Тони Момрел: „Пея за движението напред, за преодоляването и превъзмогването“

Тони Момрел: „Пея за движението напред, за преодоляването и превъзмогването“

Забележителният вокалист Тони Морел идва за първи солов концерт в България, след като няколко пъти го слушахме на живо като гласа на Incognito. Познат и със своето партньорство с „Шаде“, музикантът ще представи у нас песните от албума си Keep Pushing, както и две заглавия от предстоящия да излезе през април проект. „Софийското шоу ще бъде най-голямото, което ще направя, преди да издам своя нов албум.“ – каза музикантът в интервю за Джаз ФМ радио броени дни преди на 16 февруари да стъпи на сцената на „София лайв клуб“ със своята група.

Тони Момрел идва за първи концерт в София. С група на живо той излиза на сцената на „София лайв клуб“ в събота

Своето кредо за музиката и за живота той описа така: „Keep Pushing е албум за това да преодоляваш всяко препятствие, което се изпречва на пътя ти, ако паднеш, да можеш да се изправиш отново. Това е албум за движението напред. А за мен това означава да се опитвам да постигам целите, които съм си поставил, както и да се опитвам да сътворя нещо музикално, което да докосне хората и да им помогне също да предприемат подобно пътешествие.“

  • Интервюто на Емил Войников с Тони Момрел можете да чуете чрез бутона „Аудио“, както и да го прочетете по-долу. То ще бъде излъчено в All-Time Jazz Masters от 22 ч. тази вечер.

Keep Pushing – Звучи оптимистично! Означава ли това, че непрекъснато напредвате, че непрекъснато преодолявате препятствия в процеса на вашата собствена солова кариера?
Да, фразата „keep pushing“ засяга оптимизма. Keep Pushing е албум за това да преодоляваш всяко препятствие, което се изпречва на пътя ти, ако паднеш, да можеш да се изправиш отново. Това е албум за движението напред. А за мен това означава да се опитвам да постигам целите, които съм си поставил, както и да се опитвам да сътворя нещо музикално, което да докосне хората и да им помогне също да предприемат подобно пътешествие.

Вие описвате вашият албум Keep Pushing като „пътешествие на душата“. И това е посланието му.
Да!

Впечатлението, моето впечатление за албума Keep Pushing е, че всички песни са свързани, в известен смисъл, като отделни глави в роман. Можем ли да кажем, че Keep Pushing е една завършена история, с начало, кулминация и край?
Съвсем точно! Албумът беше създаден по начин, сякаш всяка една от песните е отделна глава от книга и в действителност всяка песен е някакъв вид позоваване на движението напред, преодоляване, превъзмогване… Така че вие сте абсолютно прав, аз композирах по този начин, защото това беше моят първи албум с популярна музика като соло вокалист, и аз исках да има нещо позитивно във всички песни, както и всички песни да съдържат посланието, което изразява целият албум.

Вие сте пял в църковен хор като дете. По-късно бяхте член на госпъл групата Seven. Какво е влиянието на госпъла по отношение на кариерата ви като солист – вокалист?
Да, в музиката, която слушах докато растях, имаше много различни стилове – това бяха госпъл групите Yamens, Andrae Crouch Singers, Commissioned и още много. Всички те имаха влияние не само върху мен. Ако чуете соул или джазови записи на други музиканти, ще видите, че те много добре се вписват в начина им на живот. Например, чуйте записите на Стиви Уондър от детската му възраст, много от които са свързани с църквата, с джаза и блуса. За мен госпъл музиката има основна роля в рамките на моето творчество. От друга страна знам, че тя е имала огромно влияние също и върху хората, които днес оказват въздействие и върху моята музика.

Докато подготвях това интервю, забелязах, че вие не сте особено оптимистичен по отношение на т.н. телевизионни шоу програми за издирване на таланти. Вие твърдите, че този начин на изява на сцената не е добър за вас. Защо?
Аз съм в музикалния бизнес от много години и също така познавам много хора, които измислят телевизионните състезания, както и хора, които работят в тях. За мен тези състезания обслужват някакви цели, но смятам, че не е това пътят, по който някога бих желал да тръгна. Той не засяга твоя талант, поради начина, по който го показват по телевизията. Този начин е добър за едно телевизионно шоу. Те искат да разкажат някаква история за теб, ти трябва да притежаваш нещо зрелищно, за да може шоуто да се гледа. За мен това може би засяга само част от таланта, но те повече искат да знаят дали в действителност си достатъчно добър за хората, които те гледат по телевизията, дали твоята история е достатъчно впечатляваща. Аз искам да правя музика, която да идва от сърцето.

След няколко идвания в България този път вашето шоу ще бъде в джазов клуб в София. Ще представите ли вашият току-що издаден албум?
Той е готов на около 90%, но няма да излезе до април, така че засега в София ще изпея две нови песни, които не съм изпълнявал преди, и се надявам да стане едно наистина голямо шоу. Софийското шоу ще бъде най-голямото, което ще направя, преди да издам своя нов албум.

Как се различава публиката и атмосферата в един джаз клуб спрямо летните джазови фестивали?
Летните джазови фестивали днес не са напълно джазови, защото включват различни артисти, но прекрасното нещо в тях е, че събират много различни хора заедно, които могат да съпреживеят различна музика. В джазовия клуб нещата са приблизително същите, но в действителност аз харесвам това, защото моята музика не е 100% джазова. Тя има джазови влияния и белези, но не е стопроцентов джаз. Аз я харесвам, защото тя повежда хората на пътешествие и те ще чуят джазови елементи, също така соул, както и бийта на госпъл музиката. Така че очаквам с нетърпение събитието, защото когато свириш в джазов клуб чувството е друго, всички са заедно в едно помещение и атмосферата е по-интимна. Наистина това ми харесва.

Бихте ли представили вашите партньори от бенда?
С мен ще бъде бенда, който включва Джулиан Кремптън – бас, на клавишните инструменти и вокал ще бъде Тони Джулиъс, Кристиан Мендоза – китара, а на ударните инструменти ще бъде Елесио Берели.