Вълнуваща визуална среща с човешкото в новия фотографски проект на Ивелина Берова „Лицата зад микрофона“

Вълнуваща визуална среща с човешкото в новия фотографски проект на Ивелина Берова „Лицата зад микрофона“

„Как изглежда човекът, чийто глас познаваме отлично?
„Лицата зад микрофона“ е искрен и изпълнен с уважение опит за визуално навлизане отвъд гласа на водещия, в невидимото за слушателя пространство.
Една „жива“ и естествена среща с личността, чиито въпроси, коментари и анализи ежедневно присъстват в дома ни, в колата, в офиса и ни провокират, влияят, обогатяват.“ – с тези думи фотографката Ивелина Берова се обръща към публиката на своя нов проект „Лицата зад микрофона“, в който тя представя портрети на известни радиоводещи, сред които Тома Спространов, Божана Димитрова, Величко Конакчиев, Димитрина Кюркчиева и др. Изложбата, в която присъстват и два от гласовете на Джаз ФМ радио в лицето на Светослав Николов и Таня Иванова, може да бъде разгледана във виртуална галерия до 25 април на следния линк. Проектът „Лицата зад микрофона“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Димитрина Кюркчиева, водеща на „Изпята поезия“, Програма „Христо Ботев“ на БНР; фотография: Ивелина Берова

„Става дума за любов и не само за любов, но и за признание, и за благодарност.“ – казва Ивелина Берова в нашия ефир за основния двигател в осъществяване на изложбата „Лицата зад микрофона“. „Радиото е път към хората.“ – твърди фотографката и обяснява своя интерес към тази медия така: „Гласът е толкова мощно изразно средство, че у мен винаги е пораждал любопитство кой стои зад него.“ Ивелина разказва, че нейният интерес е провокиран и от случващото се през последните години, в които журналистиката е подложена на много голям натиск, споменавайки думи като „постистина“, „алтернативни факти“, „фалшиви новини“, които напоследък придобиха голяма популярност. „В бурното море от фалшиви новини аз лично имам нужда от маяци, които да ме навигират в това море от дезинформация. Имам нужда да вярвам на хора, които са авторитети за мен. Това са мои преподаватели, близки, един немалък брой радиоводещи.“ – твърди фотографката, която използва смутното време, в което живеем, за да се опита да погледне на кризата като възможност.

Ивелина изказва специални благодарности на Национален фонд „Култура“ за подкрепата, благодарение на която тя има възможност да работи по „Лицата зад микрофона“ в тази трудна ситуация за артистите от различни жанрове. „Национален фонд „Култура“ подпомогна хора на изкуството, даде им възможност да направят нещо, което много често не е „комерсиално“, нещо, което тези хора отдавна са искали да осъществят, но не са могли.“ – казва Ивелина Берова.

Тома Спространов, водещ на „Пулсиращи ноти“, Програма „Хоризонт“ на БНР; фотография: Ивелина Берова

Представените лица във виртуалната изложба не са всички участници в проекта. Работата по него продължава, а селекцията не е окончателна, като идеята е по-нататък този проект да бъде показан в пълнота и това да се случи в реално галерийно пространство, където зрителят може да добие най-пълноценна представа за визуалната работа.

„Селекцията ми е изцяло лична. Тя събира хора, които според мен в годините са оставили много ярка следа в радиоефира и такива, които и днес са изявени професионалисти и водещи на емблематични предавания, знакови гласове и най-важното – много стойностни хора. Това са хора, които са оформяли вкусовете ни в годините назад и които продължават да го правят.“ – Ивелина Берова разкрива подхода си при подбора на участниците в проекта. Тя посочва, че това са личности, за които радиожурналистиката е кауза, свързана с отговорността към събеседника и уважението към слушателите, а сред критериите ѝ е и чистотата на езика.

