Знаменита вечер с разказите и песните на Кралицата на джаза Лени Вълкова

„Да пея джаз ме въодушевяваше. Когато пеех в бар „София“ и сладкарница „София“, отвън се трупаха девойки и младежи, които не са успели да влязат и да ме слушат. Щастливи моменти! Най-щастлива бях с Асен Овчаров, с матинетата ни в зала „България“ и всички останали концерти. Това ми донасяше много радост. Пеех, пътувайки към вкъщи, пеех вкъщи. Просто пеех, както винаги съм обичала.“ Това признание за живота с музика направи пред своята публика първата българска джаз певица, първа солистка на „Джаз Овчаров“, Лени Вълкова.

Тя дебютира на професионалната сцена на 16-годишна възраст, през 1945 г., след конкурс с над 50 участнички, и от тогава не е спирала да пее. След дълго отсъствие от сцената, сега със своята музика тя зарадва почитателите си в Литературен клуб „Перото“. Срещата-концерт бе организирана от Джаз ФМ и НДК. Това бе първото записано на живо пред публика интервю в проекта на джаз радиото на България за описване и съхранение на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. На пианото бе Калин Жечев – участник в Джаз формация „София“ към Дом на културата „Надежда“ и формацията „3oto“, част от екипа на „Гласът на България“ по bTV.

Асен Овчаров поставя джаз сцената ни на професионални основи – създава първия професионален джаз оркестър, организира първия излъчван на живо по радиото джаз концерт, създава първия джаз клуб в София. „Той беше страхотен! Работеше неуморно, денонощно!“ – разказа за него Лени Вълкова. Тя изпя една от джазираните версии на оперни арии, които Асен Овчаров прави като новатор.

За другия солист на състава – Александър Николов – Сашо Сладура, тя с любов разказа как е печелил публиката: „Той беше много чаровен човек, изключителен, внимателен, талантлив. Той беше концертмайстор на Държавния симфоничен оркестър. Свиреше великолепно и пленяваше публиката със своята музикалност с цигулката си и с френски песни.“

С „Джаз Овчаров“ Лени Вълкова записва много песни на Йосиф Цанков, най-известната сред които – „Тихо гасне тая вечер“, тя изпълни със специалното участие на внука на композитора – тромбониста Вили Стоянов.

След десетилетия в музиката Лени Вълкова сподели съвета на Аспарух Лешников, който й поднася букет с рози с думите: „Лени, ти можеш хубаво да пееш, можеш много да дадеш на публиката. Но не се главозамайвай, остани си такава непринудена, каквато си.“ „Така и направих.“ – каза Лени.

На срещата-концерт присъстваха звезди на музиката, които разказаха за съвместната си работа с Лени Вълкова. За първия съвместен концерт и с участието на Леа Иванова под диригентството на Христо Вучков Лиана Антонова сподели: „Треперех от ужас в една много красива рокля, която майки ми беше ушила. А Лени беше абсолютно спокойна. Когато я чух, си казах – тя пее различно от другите. И така е цял живот.“

„Земята ни е дала едно, друго ни е взела, но ние сме излезли одухотворени от това благодарение на музиката. Орфей е тук сега сред нас и нека бъде още и още в България, за да ни облагородява.“ – изрази пожеланието си Ани Пармакова.

Тромпетистът Любомир Оджаков от първото издание на „Джаза на младите“ изненада Лени с музикален поздрав, превърнал се в дует. „Музиката е светлината в този живот.“ – каза той и изтъкна, че Лени е първата, от която са се учили всички останали. Това посочи по-късно и Ахинора Куманова.

Развигор Попов разказа спомен за концерти в Хисаря, когато дори е нямало микрофон и Лени е пеела във високоговорител, а звукът е излизал от тонколоната на едно радио под сцената. (Архивна снимка можете да видите тук.)

Йорданка Христова благодари на Лени Вълкова, че е припомнила тези златни години на джаза и за тези велики музиканти, които сега не са сред нас.

Румяна Коцева определи Лени Вълкова като идеал как един човек на 91 години може да изглежда, да се чувства и да пее.

След концерта с джаз стандарти, някои от тях с нейни закачливи текстове, и нова версия на „Тихо гасне тая вечер“ Лени Вълкова получи поздравителни адреси от Министерството на културата и кмета на София, председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански й връчи най-високото отличие на гилдията – наградата „Кристално огърлие“, а от НДК й поднесоха грамота.

Във вечерта на целувките, както я определи Лени Вълкова, тя повече от час приемаше поздравленията на колеги и почитатели. Водещ на вечерта бе Светослав Николов – програмен директор и водещ на Джаз ФМ. Запис от разказа на Лени Вълкова и част от изпълненията й ще прозвучат във втората половина на септември в предаването „Джаз истории“ по Джаз ФМ. То се излъчва в петък от 22 ч. и е с повторение в неделя от 14 ч.

Гостите посрещнахме с чаша био вино, произведено в регион от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“ от Албена Симеонова.

  • Снимки: Александра Гълъбова