24-ма изявени дейци на културата със „Златно перо“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24-ма изявени дейци на културата със „Златно перо“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Милица Гладнишка и Мирослав Турийски са джаз музикантите, които тази година получиха наградата „Златно перо“. Отличието се присъжда от Класик ФМ и галерия „Макта“ по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, като тази година бе 22-рото издание на церемонията. Тя се състоя сред спомените от римското минало на нашия град под куполите на Ларгото между Народното събрание, Министерския съвет и администрацията на Президента.

Още първите песни на Милица Гладнишка я откроиха като вокалист с дълбочина на прочита и грациозност на представянето. Те предвещаха тази жар, с която Милица след това превзе музикалната и театралната сцена – със секстета на Мишо Йосифов, с Биг бенда на БНР, с няколко спектакъла. Във всички тях тя търси необичайния поглед, който встрани от основния поток е основното в живота. Свободен дух, любвеобилна, страстна – Милица е голямото име на съдържателното забавление, което ни дава и в новия си спектакъл „Титанично“. Второто му представяне ще бъде тази неделя от 19 ч. в НАТФИЗ.

„Никога не се е съмнявала в мен.“ – обясни Милица своето посвещение към майка си при гостуването в студиото ни и разказа много за цялата огромна подкрепа, която е получила от нея. Близкия контакт с публиката обясни така: „Може би защото съм много искрена. Като всеки човек имам комплекси, но не им обръщам внимание и не крия нещата. Контактът ми с хората е открит и честен, говорим си очи в очи с точните думи, без излишна суета.“ Милица се описва като „подвижна, шарена и нетърпелива“: „Обичам да се действа, обичам смяната на цветовете, бързо ми омръзват нещата.“ Затова и творчеството й има толкова много лица. Интервюто на Светослав Николов с Милица Гладнишка можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Мирослав Турийски е един от младите продължители на джаз традицията у нас. Той композира, аранжира и свири с широтата и лекотата на своето въображение, непринуденост и придружаващо всяка ситуация чувство за хумор. Той е лидерът на триото, с което пее Мирослава Кацарова – самата тя носителка на „Златно перо“, на церемонията лично му
поднесе наградата.

Мирослав Турийски е и преподавател в пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Той е инициатор на създаването на Октет Пловдив с музиканти от Града под тепетата, които свирят в различни формации в цялата страна. Дебютът на състава бе на „Пловдив джаз фест“, представян от Мирослава Кацарова и Община Пловдив. Миро е и гостоприемен домакин в две заведения в Пловдив, акцент в които е представяне на програма с джаз, рок, поп и театър.

„Трогнат съм. Поласкан съм. Благодаря!!!“ – написа той във фейсбук – думите, с които лаконично и по същество се обърна и към публиката на церемонията.

Двамата ни поздравиха с фрагмент от Le Tango Solitaire от албума My Cinema на Мирослава Кацарова, създаден заедно с Мирослав Турийски, Христо Йоцов, Веселин Веселинов – Еко и Николай Карагеоргиев.

За успехите в развитието на София чрез култура „Златно перо“ получи кметът Йорданка Фандъкова. „Това е награда за творческа София. Условията, които създаваме за реализиране на културни събития и фестивали, целят именно подкрепа на талантливите ни артисти и изпълнители. Развиваме изключително богата културна програма със събития и фестивали на открито, за да могат те да се видят от повече граждани и гости на града. Чрез общинската програма „Култура“, която е първата в България меценатска програма за подкрепа на творци и културни проекти, и Културния календар подпомагаме над 160 събития. Тази година 30 са само тези, свързани с музиката.“ – отбеляза грижата на Общината за града кметът Йорданка Фандъкова.

През последните няколко години в София бяха открити редица музеи, в празничния ден бе отворен археологически парк около Западната порта на Сердика, където има и сцена за културни събития, а изкуствата ни събират навсякъде в града – в зали, в паркове, в открити читални, по пешеходните зони. Изкуството все повече става част от непосредствената ни среда и с изрисуването на фасади и подлези, с изложби по градските алеи. На церемонията чухме младите таланти на София – децата от хор „Пим-пам“.

