24-ма български културни дейци стават носители на наградите „Златно перо“ 2017

24-ма български културни дейци стават носители на наградите „Златно перо“ 2017

В деня на големия български празник 24 май, Ден на българската писменост и култура, за 22-ра поредна година Класик ФМ радио, галерия „Макта” и „Кантус Фирмус“ ще раздадат наградите „Златно перо”. На официална церемония от 17:00 ч. под куполите на Ларгото в центъра на столицата ще бъдат връчени престижните отличия. Те представляват брошка във формата на писец и са изработени от 24-каратово злато.

Сред наградените тази година са джаз музикантът Мирослав Турийски, актрисата и вокалистка Милица Гладнишка, прочутата българска оперна певица Стефка Евстатиева, режисьорът Радослав Спасов, народната певица Янка Рупкина, диригентът Бедрос Папазян, актьорът Филип Трифонов, журналистката Жени Марчева, композиторът Георги Арнаудов и др. За активна културна политика и подкрепа на стойностни проекти в областта на изкуствата награда „Златно перо“ ще получи тази година и кметът на София Йорданка Фандъкова.

По традиция, една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Класик ФМ радио чрез гласуване по имейл. Техният избор за носител на 24-та награда е балетистът Никола Хаджитанев. Пълния списък на отличените може да видите тук.

Официалната церемония „Златно перо“ е с вход свободен за публиката, която иска да види на живо връчването на наградите за 2017 г. По време на церемонията свое дуетно изпълнение ще представят Мирослав Турийски и Мирослава Кацарова. В програмата ще участват още Софийски духов оркестър, Детски хор „Пам-Пам“, оперната прима Мариана Цветкова, танцьори от трупата National Art и от фолклорен ансамбъл „Средец“.

Събитието се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал“, който е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г., със съорганизатор - Министерството на културата на Република България.