2015 г. започва с пожеланията и мъдростта на любимите ни музиканти

2015 г. започва с пожеланията и мъдростта на любимите ни музиканти

Десетки музиканти поздравиха своите почитатели за настъпването на 2015 г. – с благопожелания, споделяйки най-ценното, разказвайки за стремежите си, припомняйки хубави моменти от миналото. В следващите редове и в поредица от фотоси, които можете да разгледате чрез бутона „Галерия“ върху основната снимка към публикацията, ще ви направим съпричастни към вълнението, с което някои от любимите ни артисти посрещнаха Новата година.

Камелия Тодорова поздрави своите почитатели със свой вариант на „Снегът на спомена“ на Георги Минчев: „Тя най-после дойде, приятели мои! Наздраве, честита 2015!“ Песента по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов в изпълнението на Камелия Тодорова звучи от няколко години в ефира на Джаз ФМ, като извън това е сравнително малко позната сред слушателите. Сега тя вече е публикувана във фейсбук профила на Кеми и за няколко часа има над 100 гледания.

Няколко часа преди настъпването на Новата година, джаз звездата обобщи най-важното послание към почитателите си с думите: „Мили приятели, пожелавам ви повече смелост през Новата година. Вярвам, че ако всеки от нас действа с малки стъпки, но решително, в посока на позитивната промяна, за която всички мечтаем, светът наистина ще стане по-добър. Само заедно, и действайки „ведно“, можем да постигнем промяната! Малките стъпки на всеки един от нас образуват един голям скок напред, в бъдещето. Да бъдем добри, усмихнати и късметлии! Весело посрещане на Новата 2015 година!“ В тези думи певицата направи паралел с песента си „Ведно“, която в началото на 2008 г. тя посвети на присъединяването ни към Европейския съюз. 2014 г. бе поредната успешна за Кеми, като тя ни представи новия си концертен проект съвместно с Brazz Association Combo – чухме го на фестивалите в Банско и Созопол. С желание да вдъхне сила на свои приятелки, борещи се с тежка болест, а също и на всички свои почитатели, които се нуждаят от подкрепа, Кеми изпя написаната от дъщеря й Рейчъл песен „Отначало“.

Получили всичко от живота, даваме си всичко от себе си: „Отначало“ на Камелия Тодорова

Мирослава Кацарова започва 2015 г. с концерт на 3 януари в пловдивския клуб Bee Bop Café, на който ще отпразнува рождения си ден, музикалното партньорство, прераснало в приятелство, с пианиста Мирослав Турийски, и приятелството с колеги-музиканти и публиката. През 2015 г. ни предстои да чуем новия студиен албум на Мира, основан на програмата й Cinema и развит с още композиции. Тези причини за ентусиазма ни към новата година Мира обобщава със своето лично очакване: „Сигурна съм, че ни предстои една добра година и ви пожелавам такава да бъде за всички вас! Желая ви смисъл във всичко, което правите, лекота, която ни превръща от обикновени в летящи хора, и любов, която е в основата на полета! Бъдете здрави и до скоро!“

Васил Петров изпрати старата година сред своята публика. На 30 декември той приключи коледното си турне с концерт в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Акомпанира му Пловдивската филхармония с диригент Константин Добройков, а гост солист беше Михаела Филева. „Честита Нова 2015 година! Господ да Ви дава здраве!“ – това написа във Фейсбук в първите минути на Новата година Васил Петров, като добави снимка на наздравица със своята любима Маргарита (вижте този кадър, както и всички останали, за които ще ви разкажем, чрез бутона „Галерия“ върху основната снимка). През тази година Васил Петров представи две нови песни – празничната „Великден и пролет“ по текст на Иван Вазов и музика на Борис Карадимчев и дуета със София Георгиева – „Огледален образ“ (можете да ги чуете в съответните публикации). Най-големият звукозаписен проект за Васко през 2014 г. бе неговият албум „Васил“, записан с Биг бенда на Българското национално радио.

Личен и много романтичен - новият албум „Васил“ на Васил Петров ни разказва вечни истории и улавя красивите моменти от живота

Под знака на многобройни срещи с публиката и нова песен премина годината за Хилда Казасян. Часове преди настъпването на 2015 г. тя гостува в студиото на предаването „Тази сутрин“ по bTV и bTV Radio, за да сподели щастието, което преживя през изминалата година. Негов основен източник – суперуспешното протичане на националното й турне. „За новата си желая да е като миналата. Сама се изненадах, когато си го казах. През 2014 г. успях да реализирам желаното от години национално турне – и то се оказа по-успешно от обективните ни очаквания. Това ме успокоява, че положението не е толкова трагично“, сподели Хилда пред Десислава Стоянова и Александър Кадиев, а интервюто можете да видите чрез този линк. Националното си турне Хилда анонсира с песента „Луди пеперуди“ по музика и с аранжимент на Христо Йоцов, а текстът е написан от Добромир Славчев. Повече за песента, а също така и видеоклипа към нея, можете да откриете на сайта ни тук.

С музика посрещнаха новата година Тони Бенет и Лейди Гага. В полунощ те вдигнаха наздравица за изключително успешната за тях 2014 г. Двамата създадоха най-успешния джаз албум на годината – Cheek to Cheek, и оглавиха и класацията на „Билборд“ за джаз изпълнители. „Наздраве, за да бъде прекрасна Новата година! С обич – Тони и Лейди“, написаха двамата във фейсбук. Часове преди настъпването на 2015 г. те започнаха турнето си Cheek to Cheek с концерти в Лас Вегас, а скоро поемат към Лос Анджелис и Ню Йорк. Те записаха и две песни, които станаха част от новогодишната програма по NBC.

