Васил Петров, Глас на любовта: „Любовта е най-чистото чувство и обобщава всички добродетели“
Снимка: Страница на Васил Петров във Facebook

Васил Петров, Глас на любовта: „Любовта е най-чистото чувство и обобщава всички добродетели“

За Деня на влюбените в ефира на Джаз ФМ слушаме седем песни на Васил Петров, представени от него

Винаги сме свързвали гласа на Васил Петров с чувството „любов“. Това дава толкова много на неговата музика – прави я изразителна, красива, нежна и докосваща. „Любовта е най-чистото чувство и обобщава всички добродетели.“ – са първите думи на Васил Петров в студиото ни навръх 14 февруари, Деня на влюбените. Той представя седем свои емблематични песни в ефира ни.

 

 

Започваме с Can`t Stop Your Love от албума Be in Love Forever. „Това бе мой авторски албум с песни по текстове на Александър Кипров. Продуцент и аранжор бе Румен Тосков, записите направихме в студиото на Чочо Владовски с тонрежисьор и продуцент Дени Драганов. „Композирах песента под въздействието на певеца Майкъл Макдоналд, който ме впечатли още от дете. Той установи специфичен стил на пеене, наследен от много афроамерикански изпълнители. Това е много необичайно, защото обикновено се случва обратното.“ – разказа Васил Петров.

 

Вторият избор е заглавната песен от този албум. Васил Петров я пише под влияние на латино музиката, която по това време залива класацията. „Това е авторски поп албум и трябваше да присъства латино песен. Тя се получи интересно и ефектно. Марияна Попова записа почти всички беквокали в албума. Това ми даде възможност да се проявя в по-различна светлина.“ – споделя музикантът.

 

 

Винаги е била до нас – популярна, обичана и често слушана: „Другият“ е песен – емлбема за Васил Петров, сложила началото на кариерата му. Композитор е Константин Цеков, текстописец – Живка Шопова. „Когато записвах песента, ми предстоеше едно от първите професионални пътувания в чужбина. Косьо ми я предложи, но аз се колебаех. Пуснах демото на майка ми. „В нея има нещо, запиши я.“ – ме посъветва тя. Като се върнах от чужбина след месец и половина, песента оглавяваше класацията Топ 10 на на БНР и бе станала хит. След това спечели класацията, стана и песен на годината. Бе логично тя да озаглави първия ми албум.“ След това „Другият“ е записана и за Be in Love Forever в аранжимент на Румен Тосков.

 

 

20 години по-късно Васил Петров записва албум с Бигбенда на БНР. В него е песента Soldier of Fortune. Като находчив и талантлив определи вокалистът аранжимента на диригента на оркестъра Антони Дончев. „Тя отдавна е световен хит. Автори са Блекмор и Ковърдейл. Носителите на права трудно се решиха да ги отдадат, тъй като се пазят от случайни посегателства, при които може да има проява на посредственост и некадърност. Направих си моята интерпретация изцяло по аранжимента на Антони Дончев, като се опитах да спазя старата рок традиция, която идва от Deep Purple.“ – разказа Васил Петров.

 

 

Разговарям с него в Деня на любовта – любовта, която ни закриля и в която намираме подслон. „Подслон в дъжда“ е златна песен на Васил Петров. „Тя отново се превърна в Хит на годината на 1994 г. Тогава се учреди т.нар. „Първо българско „Грами“ – наградите „Орфей +“. Станах победител в три категории – „Албум на годината“, „Хит на годината“ и „Вокалист на годината“.

 

 

Когато Васко Пармаков композираше тази песен, ми каза: „Сега ще ти направя хит в стил Джери Рафърти.“ Тази песен също взе участие в първия ми албум, изсвирена от Васил Пармаков и Михаил Грозданов – саксофон, чието соло не бе импровизирано, а написано от Васко. За най-новия ми албум Love Songs, Vol. 1 ѝ направихме нова версия само вокал и китара по идея на Стойчо Стоянов. Включихме я като бонус трак. Тази песен имаше нужда да се завърне, защото публиката много я обича и винаги е искала да я пея.“ – описва вечно популярната си песен „Подслон в дъжда“ Васил Петров.

 

 

За дуета с Белослава Looking Back от Be in Love Forever („Влюбени завинаги“) Васко разказа: „Бях повлиян от песен, която мимолетно чух в сериала As the World Turns („Докато свят светува“). Впоследствие Сашо Кипров написа думите по мелодията. Докато отивам на запис в студиото, в главата ми зазвуча дамски тембър. Казах си, че песента е по-скоро за дует и може чудесно да се раздели като музика и текст. Сетих се за Белослава. Веднага ѝ звъннах. А тя пиеше кафе наблизо. Дойде в студиото, научи песента и веднага я записахме.“

 

 

Завършваме с песента My Funny Valentine от най-новия албум на Васил Петров Love Songs, Vol. 1. „Тази песен е малко самотна, в нея се разказва за една неосъществена любов. Но е чаровна и с много хубаво съдържание. Тук виждаме пълното съчетание на текст и музика, което се превръща в симбиоза. Нито текстът е в повече, нито музиката – в по-малко. Това е критерий една песен да се превърне в стандарт и да остане за поколенията.“ – описа Васил Петров тази песен, която създава копнеж за любовта.

На слушателите ни за празника той пожела: „Да бъдат здрави и да чувстват любовта във всичките ѝ форми!“

 

 

 

Ключови думи: