Влюбен в тромпета, Мишо Йосифов пише музика в различни стилове и повежда формацията Sofia Jazz Trumpets

Влюбен в тромпета, Мишо Йосифов пише музика в различни стилове и повежда формацията Sofia Jazz Trumpets

Четири тромпета и ритъм секция: възниква Sofia Jazz Trumpets. За Мишо Йосифов е предизвикателство и гордост да покаже на България и на света какви добри тромпетисти имаме. Групата дебютира тази вечер с поне 12 оригинални пиеси на концерт в клуб „Студио 5“. Другите трима тромпетисти са Мартин Ташев, Тодор Бакърджиев и Георги Стойков, а ритъм секцията е в състав: Ангел Заберски – пиано, Даниеле Феббо – бас, и Атанас Попов – ударни. На някои е преподавал, а всички са му любими от работата в различни състави. „Това ме вдъхнови да напиша музика за четири тромпета и ритъм секция. Удоволствието да работя с тези момчета ме подтикна да направя този проект.“ – описва импулса музикантът.

В основата е любовта му към тромпета. „За мен той е мания. Влюбих се в тромпета от първия миг и ми е страшно интересно да го слушам и да свиря на него, да се комбинираме и да свирим заедно. Изследването на това къде стои звукът на тромпета в нашия живот ми е много интересно.“ – казва за живата си страст Михаил Йосифов. През годините той свири в различни състави и в различни жанрове. „Сега съм извадил есенцията на това, което съм видял и правил. Така поставих тромпета на четири гласа в най-различни стилове и комбинации. Ще е шарено и интересно: като тръгнем от по-суинг вариантите на аранжиране и правене на музика и се стигне до едва ли не съвременна, авангардна музика.“

И докато джаз сцената се разраства с нови и нови почитатели на жанра на свободата и радостта от живота, на нея все по-малко присъства тромпетът, според пристрастните наблюдения на Мишо Йосифов. Което в характера на джаза е само насърчител за действие. „През миналата и по-миналата година имах възможността да отида на няколко джаз форума по света и ми направи впечатление, че тромпетът е започнал да отсъства от голямата сцена. Реших, че трябва да го върнем там. В модерния джаз не че няма тромпетисти, но повече на сцената стои саксофонът, вокали и пианисти има много. Реших, че тази комбинация от тромпетисти има място в сериозната музика и обединих момчетата, за да се пробваме. Те са вдъхновяващи сами по себе си, много впечатляващи. В последно време българската джаз сцена започна много да се разраства и е крайно време да се отвори сериозно към света.“ – гледа към съвсем конкретни и реалистични цели Мишо Йосифов, след като обиколи света с групата Pink Martini.

За реакцията на музикантите след първото свирене заедно той казва: „Зарадвахме се като малки деца.“ За довечера обещава: „Ще се насладите на тромпета във всичките му нюанси на джазовост.“ След това единият от членовете – Георги Стойков, заминава за неопределено време за Бразилия. Но Мишо вече го чака да се върне, за да са Sofia Jazz Trumpets отново на сцената.

  • Интервюто можете да чуете чрез бутона „Аудио“.