Всичко е възможно! Тони Бенет и Лейди Гага мечтаят, обичат и се забавляват заедно със слушателите в Cheek to Cheek

Големия си успех Тони Бенет и Лейди Гага спечелиха благодарение на любовта си към джаза и откровеността си в музиката. Дълги месеци те искрено споделяха малки, трогателни знаци за химията помежду им. Повече можете да прочетете на сайта ни тук. Тони Бенет и Лейди Гага избраха да направят концертната премиера на Cheek to Cheek на централен площад в Брюксел. Вижте тяхното изпълнение там на песента But Beautiful:

С музика посрещна Новата година и Майкъл Файнстайн. Носителят на две награди „Еми“ и на пет номинации за „Грами“ покани специални гости на сцената до себе си в залата Rainbow Room на центъра Smith, разположен на върха на небостъргач в центъра на Лас Вегас. Залата, която се намира на Rockefeller Plaza №30, току-що отвори врати след ремонт, започнал през 2009 г. През годините на нейното съществуване от 1934 г. насам хиляди са платили до хиляда долара за билет, за да посрещнат Новата година с Франк Синатра, Дюк Елингтън, Розмари Клуни, Марлене Дитрих, ZZ Top. На концерта, който бе излъчен пряко по телевизия PBS, Майкъл Файнстайн покани редица знаменитости от музикалните сцени и малкия екран, сред които звездата на „Бродуей“ Кели О’Хара (която участва в коледния джаз албум на оперната прима Рене Флеминг – Christmas in New York) и новото си откритие – 17-годишния талант Джулия Гудуин. В навечерието на празниците Майкъл Файнстайн представи съкратена версия на предходен коледен албум-рецитал, записан заедно с пианиста Алън Броудбенд. Проектът излезе под заглавието A MIchael Feinstein Christmas.

Кърт Елинг също бе част от посрещането на Новата година с музика. По Националното обществено радио NPR бе излъчен негов празничен концерт от 2003 г. През изминалата година имахме щастието да чуем Кърт Елинг в България с Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, а по Джаз ФМ ви представихме интервю с музиканта.

„Опитвам се да пренеса историята на джаза в бъдещето“, споделя големият джаз вокалист Кърт Елинг

В новогодишното си обръщение към своите последователи Джонатан Бътлър отново акцентира върху силата на вярата и духа: „Честита Нова година! Зная, че щедростта на Бог е отвъд това, което можем да си помислим, и дори отвъд това, което можем да си представим. Той ви приканва да пристъпите в 2015 г.“ Декемврийските дни Джонатан Бътлър посвети на поредица от концерти със своя приятел Дейв Коз, в чийто коледен албум The 25th of December се включи с песента O Holy Night. С това изпълнение – глас, китара и саксофон, двамата винаги изправят публиката на крака по време на превърналите се в традиция празнични турнета.

През изминалата година Джонатан Бътлър издаде пореден албум с проникновението на вярата в Бога.

Истината за живота – да живееш мечтата си: Джонатан Бътлър я изповядва в Living My Dream

Chicago, които през 2014 г. се завърнаха с албума си Now: Chicago XXXVI, посрещнаха Новата година с празнични фойерверки. Новият проект на групата е с посланието „Живей сега!”

Лейла Хатауей използва случаен момент от своята новогодишна вечеря в ресторант, за да напомни за своя призив за ограничаване на либералния режим за носенето на оръжие в Съединените щати. Тя публикува във фейсбук снимка с текста: „Този човек до мен е с пистолет в джоба. Не ми се зарадва.“ През тази година Лейла спечели наградата „Грами“ за най-добро аренби изпълнение за участието си с песента Something в албума Family Dinner – Volume One на колектива Snarky Puppy. Тя също така по блестящ начин се включи в албума на Ал Жеро, посветен на паметта на Джордж Дюк – My Old Friend: Celebrating George Duke, и прикани своите почитатели да участват във финансирането на предстоящия й албум чрез платформата Pledge Music.


Ричард Бона сподели лични моменти от посрещането на 2015 г. със своите малчугани. Към почитателите си се обърна с думите: „Честита Нова година от нинджите! Желаем ви всичко най-добро – живейте в мир, бъдете благословени!“

„Музиката е съвършена, музиката е истината” – Ричард Бона вярва, че музиката носи есенцията на идеалния живот

Ричард Бона сподели своето творческо кредо и непримиримостта си към несправедливостите в света на шоубизнеса в интервю за Джаз ФМ: „Ако животът на човека можеше да се превърне в отражение на музиката, тогава щяхме да повярваме в перфектния живот. И всичко това, защото музиката е съвършена. Днес стана много трудно да казваш истината. Заради цялостната бизнес и медийна среда е много трудно да бъдат забелязани всички тези млади и истински артисти, които правят музика по света. Много е трудно да поддържаш духа на музиката чрез общността, защото общността е преситена от всичко, което се случва”. През тази година отново имахме щастието да чуем Ричард Бона в София – този път като хедлайнер на фестивала A to JazZ. Фотогалерия от трите концертни вечери на музикалния празник можете да разгледате на сайта ни тук.

С обич и с пожеланието за щастлива Нова година към слушателите си се обърна Кралицата на соул музиката Арита Франклин, която и така подписа своите поздрави за 2015 г. и за Коледа. През тази година певицата постигна най-големия си успех от 80-те години насам с албума Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics.

Новогодишни поздрави отправиха към своите почитатели също холандската певица Лаура Фиджи, канадецът Майкъл Бубле, един от най-модерните джаз музиканти в Ню Йорк – Хосе Джеймс, и Хари Коник джуниър, който публикува снимка от Вашингтон заедно със своята любима – Джили.

Снимка към публикацията: авторът.