Заедно, свързани с любов чрез музиката: концертите у дома на Армел Дюпа звучат по Джаз ФМ

Заедно, свързани с любов чрез музиката: концертите у дома на Армел Дюпа звучат по Джаз ФМ

В условията на ограничения от пандемията френският пианист Армел Дюпа откри нови възможности да споделя музиката, да се събира с приятели инструменталисти и вокалисти и да се свързва с любимата си публика. Той започна да изнася онлайн концерти от студиото в къщата си край родния град Нант във Франция, а след това ги издаде в дигитални албуми. Така в социалните мрежи и стрийминг платформите, които мнозина музиканти недолюбват и открито критикуват, той намери средство да продължи да ни сплотява около музиката в най-големия възможен уют – от дома. Физически дистанцирани един от друг не само заради пандемията, но и чисто географски, ние сме вече емоционално близко един до друг благодарение на изкуството, предадено чрез новите технологии. От днес в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ започваме да излъчваме издадените през последните седмици девет концертни албума на Армел Дюпа. Излъчванията са в четвъртък от 21 ч. с повторение в неделя от 19 ч. Десетата ни среща ще бъде на живо от домашното студио на музиканта във Франция в концерт специално за слушателите на Джаз ФМ.

С пианиста Армел Дюпа се срещнахме за първи път през 2016 г. на „Пловдив джаз фест“, когато той бе част от формацията на Георги Корзанов. След концерта в Дом на културата „Борис Христов“ вечерта продължи с джемсешън в Bee Bop Café и дълъг разговор. В тези часове се зароди приятелство, което продължи през годините и все по-силно ни свързва. За нашата инициатива Армел Дюпа съобщи в социалните мрежи: „До всички мои приятели в София, Пловдив, Варна, Бургас, Казанлък, Стара Загора, Созопол – всички тези прекрасни места! Вселената е благосклонна към мен! Точно когато си спомнях колко обичах да пътувам във вашата страна и си мислех колко много ми липсвате, получих мил мейл от Светослав Николов. От утре през следващите няколко седмици вечерите в четвъртък ще съм с вас по Джаз ФМ в предаването „Джаз емоции“ от 21 ч. с някои от моите концерти от поредицата Home Piano Live с талантливи музиканти приятели от Франция. Толкова е хубаво!“

Независимо какво се случва в света около нас, творческият дух и посветената на музиката душа намират своя път към слушателите. Така направи и ти с поредица от концерти, изнесени на живо от дома, записани и издадени в дигитални албуми. Започваме да ги слушаме по Джаз ФМ от тази седмица. Моля те, разкажи ни за идеята си и за тази своя иницитива.
От много навреме насам искам да изнасям онлайн концерти. Веднъж имах добър интернет, но не и добро студио, другият път – точно обратното – добро студио, но пък не добър интернет. Сега вече имам всичко – в новата си къща в провинцията, близо до родния ми град – Нант, във Франция. Започнах да каня приятели музиканти за концерти всеки вторник и петък. От ентусиазираните реакции в моя Ютюб канал разбрах колко много хората харесват тази музика. Затова реших да я издам на дигиталните платформи. Така станах и музикален продуцент – собственик на издателска компания. Като сравнение мога да кажа, че готвя музиката в моята кухня. Реших да издам всички концерти седмица след седмица. На мен ми бе много приятно, а приятелите ми бяха щастливи, защото мнозина от тях никога не са били издавани. Освен че бе приятно да свирим заедно и да записваме, сега те имат възможността да кажат на всичките си приятели: „Ето, има ме в Спотифай и можеш да ме слушаш!“ Например в албума West Coast участва барабанист, който никога не е записвал нищо, което да е било издавано. Така че аз много се вълнувам, че мога да дам възможността на приятелите си музиканти да се появят в стрийминг платформите.

