В „За албумите от техните създатели“: Мирослав Турийски за Adventure на Октет „Пловдив“

В „За албумите от техните създатели“: Мирослав Турийски за Adventure на Октет „Пловдив“

Adventure е пътешествие към необятния свят към възможностите, които съчетанието от звуци предлага. Той е провокация за създателите си да не спират да търсят. Adventure е едновременно носталгия към отминалото и обещание за предстоящото. Той е история на музикално приятелство. Adventure е новият албум на Октет „Пловдив“, който като творчески двигател на групата имам огромната чест да представя по любимото ми Джаз ФМ радио.

Breathe е една от първите пиеси, които съм аранжирал за по-голям състав. Опитите ми да пиша музика започнаха още в тийнейджърските ми години. За мен винаги творческият момент в музицирането е бил важен, без да подценявам значението на чисто изпълнителския. Но може би затова съвсем естествено съм се насочил към джаз музиката, която предполага импровизация – форма на творческо изпълнение, и по този начин съчетавам и двете – изпълнението с креативността. С времето и опита в търсене на нови музикални предизвикателства, когато вече се е изчерпала идеята за тема, която просто дава повод да се поимпровизира, се поглежда все повече към и се навлиза все по-дълбоко в дебрите на писаната музика, в която композицията и аранжиментът са водещи. Те започват да заемат все по-голяма част от изпълнението, особено когато се пише за по-голям състав, какъвто е Октет „Пловдив“.

В Disbalance солисти са Димитър Льолев – тенор саксофон, и Николай Карагеоргиев – китара. И двамата са много добре познати на джаз публиката в България, а и не само тук. Излишно е да ги хваля, а и като цяло смея нескромно да твърдя, че в състава на Октет „Пловдив“ са събрани най-изявените пловдивски джаз музиканти от новото поколение.

West е един от първите ми опити да наблегна на полифонията в аранжимента и да третирам по-нестандартно тембрите в оркестъра. Казва се West, защото малко ми напомня на американското West Coast звучене. Солисти са отново Димитър Льолев и Николай Карагеоргиев.

Мартин Ташев свири тромпет и флюгелхорн в албума. С него се познаваме и свирим повече от 20 години и винаги е удоволствие да правим музика заедно. Официално Октет „Пловдив“ се появява на сцена през 2015 г., а поводът е първото издание на „Пловдив джаз фест“. Тогава е написана и пиесата November Blues, която е много подходяща за сезона сега – по-меланхолична и отнесена. Това е моят саундтрак за един дъждовен ноември. Солисти са Мартин Ташев – флюгелхорн, и Димитър Льолев – тенор саксофон.

След ноемврийския дъждовен пейзаж, който обрисува пиеса November Blues, идва съвсем логично After the Rain – „След дъжда“. Поводът за написването й е наше участие на открито на пловдивския „Капана фест“. Беше в края на май, сезонът на пороите, и всеки ден се изливаше зверски следобеден дъжд, който разказваше играта на организаторите в опит да спасят техниката от удавяне. Но нещата някак си се случваха въпреки всичко. От предния ден, ставайки свидетел на тази сцена, написах пиесата After the Rain и нямаше по-подходящо заглавие за откриващото концерта ни изпълнение.

Преди около 3 години тромбонистът на Октет „Плолвдив“ – пловдивчанинът Иван Мелин, замина да учи в Чехия и се наложи да си „внесем“ тромбонист от София – един млад, талантлив и много обещаващ музикант – Влади Мичев. Няколко години по-късно той е вече доста популярен с многобройните си изяви и участия в най-различни проекти. Много се радвам, че обстоятелствата ни събраха и той е част от тази група. В композиционните си търсения се опитвам да балансирам между слушаемото и музикантското. Опитвам се да не бъда краен в самоцелно усложняване на музиката или да търся някакъв тенденциозен комерсиализъм. Опитвам се да пиша музика, която да бъде достъпна, без да бъде компромисна откъм музикална стойност. Не обичам да слагам етикети и да се ограничавам стилово, затова в музиката на октета могат да се открият черти от различни музикални жанрове. Във Front, например, могат да се чуят елементи, характерни за поп и рок музиката.

Венелин Георгиев е алто саксофонистът в Октет „Пловдив“. Той е известен освен с това, че е прекрасен музикант, също и с нестихващото, неуморно желание за забавление във всяка форма. Забавлява се докато свири, забавлява себе си и околните, докато е на раздумки и винаги внася настроение, без това да го прави несериозен или безотговорен. Напротив, изключително е коректен и е винаги насреща. В пиесата Donny той е изсвирил прекрасно соло на алто саксофон. Композицията е посветена и повлияна от стила на един страхотен и много значим за мен музикант – Дони Маккаслин.

На барабани в Октет „Пловдив“ свири Кристиан Желев. Той завърши пиано като мой първи студент, с него започна практиката ми като преподавател в АМТИИ. Още докато учеше пиано, вече свиреше добре на барабани. Това, че свири на пиано добре, го прави още по-добър барабанист, защото е от музциращите барабанисти, които са наясно с хармония и мелодия и са в час с партиите на другите. Edge е написана сравнително наскоро и е с леко рок фюжън привкус с амбициозно трудни партии на моменти, но пък хубавото на това да свириш с добри музиканти е, че те успяват да ги изсвирят, колкото и да са трудни.

През далечната 1998 г. се запознах с басиста Александър Леков. От тогава вече повече от 22 години свирим заедно, развиваме се и се учим. Страхотен музикант и басист, той не само че свири бас в Октет „Пловдив“, но и направи записите, микс и мастъринг на целия албум в своето студио, за което всички сме му много благодарни. Освен приятелството ни със Сашо Леков, от 1998 г. е и заглавната композиция Adventure. И въпреки че съм я писал като тийнейджър и с настоящите ми опит и познания не крия, че звучи може би леко наивно, не съм спирал да я изпълнявам в различни групи и проекти от тогава до днес. Тя бавно и сигурно си извървя пътя от една простовата мелодия, изсвирена може би леко неумело от млади надъхани тийнейджъри, до момента да бъде аранжирана и записана от Октет „Пловдив“ повече от 20 години по-късно и да даде даже заглавие на албума. Едно 20-годишно пътешествие, авантюра…

Октет „Пловдив“ са: Мирослав Турийски – лидер, композитор, аранжор, пиано, Венелин Георгиев – алто саксофон, Димитър Льолев – тенор саксофон, Мартин Ташев – тромпет и флюгелхорн, Влади Мичев – тромбон, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас, Кристиан Желев – барабани.

  • „За албумите от техните създатели“ се излъчва по Джаз ФМ в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.