В музика претворят приятелството си и пресъздават общността: Недялко Недялков, Стоян Янкулов – Стунджи, Владимир Кърпаров и Петър Миланов са Glo Bal Kan

В музика претворят приятелството си и пресъздават общността: Недялко Недялков, Стоян Янкулов – Стунджи, Владимир Кърпаров и Петър Миланов са Glo Bal Kan

Всеки от тях е ярък характер, всеки от тях е любим музикант. Когато са заедно, енергията е неописуема и може да бъде чута в музиката на GloBalKan: Недялко Недялков – кавал, Стоян Янкулов – Стунджи – ударни, Владимир Кърпаров – саксофон, и Петър Миланов – китара. Техен гост вокалист при старта е Богдана Петрова – първият победител в „България търси талант“ по bTV. На основата на народната традиция те творят джаз и ни дават върховно фънк преживяване, с музиката си обясняват добрия живот в общността. Тази музика, която пленява от първо слушане, за първи път ще чуем на живо в „София лайв клуб“ на 1 март, на следващия ден – в Bee Bop Café в Пловдив, а на националния празник 3 март – в Драматичен театър „Иван Димов“ в Хасково, където входът ще бъде свободен.

Предисторията на GloBalKan е свързана с отдавнашното приятелство между музикантите и с проект от сърцето на Европа – от Брюксел. През 2012 г. се появява Aka Balkan Moon. „Белгийският пианист Фабрицио Касол и нашият приятел – саксофонистът Владимир Кърпаров, са свирили заедно. Фабрицио споделил, че иска да направи фолклорен проект със своето авангардно трио. Така ни поканиха със Стоян и се оформи съставът, в който като вокалистка участваше съпругата ми Стоимена Недялкова. Сега за пореден път ни обединява идеята на GloBalKan.“ – разказва за новото претворяване в музика на тяхното житейско приятелство Недялко Недялков. „За мен бе абсолютно неочаквано, когато Недялко ми предложи идеята. Стана като взрив – благодорен – и започнахме с негови авторски пиеси.“ – се връща с радостно чувство към началото Стоян Янкулов – Стунджи.

Така, събрали се в неговото студио, първо се появяват „Въртележка“ и Libertango ala Bulgaro, след това се присъединяват Владимир Кърпаров за Tima’s Eleven (посветена на Стоимена Недялкова пиеса) и Богдана Петрова за две песни. Всички те са записани на видео, а клиповете се гледат и щедро споделят в социалните мрежи – и чрез ютюб, и чрез фейсбук страницата на групата.

В музиката на GloBalKan ярко впечатление правят вътрешните динамики – постоянното развитие и непрестанната промяна. Освен с чисто художествените си достойнства, те идват като музикален коментар на актуалната дискусия „Да се върнем към ценностите“. Защото традицията и ценностите трябва да ни водят напред, да са символ на развитието, на нашето бъдеще, на онова, за което мечтаем и към което се стремим, а не да ни затварят и изолират в миналото. „Ние сме щастливци, защото имаме на какво да стъпим. Основата ни е много силна и много здрава – тя идва от земята, на която живеем, от нашата музика, от традицията ни.“ – казва Стоян Янкулов за базата, от която поемаме напред.

Песните и пиесите на GloBalKan предават жизненост и любов, пленяват с хармония: „Тази музика идва от сърцето, от душата, от бита и от живота на хората, затова е толкова богата.“ – обяснява Стоян Янкулов. „Тя е преживяна.“ – добавя Недялко Недялков. Тя синтезира истината за живота в общността: заедно и всеки един от нас блестящ, и все по-блестящ заради другите. Идеята се носи от традицията на надсвирването, която ярко присъства тук. „Тази идея е характерна черта в нашия фолклор още от сватбарското свирене. Този вид състезателност – надсвирването, води до развитие. Получава се надпревара, всеки да е по-добър.“ – казва за заряда Стоян Янкулов. „Доказване, което носи градация.“ – заключава Недялко Недялков.

Музиката им носи нетърпението да се изразиш, да заблестиш. Тогава е здрава една общност – когато всеки от нейните членове осъзнава своята сила, знае с какво и как най-добре може да допринесе и го прави по най-добрия начин. Стоян Янкулов подчертава: „Всеки един от нас е солист, но всички имаме възпитанието в колективизъм, разбирането и подхода да свирим в оркестър. Ако е само индивидуалната изява, няма как да стане.“ „Много ми допадна начинът, по който всеки един се вписва.“ – посочва Недялко. Двамата музиканти отбелязват колко елегантно Владимир Кърпаров „влиза“ с фолклорен елемент и преминава към джаза, как Петър Миланов прави така, че хармонията да извади аромата на мелодията. „И да спра да свиря на ударните, няма да се чувства липса.“ – казва за умението на Петър Миланов да води ритъма Стоян Янкулов. „Всичко това нагнетява в добрия смисъл музиката, от там идват този хъс в свиренето“ – добавя Недялко. Музиката им обяснява живота в общността и с други джазови прийоми – дикси моментите, когато солиращите инструменти свирят едновременно и се преплитат един в друг, или пък онези мигове, в които остава само солиращият инструмент с ударни.

Пиесите на GloBalKan са написани от Недялко Недялков, всички от състава участват в аранжирането им, а Петър Миланов прави хармонизирането. За логиката и процеса на създаването им Недялко Недялков разказа: „Tima’s Eleven е копаница, посветена на съпругата ми Стоимена Недялкова. Мелодията е в размер 11/8 – много характерен за България, специално за пазарджишкия регион, Ихтиманско, Шопско, Средногорско. „Рано ранила Диляна“ е автентична песен от Велингардско-доспатския регион. Тя е от преходната област между Родопите и Пирин. Там фолклорът е много чист и съчетава звученето на двата региона. Вдъхновението ми идва, докато си вървя по улиците на София, записвам си на телефона, даже си отбелязвам нещо за конкретния момент. От там идват всички идеи – няколко такта, няколко секунди. Споделено от нас с голямо желание!“ И с много любов

На първите концерти на GloBalKan ще чуем Петър Миланов да свири на конструирания от самия него инструмент – хибрид между китара и тамбура. „Звучи по-богато от китара, а когато свири соло, звучи като тамбура.“ – обяснява Стоян Янкулов. Самият той ще е на сцената със свой сет барабани с тъпан и с други перкусии. „Ще има изненади – пиеса, която ще е почти пълна импровизация, в която са уточнени само първите две стъпки.“ – добавя Недялко Недялков. Той ще свири и на интересен духов инструмент, който си е донесъл от Китай. На концерта в родния град Хасково Недялко Недялков ще изпълни две свои оригинални пиеси със смесен състав от Симфоничния и Народния оркестър, след което ще остане на сцената за изявата с GloBalKan.

„Името на групата ни съдържа в себе си идеите за Глобално и Балканско. Това е идеята за отворени врати.“ – дава определение на концепцията на състава Недялко Недялков. Предстои в изпълнение на тази идея към групата да се присъединяват като гости различни артисти, включително от различни страни.

  • Интервюто на Светослав Николов с Недялко Недялков и Стоян Янкулов – Стунджи, както и музиката на GloBalKan, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.