"В една чиния с храна, която ти поднасят, има много философия." - казва Хари Хараламбидис от гръцкия кулинарен екип "Орексис"

Точно преди седмица започна третото издание на "Гастрономическия фестивал Премиер". Събитието, което ще продължи до 30 ноември, се провежда в "Премиер лъкшъри маунтин ризорт" в Банско. Партито за откриването беше поверено на кулинарния екип от съседна Гърция - "Орексис", който представи актуалната "молекулярна кухня". Те впечатлиха гостите с елегантна храна в комбинация с нестандартни коктейли. "Орексис" заложиха на традиционни гръцки ястия като боб чорба "Фасолада", суцукакя (задушени кюфтенца с кимион в доматен сос и ориз), мусака, гирос и баклава, но те бяха поднесени под формата на молекулярни хапки, като по този начин провокираха сетивата на публиката с неочакваната си трансформация. Снимки можете да разгледате чрез бутона "Галерия".

"Всичко, което можеш да си представиш чрез въображението, може да бъде приготвено." - твърди Хари Хараламбидис от екипа на "Орексис". Той отговаря за "Връзки с обществеността" на кулинарния тим и споделя, че макар и да получават покани от различни места, все пак те избират коя от тях да приемат. Тази година освен с участието на "Орексис" в "Гастрономическия фестивал Премиер" Хараламбидис се включва и като консултант на събитието. Той има контакти по цял свят, занимава се основно с тренинги за професионалисти в Гърция и чужбина. "Аз избрах кулинарията заради многобройните възможности. Две години и половина бях в сферата на журналистиката, работех за изданието на Metro Gourmet Publishing. Имах ресторант, когато бях на 23-24 години, бил съм в кухнята. Изведнъж всичко в живота ми започна да се подрежда като отделните парчета на пъзел. Това не беше нещо, с което съм си мислил, че ще се занимавам. Случи се много естествено, което е хубаво." - казва с усмивка Хари Хараламбидис.

Тази година като един от основните консултанти на "Гастрономическия фестивал Премиер" той има големи очаквания и вижда много възможности за развитието на фестивала: "Премиер лъкшъри маунтин ризорт" е хотел, който се намира в един от най-известните зимни курорти – в Банско има ски център, много хотели – около 70-80 на брой, но „Премиер” е един от двата петзвездни хотела в района. Така че съществува реална възможност да организира различни събития и да бъде лидер в това, което прави. В този случай целта е да се развива гастрономията. Фестивалът се провежда за трети път и наистина е много интересен. Аз работя по него за първи път и вярвам, че ще имаме голям успех."

Ден след откриването на тазгодишното издание на "Гастрономическия фестивал Премиер" Хари Хараламбидис отдели от своето време и даде интервю за Джаз ФМ. Той е от събеседниците, с които можеш да разговаряш за десетки интересни неща. В разговора с него се преплитат теми като актуалните тенденции в кулинарията; импровизацията по отношение на храната; емоциите, които тя предизвиква и начина, по който ни провокира. Интервюто с Хари Хараламбидис можете да чуете чрез бутона "Аудио", а повече за третото издание на "Гастрономическия фестивал Премиер" ще научите тук.

Фотография на храната: Theodosis Georgiadis