Sophisticated Lady на Мирослава Кацарова – с високо вдигната глава и с преливащо от любов сърце

Sophisticated Lady – за дамата, преживяла своята голяма любов, която вечер, сама, може да си позволи да поплаче. „Какво прави една дама „истинска“? Способността й от всяко преживяване да излезе с високо вдигната глава и преливащо от любов сърце.“ – насърчи Мирослава Кацарова публиката снощи в клуб „Студио 5“.

Концертът Sophisticated Lady бе столичното представяне на програмата, с която тя отпразнува в Пловдив рождения си ден в началото на януари.

С Мира с размах свириха Мирослав Турийски, Христо Йоцов и Веселин Веселинов – Еко. А пълният клуб в късната вечер в четвъртък беше красив знак на оказана чест на музиката, която събира хората и ги прави щастливи.

Както любовта не знае предел, така нямаше връх на емоциите. С всяка песен се изкачвахме нагоре, за да можем над „дърветата“ на изпитанията да прогледнем за „гората“ на живота, пълен с радост и любов.

Живот, който да празнуваме, в който да се осъществяваме и да не се страхуваме – както Мира ни разказа историята на живота на Коул Портър. Оставилият ни толкова хубави песни музикант е бил принуден от дядо си да учи право в „Йейл“. Разбира се, той не завършва следването си, но оставя следа – и до днес химн на на университета е написана от него мелодия. Живеещ спокойно със своята хомосексуалност, той превръща в радост всичко, които животът му е предназначил.

В Big Yellow Taxi на Джони Мичъл призивът от 60-те да не асфалтираме рая, превръщайки го в паркинг, преведен на езика на днешния ден дойде с посланието да пазим моретата и планините, защото имаме нужда от тях такива – живи и диви.

На финала на концерта Doodlin’ на Хорас Силвър пресъздаде удоволствието от физическото осъществяване на любовта.

Всичко се случваше на живо и беше толкова реално – до дребната техническа подробност Еко спешно да промени тоналността в нотите си на Willow Weep for Me, за да ни поднесат музикантите една от първите песни, които Мира е изпяла.

Съвсем естествено на мястото си точно тук щеше да бъде песен от албума My Cinema, една от тези по текстове на Мира. Бис. „Сега ще ви изпея песен, с която споделям толкова лични преживявания, че я изпях спокойно, когато бях сама в студиото.“

Така, посрещнати със „Знам, липсва ти любовта, която ти отдавна изгуби // и когато си сама, плачеш“ от Sophisticated Lady, Мира ни изпрати с „Рея се лека, притихнала. // Нежно открих смисъла скрит. // Син и любовен светът е пак.“ от My Cinema.

С доволни възгласи бе посрещната новината за следващата среща с новата програма на Мира – на 4 април в „София лайв клуб“, когато ще слушаме френска музика и ще чуем стиховете на френски поети в атмосферата на творби на френски импресионисти в „Април в Париж“.

Снимки: Димитър Алексов, bTV