Тод Екерт за пърформанса на Марина Абрамович The Life: „Хората осъзнават значението на автентичната човешка връзка.“

Тод Екерт за пърформанса на Марина Абрамович The Life: „Хората осъзнават значението на автентичната човешка връзка.“

The Life е авторски проект на Марина Абрамович и режисьора и продуцент Тод Екерт. Този 19-минутен пърформанс, показан за пръв път през 2019 г. в лондонската галерия Serpentine, беше представен отново преди дни в аукционната къща Christie’s в Лондон и стана първото арт произведение, създадено в т.нар. „смесена реалност“, откупено от Фондацията за съвременно изкуство „Фаурску“.

© Christie’s Images Limited 2020

„Вярвам, че изкуството на бъдещето е изкуство, в което няма обекти, само чиста обмяна на енергия между зрителя и артиста.“ – казва Марина Абрамович по повод този проект. Наричана „Кралицата на пърформанса“, тя е известна с експерименталните си представления, в които изследва връзката между артист и зрител.

От своя страна новият собственик на The Life, колекционерът от датски произход Йенс Фаурску споделя : „Работим с артисти, които имат какво да кажат, които предизвикват, премествайки граници в изкуството. Интересуваме се от създаването на диалози между Изтока и Запада.“

© Christie’s Images Limited 2020

В интервю за Джаз ФМ режисьорът на пърформънса Тод Екерт, сподели, че желанието на създателите е The Life да достигне до колкото се може повече хора по целия свят. „Мисля, че хората твърде дълго бяха в колективна изолация и сега, струва ми се, осъзнават значението на автентичната човешка връзка. Осъзнават го, но ако твърде дълго не са го изпитвали, може да им е трудно да си позволят да го изпитат.“ – казва Екерт и добавя: „Представлението може да предизвика катарзис. Много хора плачат. Други съвсем неочаквано изпитват емоционален отклик. Това за мен е най- доброто потвърждение за въздействието на пърформанса, защото работата на артиста се оценява от реакцията на публиката.“ Цялото интервю на Виолина Тошева с Тод Екерт може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Фотографии: © Christie’s Images Limited 2020