24 май - за буквите с любов. Общоградско шествие, изложби с вход свободен, традиционен събор и чудесна инициатива на студенти от НХА са само част от възможностите, с които да отбележим празника

24 май - за буквите с любов. Общоградско шествие, изложби с вход свободен, традиционен събор и чудесна инициатива на студенти от НХА са само част от възможностите, с които да отбележим празника

С тържествено общоградско шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий ще започне и тази година честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Началото на шествието е в 10.00 ч. от Националния археологически музей. В 11.00 часа пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ще започне официалната церемония. Поздрав към присъстващите ще отправи г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. Теодора Димова, писател и драматург, ще произнесе официално слово, посветено на празника. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Даниел Цочев, а в програмата участват хор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Гвардейският представителен духов оркестър. Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква. След церемонията гостите на празника ще могат да разгледат изложбата „Майските православни празници в църковния календар” в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

За празника кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна към жителите на града с думите:
"Поздравявам всички столичани, които милеят за езика ни, за грамотността, обичат книгите и работят за просветата и културата.
Защото "Както без светлина и радост не ще има
за окото.....така е всякоя душа без книги..."
Това ни казва Константин-Кирил Филосов в "Проглас към Евангелието" – предговора към превода на първата книга на езика на славяните.
Нашият древен град е сред най-богатите в Европа с паметници на културно-историческото наследство. В него са съсредоточени най-много театри и музеи, библиотеки, едни от най-значимите музикални сцени, средни и висши училища. София става все по-интригуваща и за чуждестранни туристи. Убедена съм, че това единство на духовно наследство, древна писменост, културни традиции, модерно образование и съвременно изкуство са сред най-големите ни предимства и в надпреварата за титлата Европейска столица на културата, за която кандидатстваме заедно с целия Югозападен регион."

По случай 24 май Катедра "Плакат и визуална комуникация" към Национална художествена академия представя проекта "градскА Буква". Инициативата е придобила традиционен характер и тази година се провежда за четвърти път. Основният фокус – буквите – във всеки проект се разглеждат в различен аспект и от различна гледна точка. Настоящото издание има за цел да изяви симбиозата между букви и градска среда. Студентите от специалността откриват и запечатват с помощта на фотографията различни букви от кирилската азбука, скрити в уличките, парковете и сградите на София. По този начин те провокират зрителя да погледне по един нетрадиционен начин на заобикалящата го действителност и да намери в нея неподозирани, съществуващи, но неоткрити до този момент от него елементи. Идеята, че буквите са в "буквалния" смисъл навсякъде около нас, не само по рекламите и в печата, е основен мотив на проекта. С малко въображение всеки би могъл да ги намери и често тези "саморасли" букви са по-хармонични, по-непосредствени, изпълнени с вътрешна енергия и самобитност, отправни точки за нови хрумвания и идеи. Тазгодишната инициатива "градскА Буква" можете да видите реализирана на оградата на Националната художествена академия на ул. "Шипка" 1.

За Деня на славянската писменост (24 май) и за Деня на детето (1 юни) общинските културни институти в София ще отворят врати безплатно по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова. Желаещите ще могат да посетят безплатно Софийската градска художествена галерия, Музея под базиликата "Света София", зоологическата градина и парк–музей "Врана".

Музеят за история на София ще отбележи празника с ателие по калиграфия, в което преподавател по шрифт и калиграфия с дългогодишна практика ще демонстрира различни калиграфски техники. В ателието ще участват групи от ученици, които ще имат възможността на място да усвоят и упражнят разнообразни калиграфски способи. Ателие "Калиграфия" ще се проведе на 24 май от 10 до 16 ч. в Музея за история на София на бул. "Княгиня Мария Луиза" №16. Демонстрациите са с начални часове 10, 11, 13, 14 и 15.

Музеят за история на София ще отпразнува първата година от откриването за посещения на археологическото ниво на базиликата "Света София" с представянето на триизмерен модел на апсидната мозайка "Раят". Той е изработен по най-новите технологии, които се използват за първи път за възстановката на културни ценности. Размерите на мозайката са приблизително 2 на 2 м. Автори на проекта са Николай Спиров и Габор Станчев. Оригиналът на мозайката е от първата – еднокорабна църква, проучена под базиликата "Света София". Мозайката е разкрита от Вацлав Добруски през 1893 г. и принадлежи към третия строителен период на първата църква, разрушена най-вероятно при готските нашествия през 376 – 382 г. Паното е използвано и при функционирането на втория храм. Изобразени са птици, пиещи вода от кантаросовиден съд между две кипарисови дървета. Така ранните християни са изобразили представата си за Рая.