Божана Димитрова, водеща на „Разговор с вас“, Програма „Хоризонт“ на БНР; фотография: Ивелина Берова

„Аз си признавам, че имам пристрастие към джаз музиката и че много слушам Джаз ФМ. През годините сте изградили доверие в мен и толкова ценя вашето мнение, че знам, че когато Таня Иванова или Светослав Николов представят даден музикант или албум, той си струва да бъде чут. След това търся повече информация, но в началото сте вие. Това е изключително важно да можеш да се ориентираш и да се довериш на нечий избор в това море от огромна информация.“ – с тези думи фотографката мотивира поканата си за участие към два от знаковите гласове на Джаз ФМ.

Работата по тези портрети е съпътствана с известни предизвикателства. Едно от тях е свързано с „разбулването на тайната“, което е било преграда за част от участниците. Друг специален момент е спечелването на доверието, без което един добър портрет е невъзможен. „В правенето на един портрет не е достатъчна инициативата на фотографа като автор. Необходима е и инициативата на другата страна. Един портрет е резултат от динамично взаимодействие, от взаимоотношения, които се раждат в момента, така че аз няма как да направя нещо самоцелно. Другата страна, човекът пред камерата трябва да ми позволи, да ми отвори една вратичка, едно прозорче към себе си, в което аз да мога да погледна, така че този процес е взаимен и доверието също е взаимно.“ – казва Ивелина Берова. Тя намира „черно-белият изказ за по-лаконичен и по-експресивен“ и това е причината в тази виртуална изложба да представи основно черно-бели фотографии.

Светослав Николов, водещ на „Джаз ден“, Джаз ФМ; фотография: Ивелина Берова

В ефира на Джаз ФМ Ивелина споделя, че срещите, свързани с проекта „Лицата зад микрофона“, са ѝ дали много и продължават да ѝ дават. „Дадоха ми много изненади, много вдъхновяващи разговори, много задълбочени разговори... Ако трябва накратко да отговоря и да използвам една дума – бих казала вдъхновение за още и желание за още, както и страст.“ – обяснява тя и прави важното уточнение: „С тези портрети не искам да посочвам нищо конкретно. Иска ми се някак си те сами да говорят за себе си и зрителят да усети нещо за себе си, докато ги гледа, да усети някаква емоция, която и аз съм видяла.“

Вероятно едно от обясненията за това да гледаме толкова истински и одухотворени портретни фотографии се крие в следното признание на Ивелина Берова: „Аз винаги подхождам с много голямо уважение към хората, които снимам. Когато снимам се чувствам като изследовател, който търси някакво скрито съкровище. Това, което се случва в момента на снимането, се ражда съвсем спонтанно. То никога не е преднамерено, не е организирано, не е нарисувано, начертано, няма организиран мизансцен. Мен изключително много ме вдъхновява спонтанността, срещата с непознатото. Всичко наоколо ме удивлява.“ И когато открихме допирни точки между казаното и начина, по който се ражда любимата ни музика, с усмивка фотографката заяви: „Може да се каже, че самият процес по правенето на портрет е импровизация.“

Таня Иванова, водеща на „Следобедни импровизации“, Джаз ФМ; фотография: Ивелина Берова

„Лицата зад микрофона“ е най-новият проект на Ивелина Берова, но тя е позната на мнозина като великолепен социален фотограф, който не спира да търси възможности за срещи с човешкото. За най-докосващия момент в своята работа тя разкрива: „Срещата с непознатото, чудото на живота, удивлението от това, което се случва наоколо и търсенето на изключителното в баналното, ежедневното, рутинното – това са неща, които много ме вълнуват. Обичам да казвам, че реалността е по-богата от всяко въображение. Аз открих това чрез фотографията. Не спира да ме изненадва светът, в който живея. Излизаш навън и чудесата са около теб. Просто трябва да си отвориш сетивата, за да ги срещнеш.“

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Ивелина Берова може да чуете чрез бутона „Аудио“. Виртуалната изложба „Лицата зад микрофона“ е на следния линк до 25 април, а повече за работата на фотографката може да научите от нейния уебсайт.