Създатели на красота на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“

Фестивалът „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ е толкова свързан със създаването на красота. Артисти и публика правят това заедно чрез музиката, организатори и подкрепящи институции – със своя труд, местните жители – с предприемчивост, хора и природа – с хармоничността на връзката си.

При изкачването по платото към Кърпачево с редуващите се гледки към равнината, която оставяш долу, и към планината, в която навлизаш, освобождаваш съзнанието си от грижи и задачи и подготвяш душата си за празник.

Есенното издание на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ ни показа това, което чувствахме – че не може да отмине година без да се съберем. Онова характерно трепване на сърцето, когато измежду дърветата се появи табелата на селото, показва емоционалната връзка, която изградихме през годините.

Фестивалът се организира от сдружение „Деветашко плато“, работещо за икономическото, социалното и културното развитие на района, а музикалната програма подготвя Венци Благоев. Джаз ФМ е медиен партньор. Джазът събира съмишленици и ни прави приятели.

По традиция събитието се провежда през третия уикенд на юни край пещерата Гарваница на поляната между Кърпачево и Горско Сливово с последващ джем сешън в къща „Онгъл“. Заради ограниченията при пандемията то бе отложено с немислимата възможност тази година да не се проведе.

През месеците усвоихме правилата на предпазване от болестта, музикантите жадуваха за сцената, а публиката – за събиране около изкуството на живо. Така дойде поканата за среща само в двора на къща „Онгъл“ в по-малък формат на сцената и на участващите артисти, но със същата голяма сила на въздействие.

Бившето училище живее нов живот като културен център и място за спортуване във връзка с природата, за да покаже, че със своята осъзната отговорност сме част от промяната като развитие. За това свидетелстват и големите фамилни къщи, селскостопанските постройки и просторните дворове, които са изпълнили своята първоначална функция.

Сега, в друга обстановка и при различен начин на живот, те не пустеят, а са уютни места за настаняване, съчетаващи отмората на селския с удобствата на градския живот.

Кърпачево е с предприемчив местен дух и със световна модерност, за да реализира мечти. Eдна от новите къщи за гости – „Плевнята“, е първата у нас със зелен скатен покрив. Тя е проектирана от прочути български архитекти, работещи у нас и в Европа.

„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ е желано място за среща, а около музиката се чуват както българска, така и немска и английска реч. А също и френски кавал в лицето на чуждестранния солист на фолклорната група към читалището в съседното Горско Сливово. Съставът поднася изпълненията си след приветствията на организатора Ива Таралежкова и кмета на подкрепящата фестивала местна община Летница д-р Красимир Джонев.

Прогнозата за дъжд и силните бури в цялата страна не ни обезсърчават. Каквато и да е обстановката, с джаза и любовта, която той създава, ще се чувстваме добре. Организаторите имаха готовност да пренесат фестивала в залата на читалището, но заради желанието да останем сред природата монтираха големи чадъри, които да ни пазят от евентуален дъжд. И той заваля със самото начало на музиката – топло, по есенно тежко.

Слушахме заедно под чадърите, тентите и навесите. Или просто под дъжда. А когато малко след това той спря, осъзнахме, че единственото, на което той за кратко е попречил, са танците. Те започнаха още докато капките попиват в жадната земя.

В традиционния формат на фестивала характерът на предварително подготвеното или спонтанно възникналото следващо изпълнение определяше участниците.

Музикалният директор на фестивала – тромпетистът Венци Благоев, ги канеше в разнообразни формации: вокалистите Велека Цанкова, Марина Господинова и Цветомир Цанков, кларинетиста Невилиян Гемижев, саксофониста Петър Момчев, китариста Димитър Благоев, тубиста Красимир Стефанов, тромбониста Владислав Мичев, пианистите Константин Костов и Станислав Арабджиев, басиста Димитър Карамфилов, барабанистите Кристиан Желев и Смила Стоева.

Имаше музиканти, които не бяха в предварително обявената програма. Те бяха дошли като гости, но прекараха вечерта като участници. Самият Венци избираше позиция за свирене спрямо нуждите на музиката и понякога бе облегнат на високия бор с огромен ствол – символ на опората, която музиката дава.

Слушахме джаз, шансон, етно и фънк в изпълнения, които могат да възникнат само на такова място. Само на това място. Пет часа по-късно музиката бе напоила душите, дъждът – земята. Грееха лицата на хората и звездите на вече прояснилото се небе над Деветашкото плато.

Кърпачево не е от местата, които ти липсват. Когато си тръгнеш от тук, частица от него е останала в теб, създадените приятелства продължават и знаеш, че отново ще се върнеш. Най-късно – на следващото издание на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“.

  • Снимки: Евгени Димитров, фотографска агенция „Булфото“ (отбелязаните с печата на агенцията, още можете да разгледате тук), останалите: авторът.

Тук ще откриете репортажи от фестивала през 2016 г., 2017 г. и 2018 г.