По случай 24 май Националният исторически музей обявява вход свободен на 23 май от 9.30 до 18 ч. и на 24 май от 9.30 до 13 ч. Всички исторически и културни ценности, с които НИМ разполага, както и обновената експозиция на Зала 2 - „Античност”, ни очакват с цялото си великолепие. В тези дни ще можете да намерите и изданията на музея на преференциални цени.

Ученици от столичните училища и самодейни формации ще се включат в концерт пред Народния театър "Иван Вазов" от 12 ч. на 24 май. Събитието, което се провежда за трета поредна година, е организирано от Столичния инспекторат по образованието със съдейсвието на Столичната община и "Еуратек" ООД – официален вносител на Шкода в България.

Празничен концерт за 24 май в Националното музикално училище "Любомир Пипков" с участието на "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров, "Дива река" и "Ева квартет". Учениците от Музикалното училище ще закрият тържеството с химна на Св. Св. Кирил и Методий. Съорганизиран от Столичната община, концертът с начален час 12 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

На 24 май е премиерата в столицата на спектакъла "5х5 + 1". Той ще се играе на сцената на Театър "София". Автор и хореограф е Петър Илиев. "5х5 + 1" включва пет плюс една миниатюри, пет плюс един танцьори, петима музиканти на живо, пет стила, пет сцени... 5х5 е матрица, пълна с човешки взаимоотношения – физически, емоционални, всекидневни, необичайни. Музиката към спектакъла е дело на Петър Ралчев и Пейо Пеев. В претворяването на сцена ще се включат още: Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), Ангел Димитров (китара и тамбура), Борис Таслев (бас).

В програмата на "София хартиен арт фест": "Японски хартиени техники в театъра и визуалните изкуства" - презентации и работилница със студенти по визуални изкуства в галерия "Римини" на 24 май от 11 ч.

На 24 май е традиционният събор на село Иваняне, район „Банкя“. В центъра на селото се издига Паметник на буквите. Българския празник на духовността и писмеността се свързва с този уникален паметен знак. На 24 май по традиция правят изпращане на абитуриентите от селото по Пътя на живота, който ги очаква след тяхното дипломиране. И тази година кметът на селото Мария Павлова ще ги поздрави в 17:00 часа, а от 18:00 часа всички ще се отдадат на народно веселие с вдъхновяващите български народни песни и танци.

Под мотото "Да запазим българското" от 11 ч. на 25 май на лятната естрада пред Народно читалище "Георги Бенковски – 1911" (квартал Бенковски), ще се проведе Събор на родоветe. Програмата включва празничен концерт с участието на самодейни колективи към читалището и професионални изпълнители, документална фотоизложба, отразяваща дейността на читалище "Георги Бенковски – 1911" през годините, изложба "Знай и обичай своя род и роден край", включваща родословието на местните родове. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция "Култура" при Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Заместник-кметът по културата д-р Тодор Чобанов ще гостува в предаването "Тази събота" от 8 ч. по bTV и bTV Radio. Събеседник на Антон Хекимян ще бъде и драматургът Захари Карабашлиев. Ще проследим на живо откриването на паметника на Бай Ганьо и шествието за 24-ти май. В минути за култура ще вземат участие българските актьори Албена Колева и Йосиф Сърчаджиев. В "Тази неделя" гост в студиото ще бъде актьорът Камен Донев, а по-късно зрителите и слушателите ще се срещнем с три поколения учители.

На 24 май от 11 ч. в предаването COOL…T зрителите на bTV и слушателите на bTV Radio ще разберем последните новини около Кралицата на театъра – неповторимата Стоянка Мутафова, която застава пред камерата на Петя Дикова за откровено и много забавно интервю. В Oеня на българската просвета и култура и на славянската писменост в студиото на предаването ще гостуват филмовите момчета от "Революция Z" – Георги Кадурин, Иван Тишев и Иван Иванов. Те ще разкажат за училищните емоции на снимачната площадка и в реалния си живот.

Снимка към новината: фрагмент от изложбата на оградата на Националната художествена академия.