36 знакови сгради в София отварят врати за „Европейски дни на наследството“ този уикенд

36 знакови сгради в София отварят врати за „Европейски дни на наследството“ този уикенд

Седмото издание на инициативата „Европейски дни на наследството“ ще се проведе на 19 и 20 септември в София. Празникът е организиран от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община, а мотото тази година е „Опознайте културното наследство за цял живот!“

„За мен този празник винаги е трепет, както когато започнахме навремето с „Нощта на музеите“. Тази година в София врати отварят 36 знакови сгради. Това е много важно, за да могат нашите съграждани да се запознаят с тях при спазване на всички противоепидемични мерки. Въпреки пандемията празникът не е отменен, защото, както казва новият министър на културата на Франция, сега е моментът да се видим, да си спомним за нашето минало, да преминем през сегашното към бъдещето чрез младото поколение. Нека да създадем един хубав празник, който да има дълги традиции.“ – пожела в студиото ни Мария Конакчиева от Френския институт в България.

Карта на обектите с отворени врати можете да откриете на сайта на института. За първи път в инициативата се включва общинският културен институт Дом на културата „Красно село“. Все по-голям е и интересът на публиката. „На посетителите ще им се разкаже историята на сградата. Те ще научат кои са били големите архитекти на България, които са творили лицето на София. Ако ние имаме днес красива европейска столица, то тези сгради са положили основата.“ – посочи тя.

Във Френската резиденция ще получим специална брошура със снимки от интериора на сградата, както и от едно историческо събитие – закуската, която президентът Франсоа Митеран дава през зимата на 1989 г. на български дисиденти и интелектуалци. Самите ние ще можем да видим масата, около която се е създавала част от историята на България.

Възможността да разгледаме значими и представителни сгради ще бъде съчетана със специални събития. В събота беседа за ролята на Националната библиотека за опазване на европейското културно наследство от 11 ч. ще изнесе арх. Здравко Петров от Historical Routes. В същия ден и час в къща музей „Панчо Владигеров“ ще има концерт матине на младия пианист Иван Керековски. В католическия катедрален храм „Св. Йосиф“ в неделя от 19:30 ч. ще слушаме изпълненията на орган и пиано на Янко Маринов, който ще ни срещне с творби на Равел, Дебюси и Форе.

Догодина започналата във Франция инициатива „Европейски дни на наследството“ ще отбележи своята 30-а годишнина.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Мария Конакчиева от Френския институт в България.