Често се казва, че стрийминг платформите обезкуражават хората да купуват музика, а ти правиш точно обратното – достигаш до хората, благодарение на възможностите, които тези платформи предоставят на творците и на публиката. Какво мислиш за новите тенденции и процеси, за новите възможности? Как цялостно разглеждаш ситуацията?
Светът се променя и ние също трябва да се променяме с него. Преди три – четири години промених мнението си за музикалната индустрия. След като имах добра кариера в обичайната форма на музикалния бизнес, започнах да изнасям домашни концерти, които ми носеха огромно удоволствие. Започнах да записвам своите соло пиано изяви и да продавам записите веднага след събитието. Инициативата ми бе много успешна, защото се оказа, че хората искат отново да могат да слушат концерта, на който току-що са били. Така че сега на практика продължавам това, което започнах отдавна. Винаги има хора, които са срещу прогреса, срещу новото. А аз харесвам новото, обичам да експериментирам. Сега мога да кажа, че всеки ден изнасям концерт, тъй като всеки ден излъчвам от студиото у дома. Няма никой в стаята, но толкова много хора ме гледат и ме слушат всеки ден. Мисля, че ставам по-добър музикант и по-добър човек, благодарение на новите неща, които правя. Аз не съм от хората, които биха казали, че искат да се върнат в света от преди, тъй като ми липсват концертите. Приемам обстоятелствата, каквито са.

А това е голяма подкрепа и за нас, тъй като ни даваш това, което ни липсва, и му се наслаждаваме. Как гледаш на публиката от тази перспектива – на онлайн концертите и на записаните на живо у дома албуми? Как откриваш от какво се нуждаят хората и как се чувстват?
Мнозина се чувстват ограничени от това, че няма концерти на живо. Когато видят, че артистите променят начина си на действие и започват да поднасят музика всеки ден, те са много щастливи да се присъединят. Артисти и публика ставаме по-близки от преди. Например, по време на онлайн концерта хората могат да се обадят и да кажат едно „Здравей“ в чата. Така че сега общувам много по-директно с публиката, отколкото по време на традиционните концерти. Когато си на сцената, никой няма да те прекъсне, за да каже, че знае тази пиеса на Уес Монтгомъри от баща си. А това е напълно в реда на нещата в лайв чата. Освен това мога да достигна до много по-широка публика и в географския смисъл, например имам почитатели от България, от Казанлък. Много често ме слушат и ме поздравяват. Имам приятели в Москва, в САЩ и всеки може да слуша през цялото време. Така че това са наши места за срещи, възможност да сме заедно. Това е нещо съвсем ново, което не заменя концерта на живо в зала, но е просто още една възможност, която е добре дошла в света, в който живеем.

Тоест – ние сме заедно, свързани с любов чрез музиката.
Да, точно така е.

Разкажи ни за партньорите, които слушаме в тези записи.
С някои от тях свиря от доста време и ги познавам от повече от 20 години като вокалистите Клоуи Кайетон и Валери Омон. А с други никога не съм свирил – например Ерми Ерво, който е басист в различни състави. Той бе мой ученик, когато преподавах преди 15-ина години. Така че много се радвам да видя как той се е развил. С други, с които съм свирил навремето, сега отново се чувствам силно свързан. Така че за мен това е едно завръщане към корените, но също така и възможност да поканя на голямата сцена – защото е такава моят Ютюб канал – музиканти, които иначе не биха се чувствали достатъчно уверени да стъпят на нея. А са превъзходни! Оливие Русо, който свири на орган в орган триото, е доста срамежлив и не иска да бъде под прожекторите, но е много добър музикант. Така че много се радвам, че и той се присъедини. Исках да свирим джаз, който да е подходящ за всеки почитател – не толкова авангарден, а класически. Исках да има разнообразие – саксофон, вокали, защото знаете, че обичам вокалите. В България много често свирех с Петър Салчев. Харесват ми вокалистите, които могат да изпълняват стандарти, но и оригинални свои песни. Така че много различни хора, но все без предразсъдъци и извън стереотипите, са участниците в тези концерти.

Музиката като дом отдавна присъства в твоето изкуство. Ти прокара идеята за концерти, в които се чувстваме у дома, още преди да трябва да слушаме концерти само от дома. Каква е твоята представа за музиката като дом?
Музиката ми може да не е авангардна, но мисля, че мисленето ми до известна степен е такова. Винаги се опитвам да следвам тенденциите в обществото. За мен като артист е много важно да бъда сред хората, а не на пиедестал в някакъв свой замък. Искам да съм един от тях. Идеята за това най-точно се олицетворява от понятието за дом, защото моето звукозаписно студио е у дома. Така че всички тези различни посоки, в които разсъждавам, се фокусират в една точка: не искам да съм далеч от хората. Повечето артисти сега разбират, че ако не са близко до публиката си, са извън играта. Благодарение на новите медии можем да се свързваме и да се споделяме лично. А какво по-лично пространство от твоя собствен дом?