Възхитени от Давид Орловски трио, които гостуваха на фестивала ни „София джаз пик“

Авторска музика в духа на еврейската музикална традиция „клезмер“ поднесоха с необикновено майсторство музикантите от Давид Орловски трио. Съставът гостува за първи път в България за участие във фестивала „София джаз пик“.

Лидерът Давид Орловски свири на кларинет, а до него са Йенс-Уве Поп – китара, и Флориан Дорман – бас.

Концертът се проведе на 7 юни в „София лайв клуб“ и бе второто събитие от фестивала ни след концерта на Камелия Тодорова и Живко Петров трио в зала „България“ през април.

В интервю за Джаз ФМ Орловски сподели, че е открил за себе си стила „клезмер“ в детска възраст, без самият той да е евреин. „Камерна световна музика“ – така лидерът определя звука на групата.

Владеейки до съвършенство своя инструмент в целият му регистър, Давид Орловски представи последния албум на триото, озаглавен „Париж – Одеса“.

Ярките динамични контрасти илюстрираха великолепно „сълзата в окото, дори когато човек се усмихва.“ – както той обясни пред Джаз ФМ своето усещане за клезмер чрез съдбата на евреите.

Давид Орловски в интервю по Джаз ФМ:
„Струва ми се, че в живота винаги има и горчивина, и радост, винаги може да сте радостен и тъжен едновременно. Дори в един танц Вие бихте могъл да получите знание за една трагедия, защото евреите по целия свят, както знаете, са преживявали трудни моменти. На мен ми се струва, че това по някакъв начин е предадено в тяхната музика.“По време на концерта водачът постави акцент и върху ансамбъла, оставяйки място за виртуозни изпълнения на своите колеги – китариста Йенс-Уве Поп и басиста Флориан Дорман.

Тримата работят заедно близо 20 години.

Любопитство предизвикаха историите, които Орловски разказа за посещението на триото в „Молдованка“ – еврейския квартал в Одеса.

 

С този концерт фестивалът ни „София джаз пик“ гостува на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община, а Министерството на културата е съорганизатор.

Автор на снимките: Димитър Алексов