2014 г. – четири срещи с изобразителното изкуство, вдъхновено от музиката по Джаз ФМ

2014 г. – четири срещи с изобразителното изкуство, вдъхновено от музиката по Джаз ФМ

Музиката по Джаз ФМ, представяща най-големите достижения на джаз, ритъм енд блус и фънк музиката през десетилетията звукозаписна история, вдъхновява художници за техните изящни творби. Чувството за свобода, красота и жизнерадост от ефира на радиото през 2014 г. се пренесе в четири изложби в столицата – на проф. Вихрони Попнеделев, Златин Орлов, Вили Николов и Антония Дочева (в хронологичен ред от края към началото на годината).

Проф. Вихрони Попнеделев - Джаз ФМ, 16:30 ч.

Проф. Вихрони Попнеделев - „Джаз ФМ, 16:30 ч., фрагмент

Сродни на джаза – свободен и неочакван: проф. Вихрони Попнеделев представя новите си творби, докоснати от вълнението на Джаз ФМ. „Слушам изключително Джаз ФМ в ателието си. По някое време правя аналогия между звуци и цвят и търся да изразя звуците и съзвучието. Цялата пиеса от звуци в джаза се опитвам да я предам в цвят в картините. Но има неща в звука, които са по-кратки от една картина. Затова трябва да направиш светкавично всичко така, че звуците от музикалната пиеса да продължават да се носят дълго във времето. Когато възприемаш една картина, първо я виждаш, но тя после започва да ти действа. На това разчитам, че след като направя „превода” от музика в цвят, хората ще запомнят тези съзвучия и те ще им напомнят за това, което са чули в песента”, споделя творческата си концепция авторът. Цветовете в неговите творби символизират единението, вдъхновено от Джаз ФМ – отделни ярки елементи изграждат цялото на радостта. Те носят и лекотата, с която преминаваме през живота и го докосваме със своето внимание. Три от произведенията в изложбата на проф. Вихрони Попнеделев са специално посветени на Джаз ФМ. Под звуците на радиото той създава керамични глави, изобразявайки жителите на с. Долно Камарци, където се намира арт центърът му; керамични съдове, които излъчват щедростта на това, с което ще ги напълним; керамични гарвани, изразяващи уважението му към света на дивата природа; керамичните петли, които, пъстроцветни, надигнали глави към слънцето, възвестяват началото на още един хубав ден; керамични яйца, от които, когато са стоплени, ще се роди радостта; автопортрети под формата на колажи в керамични пана с настроенията и усещанията от деня; цветни, весели пейзажи от Париж; красиви тела на фона на красотата в света. Неочаквани, любопитни, топли, красиви и приятни – и така – родеещи се с джаз музиката, творбите на проф. Вихрони Попнеделев, обобщаващи неговата творческа 2014 г., бяха изложени през декември в галерия „Арт алея”.

Златин Орлов

Златин Орлов

„Музиката по Джаз ФМ ми дава ритъм, настроение. Дава ми това, което някоя друга музика може да ми вземе”, казва художникът Златин Орлов, който представи преди няколко дни в столичната галерия „А+” своите картини, греещи, радващи и сливащи, вдъхновени от джаза. „Мога да кажа, че това е един отделен свят, който носи своята светлина. Джазът докосва обикновено някакви много странни струни в човешкото съзнание, които не подлежат на коментар и на настройка. Човек не може да се принуди да слуша джаз и не може да се принуди да му се наслаждава. Искам същата тази откровена комуникация да я има между мен и моите зрители”, споделя своите усещания Златин Орлов, чийто професионален път започна като финалист в конкурса за съвременно българско изкуство MOST на Галерията за модерно изкуство. Джазът движи ръката на художника в създаването на творбите: „Когато човек се постави в ситуация на пълна свобода и участие в хармонията на тази музика, изпод ръцете му се случват неща, които не са съзнателно контролирани. До голяма степен съм се възползвал от инстинктивното в рисуването, в подреждането на композициите, в създаването. Творбите не са плод на много тежка мисъл, а на освобождаването на натрупаното отношение към свободата.” Усетена през неговите картини, джаз музиката е тази част от света ни, която е изпълнена със светлина, хармония и жизнена енергия. Тя лекува напрежението и безпокойството, които изпитваме в други територии на живота си.

Вили Николов - Пътуващи музиканти

Вили Николов - „Пътуващи музиканти”

Пример за това колко малко е нужно, за да укрепи вярата ни в доброто, и колко ценно е това, ни дават картините на Вили Николов, създадени под звуците на музиката по Джаз ФМ. През ноември той представи своите джаз творби в изложбата „Алегро” в галерия „Артур”. „Животът, представен в тези картини, може да бъде изключително красив, пъстър и радостен, дори когато навън е сиво и дъждовно – палитрата има достатъчно цветове”, казва художникът произведенията си с усещане за джаз. За моментите, когато имаме нужда от закрила и подслон, Вили Николов ни дава пример как можем да го намерим не в очевидното, а в спокойствието на хармонията – картината „Джаз в дъжда” е вдъхновена от истинска случка: „Уличният музикант беше със затворени очи и сякаш дъждът му помагаше, сякаш той свиреше и танцуваше с капките. Забързаните хора бяха с чадъри, не спираха да чуят музиката – а дори не валеше силно, просто ръмеше. Беше толкова красиво! Музикант в дъжда...”

Антония Дочева

Антония Дочева

Родени от музиката, картините на Антония Дочева излъчват енергия и зареждат с настроение. „Фигурите са само контур на усещането, а колоритът е многообразието на тази музика – играта на цветовете се съдържа в джаза”, казва художничката, обяснявайки защо усещанията за музиката и за рисуването в нейните творби резонират така силно и красиво. Антония Дочева свързва джаза със спокойствието, което той носи. „По-хубаво запей, вместо да се скараш с някого”, казва тя и допълва: „В целия ми живот – и когато съм била тъжна, и когато съм имала много работа, музиката ми е носила спокойствие и разтваряне на вътрешната ми същност. Това е магия.” Вдъхновените от музиката свои творби тя представи в началото на годината в изложба в зала „България”, а след това предостави фотогалерия с най-доброто от своето изобразително изкуство, вдъхновено от Джаз ФМ, за сайта ни по случай Международния ден на джаза. През 2014 г. радиото бе основен участник в България в инициативата на легендарния Хърби Хенкок, провеждаща се под егидата на ЮНЕСКО. Лечебното въздействие на музиката Антония Дочева описва така: „Тя носи благотворни и извисени усещания, разпръсква гъстите негативни емоции – и човек олеква. Тогава можем да си представим много красиви гледки и животът да ни се стори не толкова ядовит.”

На снимката към новината: картина на Антония Дочева.