17 концерта на Джаз фестивала в Банско от 6 до 10 август. Пристигат Мейсио Паркър, Рей Джелато и Тони Момрел

17 концерта на Джаз фестивала в Банско от 6 до 10 август. Пристигат Мейсио Паркър, Рей Джелато и Тони Момрел

В издание, посветено на фънк музиката, Джаз фестивалът в Банско тази година ще ни предложи 17 концерта при свободен вход на централния площад от 6 до 10 август. Още първата вечер на сцената ще излезе една легенда – Мейсио Паркър. Близък съратник на Джеймс Браун, той е сред съвременните стълбове в музиката и е особено продуктивен – над 290 са концертите, които изнася годишно. На 7 август ще слушаме Малина Мой, а на 8-и – Джамал Томас, дълги години работил с Мейсио Паркър. За нов концерт в Банско се завръща Рей Джелато, който в най-активното откъм публика време – между Коледа и Нова година, е неизменната звезда на „Рони Скотс“ в Лондон. Музикантите са свирили на сватбата на сър Пол Макартни, както и пред английската кралица, а при тазгодишното си гостуване у нас Рей Джелато ще отпразнува 25-ата годишнина от създаването на своята група The Giants с представяне на новия им албум. Последната вечер е отредена за приятеля на фестивала и на България – Тони Момрел, който за пети път ще бъде тук. Дългогодишен глас на Incognito, той ще включи в концерта си вокалистката на състава Ванеса Хейнс.

Началото на Джаз фестивала в Банско ще даде Бигбенд Благоевград с диригент Борис Янев и солисти Камелия Тодорова и Васил Петров. Нови лица ще излязат за първи път на фестивалната сцена. Лина Никол е една от тях, която ще представи с музикантите си песни от предстоящ албум, както и сингъла си с Франк МакКомб – All I Need. Инструменталистите с нея са: Александър Славчев – китара, Радослав Славчев – Riverman – бас и вокал, Станислав Арабаджиев – пиано, Богомил Енчев – барабани, Божидар Василев – тромбон и ефекти. В програмата са и авторски версии на любими песни. Сред вдъхновенията си Лина Никол изрежда имената на Стиви Уондър, Франк МакКомб, Шака Кан, Дони Хатауей, Алиша Кийс.

След като неведнъж участва в програмата на Джаз фестивала в Банско, сега алтът Весела Морова ще е тук като част от „Спектрум“ с Боряна Йорданова – сопран, Константин Бейков – бас, Янко Янков – баритон и Атанас Кулински – тенор. Групата ще открие фестивалната вечер на 8 август. В концерта си те ще поделят времето поравно между оригинални песни и кавъри на джаз стандарти. Програмата е в основата на техния предстоящ да излезе наесен албум. За своите акапелни импровизации музикантите разказват: „По-голямата част от дадена пиеса винаги е предварително разписана, аранжирана. Ние, тримата мъже-солисти, се занимаваме с аранжиментите, подготвяме материала за групата и оставяме в отделни места в пиесите пространство за импровизации: солистични или диалог между гласовете. Друг път четирите гласа отгоре са разписани, а басовата линия е импровизирана.“

Милен Стойков от проекта Mike Sax & X-Key споделя, че винаги е бил слушател на концертите от Джаз фестивала в Банско и сега се радва, че ще бъде участник и ще чуе своите любими Мейсио Паркър и Тони Момрел. „Формацията X-Key, с която работя, се състои от още четирима членове: Илия Тенев – клавишни инструменти; Ленко Драганов – ударни – той е и много способен тонинженер и композитор, Иван Иванов – бас китара, и едно много младо момче – Никола Панчев, на 17 години. Допускам че е от най-младите участници във фестивала, изключителен! Събра ни любовта съм смуут джаз и фюжън музиката. В програмата си имаме и фънк и соул. Тя е повлияна от американските фестивали и партитата, които стават на тях – мелодична, много динамична, оскъдна на бавни пиеси.“ Милен Стойков посочва като свои примери в музиката Браян Кълбъртсън, Джеф Лорбър, Джералд Олбрайт, Дейв Коз, Майкъл Лингтън. Музикантът много е пътувал в чужбина, като за първи път минава зад граница преди да падне Берлинската стена. Досега е свирил в Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Финландия, Китай, дори и Гренландия.

Сред българските участници в „Банско джаз фест“ тази година са и Христо Йоцов с продължението на неговия проект „Джаз котки“ и Маги Алексиева – Мей. В програмата са още групи от Великобритания, Италия, Унгария, Сърбия и Гърция. Пълната програма можете да видите тук.

Водещи на фестивала на основната сцена ще бъдат Кристиана Рангелова и Михаил Топалов.

Всяка вечер музиката ще продължава с джемсешъните „Среднощен джаз“, водени от квартета на Ангел Заберски в пиано бара „Синг синг“ на хотел „Кемпински гранд арена“. Вечерта на 9 август ще бъде специално посветена на дългогодишните спонсори и приятели на фестивала – Тони и Емил Наумови (баща и син), които вече не са между нас.

Джаз ФМ е медиен партньор. Очаквайте в ефир срещи с някои от участниците във фестивала.

На основната снимка: Мейсио Паркър