24 години по-късно музиката на Nirvana продължава да вдъхновява. Вижте как басистът Бен Уилямс интерпретира класиката Smells Like Teen Spirit

24 години по-късно музиката на Nirvana продължава да вдъхновява. Вижте как басистът Бен Уилямс интерпретира класиката Smells Like Teen Spirit

Днес се навършват 24 години от издаването на един от най-известните и успешни албуми на 90-те години - Nevermind на американската рок група Nirvana. Това е вторият проект в дискографията на формацията. През годините музиката от него е била вдъхновение за артисти от различни жанрове и възрасти.

По случай 24-години от издаването на Nevermind джаз басистът Бен Уилямс пусна видеоклип със своя версия на една от композициите, включена в диска - Smells Like Teen Spirit. Песента, която е първият сингъл от Nevermind, се превръща в най-големия хит на Nirvana, достигайки до 6-та позиция в класацията Billboard Hot 100. Smells Like Teen Spirit е написана от Кърт Кобейн и неговите колеги Крис Новоселич и Дейв Грол. Сред най-ярките джаз интерпретации на Smells Like Teen Spirit са тези на джаз триото The Bad Plus и прочитът на легендарния Пол Анка.

„Smells Like Teen Spirit е класика за моето поколение.“ – казва басистът Бен Уилямс в интервю за сайта Revive и продължава: „Това е велика песен и въздейства носталгично на много от нас. Тя има няколко кавърверсии, така че аз се замислих какво мога да направя, което не е правено преди това.“ Бен Уилямс включи своята интерпретация на Smells Like Teen Spirit във втория си солов албум Coming of Age, който беше издаден през пролетта на тази година. Сега басистът предлага на вниманието на своите почитатели видеоклип към своето изпълнение. Видеото е заснето от Тод Стар, докосвайки се по един елегантен и съвременен начин до стилистиката на оригиналния видеоклип на Nirvana.

Фотография към публикацията: от фейсбук страницата на Бен Уилямс