21 хорови състава от 10 европейски държави в осмото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“

21 хорови състава от 10 европейски държави в осмото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“

За осма година от 6 до 10 юни Балчик ще бъде домакин на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, организиран от община Балчик и сдружение „Музикален свят – Балчик“, под патронажа на Министерството на културата и на кмета на Балчик Николай Ангелов. За досегашните седем издания повече от 4600 любители на хоровото изкуство от 119 състава, представители на 21 държави от Европа и Азия, припознаха Балчик като място за изява на своя творчески потенциал.

Фестивалът се организира от Сдружение „Музикален свят – Балчик“ в лицето на хористите от смесен хор „Черноморски звуци“. Иновативен форум, всяка година той предлага различно съдържание, а главната цел е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства, да провокира раждането на нови творби, издаването на сборници с хорови произведения, провеждането на дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти, изпълнители.

Партньори на организаторите са Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“, Туристически информационен център „Мелницата“, Държавен културен институт Културен център „Двореца“, Университетската ботаническа градина, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Българският хоров съюз, десетки национални и регионални медии.

Всички концерти се излъчват онлайн в реално време на сайта на фестивала https://www.chernomorskizvutsi.com/.

Фокусът през 2018 г. е насочен към забележителна личност в хоровото дело на България – композиторът Александър Танев, 90 години от чието рождение се честват сега. На неговото наследство е посветена изложбата „Александър Танев – дух и слово“, негови творби ще бъдат изпълнени на работилници, в които участват хорове от над 150 души, ще бъде представен сборник с непубликувани негови песни, ще се състои концерт с негови произведения и ще бъде прожектиран филм за композитора.

В програмата тази година се включват 21 хорови състава от 10 европейски държави – България, Македония, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна и Русия. Пет хорови работилници ще водят проф. Златина Делирадева, Славил Димитров, Петър Крумов, Милена Добрева и д-р Валентина Георгиева. Наградният фонд е от 2500 евро, като парични премии ще получат спечелилият Гран при, както и победителите в отделните категории.

За първи път фестивалът ще представи в Добрич концерт и ще проведе там работилница за български народни танци.

Артистичен директор на фестивала е Валентина Георгиева.

Джаз ФМ е медиен партньор.