Два общински културни института също бяха отличени с престижното „Златно перо“. Дом на културата „Искър“ се превърна в център на общността в квартал „Дружба“ – той организира богата културна програма, която сплотява живеещите в района в редица инициативи, с множество състави, сред които е ръководеният от Юли Дамянов Софийски духов оркестър, съпроводил церемонията със своите изпълнения.

След мащабния ремонт Дом на културата „Искър“ разполага с една от най-красивите и комфортни зали в София. Това лято по програма „Европа“ на Столичната община Сдружение „Нови публики“ заедно с „Арт офис“ и „ИнформБюро“ ще включат ученици от средните училища в района в творчески работилници за създаването на културен продукт. От 18 юни до 10 септември всеки уикенд ще има артистична програма в мобилни студия в парка около културния институт и езерото – музика, огнено шоу, театрални представления. През есента ще се проведе професионална среща за добрите практики в подобни модели в други европейски страни, разказа за Джаз ФМ Деница Езекиева от Сдружение „Нови публики“. Наградата на директора на Дом на културата „Искър“ Евгения Михайлова връчи Таня Иванова от Джаз ФМ.

Ансамбъл „Средец“ към Дом на културата „Средец“ също получи отличието. Към този общински културен институт твори и детски фолклорен състав – „Здравец“. Наградата връчи Деси от предаването „Преди обед“ по bTV и bTV Radio.

И тази година Дом на културата „Средец“ продължава програмата с музика на открито „Остров на музиката“, в която в паркова среда се изнасят концерти с фолклор, джаз, поп и рок. Заради предстоящия ремонт на парка „Заимов“ събитията ще се провеждат в Докторската и в Борисовата градина. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ансамбъл „Средец“ ни възхитиха още веднъж с майсторството си в пресъздаване на красотата на българския фолклор.

„Златно перо“ получиха още Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Гимназията по приложни изкуства „Св. Лука“. Композиторът Георги Арнаудов, диригентът Бедрос Папазян, виолончелистът и преподавател проф. Анатоли Кръстев, оперните прими Стефка Евстатиева и Мариана Цветкова бяха сред отличените представители на класическата музика. Като поздрав към публиката Мариана Цветкова поднесе песен на проф. Йовчо Крушев.

Сред носителите на „Златно перо“ тази година са свързаните с киното и театъра проф. Маргарита Младенова, Радослав Спасов, Филип Трифонов. Наградата на „момчето, което си отива“, днес на 70 години и вечно млад по дух мечтател, връчи Асен Блатечки, с когото тийнейджъри използваха възможността да се снимат в кулоарите на церемонията.

Операторът Пламен Герасимов получи отличието от Светослав Николов от Джаз ФМ. Творецът е автор на над 100 филма. И последните три са свързани с апостоли на духа, заели се със само на пръв поглед непосилни мисии – „Пътят на буквите“ е за делото на св. Кирил, „Окото на Минотавъра“ – за незрящ скулптор, а „Сантиментална история“ – за радетел, съхраняващ историята на една общност.

Журналистите Жени Марчева от bTV и bTV Radio и Горан Благоев от БНТ станаха лауреати на отличието за задълбочените анализи на процесите в обществото ни. След като Нешка Робева получи „Златно перо“, трупата й National Art танцува за публиката.

„Щурците“, които тази година отбелязват половин век от началото на смелия си път в музиката, скулпторът Вълко Ценов, художникът Станислав Станчев, певицата Янка Рупкина също бяха отличени със „Златно перо“. Любимият глас на народната музика ни зарадва с песен от българския фолклор.

Наградата на публиката бе за балетиста Никола Хаджитанев, който от години привлича нови почитатели към балета с финеса, елегантността и изразителността на своите изпълнения. Златната брошка и грамотата той получи от Васил Димитров от Класик ФМ и „Кантус Фирмус“ и Цвети Киров от галерия „Макта“.

Церемонията по връчването на наградите „Златно перо“ бе част от Европейския музикален фестивал, представен от „Кантус Фирмус“. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г., а Министерството на културата е съорганизатор. Георги Митов от Класик ФМ бе водещият, който духовито свърза приноса на всички тези творци от различни полета на изкуството.

На чаша вино Ethno след това участниците в церемонията и гостите се срещнаха, запознаха, говориха и се обединиха около интересни проекти за бъдещето.

Автор на снимките: Веселка Балевска