150 музиканти честват с благотворителен концерт в Зала 1 на НДК годишнината на Райна Кабаиванска

150 музиканти честват с благотворителен концерт в Зала 1 на НДК годишнината на Райна Кабаиванска

Големият благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта” от 19 ч. тази вечер в Зала 1 на НДК ще отбележи кулминацията на честванията в юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирани от „Нов български университет”.

13 изключителни артисти от школата Кабаиванска, солисти на световни оперни театри и лауреати на престижни конкурси, ще пеят със съпровод на Хора и Оркестъра на Софийската опера под диригентската палка на Найден Тодоров. Андреа Каре, Вероника Симеони, София Соловий, Виктория Йео, Мария Радоева, Вирджиния Тола, Анаис Мехиас, Ана Петричевич, Елиза Барберо, Чинция Киарини, Антон Марков, Матео Дезоле и Костадин Мечков пристигат от четири континента, за да бъдат част от празника в родината на своята Маестра.

Програмата на концерта е съставена от продуцента на проекта и изпълнителен директор на „Нов български университет” Георги Текев и лично от Райна Кабаиванска. Музика от Моцарт, Белини, Росини, Доницети, Верди, Вагнер, Масне, Чилеа, Сен-Санс и Пучини ще звучи в арии и ансамбли от най-прочутите им и любими на публиката опери. Сценограф и режисьор на спектакъла е актрисата Снежина Петрова.

Събраните на благотворителния концерт средства ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи поколения млади оперни таланти. „Всеки зрител от публиката, закупил своя билет, е реален меценат на изкуството и дава своя принос за развитието на класическата музикална среда в България“, казват организаторите от „Нов български университет”.

Завчера официални гости и партньори на концерта и представители на медиите имаха удоволствието да присъстват на среща с голямата оперна прима, след което бяха поканени да присъстват и на част от репетицията за концерта с нейните ученици – солисти в предстоящия концерт. В чест на юбилея на Райна Кабаиванска Столичната община учреди и обяви официално едногодишна стипендия в подкрепа на млади музикални таланти, носеща името на примата. Стипендията ще се връчва всяка година и ще дава възможност за обучение на един избран с конкурс млад български изпълнител в Модена, където от години живее оперната актриса.

На срещата беше представен и издаденият преди дни диск Raina Kabaivanska Rarities. Албумът съдържа изключителни изпълнения от петте десетилетия на световната й кариера, малко познати дори на най-верните й почитатели. Той е издание на „Нов български университет”, където от 2001 г. тя води майсторски класове, през 2002 г. учредява фонд за национални и международни стипендии за млади оперни певци, а от 2010 г. е член на Настоятелството.

Част от юбилейните чествания по случай 80-та годишнина на Райна Кабаиванска бяха изложби с фотографии от нейните най-велики моменти в опери по целия свят и със сценични костюми от емблематичните й превъплъщения, както и традиционния й майсторски клас, завършил с два концерта – в София и в Пловдив.

Събитията в чест на великата оперна дива са организирани от „Нов български университет”. Те се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев, с партньорството на Столичната община, Софийската опера и балет и НДК и с подкрепата на фондация „Америка за България”, „Фантастико” и Alpha Bank.