, който помни историята ни. Книга за нас, българите.“ – са думите, с които Георги Тошев описва значимостта на „Българите! Забравените постижения“.

„Запознаваме с хора, които оставят добри примери в историята. По обективен начин разказахме техните житейски истории – успехите и паденията им, за да може читателят да си създаде представа как хората са дръзвали да бъдат новатори в далеч по-трудни времена от днешните.“ – обяснява посвещението на създателите Делян Момчилов. Какво е било нужно за това? „Кураж!“ – отговаря той.

Фиксирани в пораженията от миналото, какво реално ни изгражда? Делян Момчилов представя своето виждане: „Българският е доста борбен народ. Не трябва да гледаме на националните катастрофи като на нещо водещо – ние сме успели въпреки тях. Перспективата е основополагаща за самочувствието на всеки един човек. Трябва да сме по-позитивни, да виждаме хубавите неща и да им се радваме, за да има вбъдеще повече от тях. Добронамереността и смелостта са рецепта, която можем да видим в тези истории. Имаш ли желание да се развиваш, трябва да си добронамерен, последователен и смел.“

„Ако в днешни дни имаме постижения, това не е случайно – стъпваме именно на тези обществени двигатели с борбен дух, отворени очи и свободни души.“ – казва за наследството на описаните личности вдъхновителят зоолог, височинен алпинист и радетел за връзка с природата Боян Петров.

Петдесетте герои на тази книга ще ни покажат, че всеки от нас може да бъде герой в живота. „Навсякъде има герои, стига да имаме очи да ги видим и да ги запомним. Голяма част от тези българи реално не са забравени, защото просто не са били запомнени.“ – казва Николай Манчев. „Започнах да вярвам повече, когато прочетох текстовете на Делян.“ – завършва Стен Дамянов с думи, които обясняват въздействието на книгата.

„Тези неочаквани, разчупени, пъстри, поглъщащи страници са ни нужни. Нужни са на децата ни. Нужни са на нас. Нужни са на историята ни. Нужни са на националната ни самоличност!“ – е категоричен писателят, който винаги ни просълзява със своята човечност – Иво Иванов.

  • Интервюто на Светослав Николов с Делян Момчилов, Стен Дамянов и Николай Манчев за „Българите! Забравените истории“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“. На премиерата довечера своите изпълнения ще поднесат Иван Шопов и „Авигея“, които чрез днешния поглед към народната традиция от миналото също ни отварят просторите към бъдещето.