Тиаго Франса от Metá Metá: „Споделяш музиката със света и влагаш в нея целия свят“

Тиаго Франса от Metá Metá: „Споделяш музиката със света и влагаш в нея целия свят“

Тримата членове на бразилската формация Metá Metá са толкова щастливи да бъдат заедно! Започват преди повече от 10 години като събрали се за еднократен проект, а от тогава насам не спират да изследват заедно света, да го опознават и да споделят с музикални експерименти новите си открития със своята публика. Тяхната музика, която ги свързва със света и в която те представят себе си пред него, ще звучи и в София – на 15 юни от 21 ч. в „София лайв клуб“. Организатор е Inside Out Events, а Джаз ФМ е медиен партньор.

Лура и Metá Metá представят в България съвременен джаз с корени в традициите на Кабо Верде и Бразилия

Интервю с Тиаго Франса от Metá Metá:

Името на групата ви носи идеята за щастието от това да сте заедно. Как се срещнаха музикалните и житейските ви пътища?
Събрахме се преди 11 год. Свирехме съвсем различна музика със своите групи – аз изпълнявах по-традиционна самба, а Кико и Жусара имаха формация – „Паде“, която предлагаше музика с влияния от африканската култура. И един ден просто решихме да направим съвместен концерт – получи се съвсем естествено, усетихме спойката и решихме да свирим заедно. Кико измисли името Metá Metá, което означава „трима в един момент“ на езика на етническата група кету от Нигерия. Първо това трябваше да бъде проект – така нарекохме първия си албум. Но после решихме да създадем група и започнахме да свирим заедно. След 4 години, през 2011 г., се появи първият ни албум. И така, вече сме заедно 5 – 10 години.

Проследявайки развитието на групата ви, виждам, че това е процес на самообогатяване чрез музиката, която създавате. Как Metá Metá Ви помага в живота?
Наистина е така. Нямахме големи очаквания – просто искахме да свирим заедно. Станахме приятели преди да бъдем колеги в музиката. Винаги, когато бяхме заедно, се чувствахме страхотно добре и се забавлявахме. Така продължаваме и до днес – да ни е приятно това, което правим. И затова постоянно търсим и експериментираме – защото е много интересно да правим нещо ново заедно, да намираме нови подходи към композициите и аранжиментите си. Връзката с живота е двустранна – това, което преживяваме, го изразяваме на сцената. Постоянно общуваме, много ни е приятно това. На практика никога не говорим за музиката като такава, не обсъждаме гами и акорди. Говорим си за живота, за политика, за невъобразимия период, който в Бразилия изживяваме сега. Всичко това става част от нас и след това излиза като музика.

Забелязах, че вървейки напред, изследвате нови територии, опознавате ги и продължавате към непознати пространства. Експериментирате и откривате. Как правите своите музикални открития?
Понякога просто се натъкваме на нещо. Много търсим и намираме в интернет. Постоянно осмисляме действителността ни в Бразилия, какво се случва в живота на нашите приятели, какво ново става в музиката. Нашата музика не идва толкова от размислите ни за музиката, колкото от филм, от океана или от прочетена книга – обсъждаме всичко това. Същевременно държим сетивата си отворени за случващото се около нас, за живота на приятелите ни. Не допускаме в музиката си конкретни влияния, за да не ги копираме, а се оставяме на въздействието на света около нас. Често обсъждаме политиката, преврата в Бразилия отпреди две години. Това, например, промени звука ни, защото ни се стори неподходящо в такъв момент да изпълняваме слънчева и жизнерадостна тропическа музика, докато около нас цари объркване, а страната потъва в дълбока криза. Оставяме това чувство да проникне в музиката.

Ритъмът, мелодията, многогласността свързват музиката ви със Земята и с Вселената, с личното и с общността. Как чувствате връзката със себе си и със света около Вас, благодарение на своята музика?
Опитвам се първо да осмисля света около себе си. Много е лесно музикантът да тръгне на пътешествие навътре в себе си. Не е много интересно погледът ти постоянно да е върху теб, без да осъзнаваш външните влияния. А всичко, което ти се случва, действа като спусък. Преди 4 – 5 години в Сао Паоло имахме голяма дискусия за обществените пространства, за сигурността, за връзката на хората с града, за това защо те прекарват толкова дълго време пред телевизора вкъщи. Според нас бе назрял моментът музиката да излезе на улицата и да увлече хората със себе си. Ние държим на контакта си с публиката – говорим си с нашите слушатели, с някои от тях създаваме приятелства, искаме да чуем какво мислят хората. Много е хубаво да чуеш какво чувстват те към музиката, как тя изразява нашия живот. Така че потокът е непрестанен – споделяш музиката със света и влагаш в нея целия свят. Постоянно сме свързани – винаги говорим с почитателите си, с хората на улицата… Изкуството трябва да е по-истинно, по-свързано с мястото, което обитаваме, трябва да е част от нещо по-голямо от самите нас и от нашия вътрешен свят, трябва да ни свързва с общността.

Струва ми се, че вашите концерти са медитативни, свързващи и увличащи в общо преживяване. Как бихте описали атмосферата им и какво ви е най-ценно във връзката с публиката?
Винаги се опитваме да опознаем нови територии, да експериментираме с нови звуци. На самите нас групата ни е много важна във всичко, което правим, но и всичко, което правим, е много важно за групата. Така че всеки слага на масата новите влияния, под които е попаднал, и смесваме всичко това. И тъй като винаги търсим новото и преоткриваме старото, в музиката ни има свежи теми, които искаме да обсъдим, изсвирвайки ги. Същевременно движим своите самостоятелни проекти – добре е да запазваме концентрация. Много ни е приятно да свирим в Европа пред различни аудитории, пред хора от други култури, които няма да разберат част от това, което правим, но ще го видят в различна светлина от хората тук, в Бразилия. Хубаво предизвикателство е да си на път, да срещаш нови хора и да попадаш на нови места, да се оставяш на тяхното въздействие. Понякога е достатъчно погледът ти да се спре върху непознат пейзаж, за да ти се отвори съзнанието за неподозирани до момента възможности. Преживяването е много силно. Не се отнасяме с лекота към това да сме пред публиката. Но е толкова хубаво! Нашето приятелство ни помага всичко това да се случи по най-добрия начин, защото се подкрепяме, а това непрекъснато ни дава енергия да творим, да създаваме, да музицираме. Така че се сливаме със света около нас, откриваме нови публики и нови места. И всичко това е толкова хубаво!

  • Интервюто с Тиаго Франса от Metá Metá можете да чуете чрез бутона „Аудио“.