18-ят „София филм фест” започва със специална прожекция на най-новия филм на Стефан Командарев „Съдилището”. Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София

18-ят „София филм фест” започва със специална прожекция на най-новия филм на Стефан Командарев „Съдилището”. Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София

Половин година преди официалната премиера на филма „Съдилището” на Стефан Командарев публиката се среща с него на специална прожекция, която днес открива 18-то издание на кинопразника „София филм фест”. На церемонията от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК режисьорът Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София, връчвана от Столичната община. В програмата на фестивала е прожекция при свободен вход на неговия хитов „Лейди Зи”.

Стефан Командарев има големия талант по трогателен начин да разказва човешки истории. Потвърди го филмът му „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който получи любовта на просълзената публика, награди и отличия от най-големите международните фестивали и стана единственият български филм, изкачил се до краткия списък с деветте кандидатури за чуждоезичен „Оскар”. „Съдилището” разказва историята на баща и син, които трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. Главните роли изпълняват Асен Блатечки, Мики Манойлович (който участваше и в „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”), Ованес Торосян и Параскева Джукелова. Във филма ще видим и други обичани звезди на киното и театъра, а лентата е със специалното участие на Христо Мутафчиев. „Съдилището” предлага история, в която много от зрителите ще открият нещо познато и преживяно – чувство за семеен дълг, обич, страх, съпътстващите живота предизвикателства. Действието се развива на фона на едни от най-живописните места в Родопите. Заснет с помощта на алпинисти и каскадьори, „Съдилището” ще привлече вниманието на публиката и като изключително зрелищна продукция със спиращи дъха рискови моменти и запомнящи се картини, убедени са авторите на продукцията. Преди да стигне до финалната версия на сценария Стефан Командарев прави 11 варианта. Консултанти са Милена Йелинек, която е с 25-годишна кариера във Факултета за сценаристи на Университета „Колумбия” в Ню Йорк. Другият консултант на сценария на „Съдилището” е Том Абрамс, носител на „Оскар” за сценарий на късометражен филм. В сценарния екип заедно със Стефан  Командарев са Марин Дамянов и Емил Спахийски. Оператор е Красимир Андонов, а автор на музиката е Стефан Вълдобрев. „Съдилището” е копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. Филмите на Стефан Командарев винаги оставят силен отпечатък у зрителите заради талантливия начин, по който той разказва за човешките стремежи. Емблематични в това отношение са филми като „Азбука на надеждата” и „Пансион за кучета” измежду повече от 10-те заглавия, създадени от режисьора.

На церемонията по откриването на 18-я „София филм фест” днес един от най-популярните и обичани режисьори проф. Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София на Столичната община. Много от неговите филми отдавна са част от златната ни класика, а „Авантаж” (1977 г.) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” от „Берлинале”. Като преподавател, със своите обаятелни лекции и проникновени разговори, проф. Дюлгеров продължава да вдъхновява десетки млади в академичната аудитория, а също и в дискусионния клуб „София филм фест за учащи”. Критиката отбелязва таланта на проф. Георги Дюлгеров да борави с неизпробвани драматургични и стилови комбинации, да експериментира и изненадва с необичайни режисьорски похвати и гледна точка към героите – далеч от стереотипите и традиционната представа на публиката. Сред неговите филми, оставащи завинаги в историята на българското кино, е и „Мера според мера” (1981 г.). Много от творбите на проф. Георги Дюлгеров имат престижни международни отличия – „Лейди Зи” (2005 г.) получава Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево, дебютният му „Изпит” през 1972 г. става носител на Приза на Младежкото жури от Локарно, „Черната лястовица” е отличена с „Гран при” в Грузия и с наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия, а през 1986 г. „Нешка Робева и нейните момичета” печели „Златен рицар” от Палермо. В програмата на 18-я „София филм фест” е предвидена специална прожекция на „Лейди Зи” – на 10 март от 18:30 ч. в кино „Одеон”, а входът е свободен. Проф. Дюлгеров е любим и с работата си на театралната сцена. През 2011 г. след близо 20-годишно прекъсване режисира в Театър 199 спектакъла „Кики ван Бетовен” от Ерик-Еманюел Шмит с участието на Меглена Караламбова.