16 солисти свирят на 8 рояла в уникални концерти в София, Пловдив, Велико Търново и Варна

16 солисти свирят на 8 рояла в уникални концерти в София, Пловдив, Велико Търново и Варна

Класики на творци от Вагнер до Гершуин ще звучат в изпълнение на 16 солисти от 9 държави на 8 рояла в 4 града у нас през ноември. Форматът е създаден от живеещия от дълги години в Германия проф. Томислав Байнов. Концертите обединяват публиките в четирите града, финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Пловдив (зала „С.И.²Л.А.“, 16 ноември), София (Зала 1 на НДК, 18 ноември), Велико Търново (Дворец на културата и спорта „Васил Левски“, 21 ноември) и Варна (Дворец на културата и спорта „Варна“, 23 ноември). Така едно от заключителните събития от домакинството на Пловдив още веднъж ще илюстрира неговия девиз „Заедно“.

„Това е много различна комбинация – ансамбъл от осем рояла не се вижда всеки ден, най-малкото защото трудно се намират толкова инструменти на едно място. В случая те ще бъдат внесени от чужбина. 32-те ръце на 16-те души са ръце на солисти, които трябва да свирят заедно и това е разширен вариант на камерно музициране.“ – обясни в студиото ни диригентът Григор Паликаров. Неговата роля ще бъде да изгради звуковата връзка между музикантите, които заради броя и големината на инструментите ще бъдат разположени на дистанция един от друг: „Сложността е, че това е по-голямо разстояние, а звукът се движи в пространството и разстоянията трябва да се компенсират.“ – описа задачата си Григор Паликаров.

На роялите ще свирят солисти от девет държави – България, Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия и Филипините. Диригентът ще се запознае с тях два дни преди първата изява, а репетиции няма да има, тъй като няма и толкова голяма репетиционна зала. Това няма да е пречка за постигането на изключително прецизен и качествен звук: „Музиката е международен език, който обединява хора от различни региони и с различни култури, но този универсален език позволява те да се съберат два дни преди проекта, да репетират, да постигнат чудесен резултат и да го представят на българската публика.“ – обясни Григор Паликаров.

Солистите са лично подбрани от инициатора на проекта проф. Томислав Байнов, който от дълги години живее в Германия. „Виждали сме много рояли на една сцена, но това е било по-скоро като шоу. В този случай ансамбъл „Байнов“ има сериозна история и го очаква бляскаво бъдеще.“ – отбелязва разликата Григор Паликаров. Той посочи, че всеки от солистите от дълги години работи с проф. Байнов.

Творбите в програмата на концерта са с богато жанрово разнообразие: Карл Орф, Джоакино Росини, Рихард Вагнер, Карл Черни, Дариус Мийо, Джордж Гершуин и други. Обработките са на Карл Черни – прочут пианист, аранжор и автор на учебни помагала. Ще имаме привилегията да чуем съвременни композиции, създадени специално за този състав.

На сцената на концертите ще бъдат 8 рояла с по 88 клавиша… „Тъй като роялът е многогласен инструмент, той може да се състезава със звука на оркестър. В случая всеки роял ще бъде оркестър сам по себе си. Изпълнителите, които са със доказано качество, могат да си „играят“ с тембъра на рояла. Ще постигнем многогласие и оркестров звук и ще търсим темброво разнообразие.“ – описа естеството на работа диригентът Григор Паликаров.

Създателят на проекта „Концерт на 8 рояла“ е българският пианист и педагог проф. Томислав Байнов, който заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов“ през 1989 г. Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става и международна. Особено атрактивни са телевизионните им изяви. Репертоарът им обхваща както специално написани творби за четири и повече ръце, така и аранжименти на някои от най-популярните класически пиеси. Клавирен ансамбъл „Байнов“ е записал няколко изключително запомнящи се програми: „Шест ръце на едно пиано“, „Повече от 8 пиана“, „Пиана и перкусия“, „На живо в Люцерн“, „Карл Черни: Концертни квартети“. Специалитет на ансамбъла са изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, или на 11 или 12 ръце на две пиана, пиеси за повече от 8 пиана, дори до невероятния оркестър от 25 пиана.

Организатор на концертите е „Класик стейдж ентъртейнмънт“, а Джаз ФМ е медиен партньор. Билети се продават в мрежата на Eventim, както и на каси в съответните градове.