Скот Кинси от Human Element: „Музиката е пътешествие, което може да бъде изпълнено със смъртни опасности или пък да е изтъкано от красота. Не знаеш – и това те води напред.“

Скот Кинси от Human Element: „Музиката е пътешествие, което може да бъде изпълнено със смъртни опасности или пък да е изтъкано от красота. Не знаеш – и това те води напред.“

Ярки индивидуалности, те постигат съвършено единство и хармония, когато свирят заедно. Многобройни стечения на обстоятелствата водят до съдбовен момент – Скот Кинси, Матю Гарисън, Гари Новак и Арто Тунджбояджян се събират през 2011 г. в групата Human Element. Седем години след дебютния си албум, създаден буквално за един миг, те имат втори и поемат на европейско турне, което ще ги доведе и в България. Human Element излизат на сцената на „София лайв клуб“ на 8 май.

„Чисто вълшебство е.“ – казва Скот Кинси в интервю по Джаз ФМ за момента на появата на искрата, която ги запалва за музиката: „Тя идва от пълната непредсказуемост. Гари ни разтърсва, никога не знаеш каква идея ще изложи Матю, а барабаните на Арто са самото олицетворение на мелодията!“

Кийбордистът Скот Кинси ни е познат от Tribal Tech, басисът Матю Гарисън е свирил с Джо Завинул, Джон Маклафлин и Хърби Хенкок, перкусионистът Арто Тунджбояджян е част от формации на Ал Ди Меола, Джо Завинул и Марк Джонсън, а барабаните на Гари Новак сме слушали в изпълнения на Стинг, Чик Къриа и Аланис Морисет. Когато са заедно, се чувстват като братя, усещането е като за семейство. „Това означава, че си имаме доверие, че можем да постигнем много, че можем заедно да огледаме света около нас и чувствата си от това да вложим в албум.“ – посочва Скот Кинси.

Втория си албум Human Element завършват „секунда преди да поемем на турнето“, а закупилите го по време на първия им концерт у нас ще са сред първите в света, които го слушат. Отразил един объркан свят, за неговата мисия Скот Кинси обяснява: „Ние искаме да внесем добро в света, да излъчим положително послание, да призовем хората да се вгледат в себе си. Албумът ни е озаглавен You Are in You („Ти си в себе си“), което означава да откриеш себе си вътре в самия теб, защото ти си едно цяло и няма нужда да търсиш одобрение отвън. Това, което ни липсва, търсим навън, а ние вече го имаме, то е вътре в нас.“

Магичната привлекателност на музиката, която Human Element създават като група Скот Кинси описва така: „Поемаме на пътешествие и виждаме много неща – някои ги очакваме, за други дори не можем да предположим. Но е винаги интересно да открием света около нас. Музиката е пътешествие, което може да бъде изпълнено със смъртни опасности или пък да е изтъкано от красота. Не знаеш – и това те води напред. Ако знаехме какво предстои, нямаше да я има тази искра.“

Винаги обичал българската музика, Скот Кинси няма търпение да свири на мястото, създало толкова много красота… Очакваме него и тримата му музикални братя скоро!

Възхищавам се на единството и хармонията, които постигате в групата, в която характерът на всеки един от вас е така ярко изявен. Това прави музиката ви богата и интересна. Как го постигате? Каква е магията в групата, която я няма никъде другаде?
Интересен въпрос, на който ми е трудно да отговоря. Отчасти е химия между нас, отчасти – нашата история. С Матю бяхме заедно в колежа и свирихме в група там. С Гари Новак свирим от средата на първото десетилетие от века. С Арто също сме записвали и свирили много. Това е нашият естествен начин на общуване, това е химията, която се получава само и единствено, когато свирим заедно. Магията между нас е свързана и с отношението ни към изкуството – когато свирим, сме самите себе си, не се опитваме да направим нещо, което е извън нас. Така че, когато общуваме и сме свързани с момента, се получава това вълшебство.

Когато има съдбовно предназначение да се срещнете и да свирите заедно, нищо друго не е можело да се случи. Какъв път извървяхте, за да се съберете?
Толкова много необичайни неща се случиха, които се оказаха свързани помежду си… Бях започнал да работя по нов албум и Арто ми се обади и ми каза, че е в Лос Анджелис. Беше дошъл да се види с Джо Завинул, който обаче беше болен. Питах го какво ще прави утре. „Нищо.“ – отговори ми. „Ела вкъщи.“ – му предложих аз. Дойде. И час по-късно вече бяхме записали шест пиеси – страшно много – появили се на мига, абсолютно спонтанно. Осъзнах, че се случи нещо преломно – бях тръгнал с идеята да запиша солов албум и изведнъж посоката се оказа съвсем друга.

Свиренето с Арто така ме вдъхнови! Винаги съм харесвал неговата музика, но не го познавах толкова добре, не бяхме свирили много заедно, а винаги много ми се е искало. И ето го тук, готов за това, изпълнен с идеи… Това беше повратен момент! До тогава в групата си включвах различни музиканти – понякога работех с Арто, друг път – със Скот Хендерсън. В този момент обаче осъзнахме, че има друга енергия, че слагаме ново начало. И решихме да създадем истински квартет с четирима постоянни и равнопоставени членове – без лидер – аз, Арто, Матю и Гари. Така взехме решение да направим албум. Имахме вече записите с Арто, които направихме в студиото ми у дома, а като група след това се събрахме в студиото на Гари Новак, което по онова време беше в Бърбанк, и записахме пиесите, които влязоха в първия ни албум.

Подобно развитие успоредно се случваше при Матю. Той имаше група с Джим Биърд и Джийн Лейк – Walking Fish. Беше подобна на нашата, но все пак – различна. Когато решихме да свирим заедно, знаехме, че това е съставът.

Много ме привлича искрата във вашата музика, личи си как тя ви възпламенява. Как стигате до този връх, облян в светлина, когато музиката се излива?
Чисто вълшебство! Идва в мига, в който се съберем и започнем да свирим. Дори да не го чувстваме пет секунди преди този миг, засвирим ли, появява се, нещо припламва. Гари има голям принос за това със своето свирене. Барабаните му вълнуват. Но искрата идва от пълната непредсказуемост. Гари ни разтърсва, никога не знаеш каква идея ще изложи Матю – като хармония, като ритъм, като звучене, като текстура… Начинът, по който той програмира, те въвлича в приключение. Саунд ефектите му те отвеждат в неподозирана посока. Нямам никаква идея какво ще направи той в следващия момент и това направо ме грабва. Защото ние си казваме, че сега ще свирим в определена тоналност, но Матю изобщо не го е грижа… (Смее се.) Разбира се, че го е грижа, естествено, че сме на един и същ нотен лист, образно казано, но това, което прави, винаги успява да ме изненада. Той поема в непредсказуема посока и това постоянно ме държи нащрек – какво се случва, къде сме? Той непрестанно изпраща нови сигнали за тоналността, които понякога улавям на мига, а друг път ми трябва повече време да се захвана за тях. При всички случаи той умее да води и това има притегателна сила. Същевременно в ритъм секцията се набира огромна енергия. Арто е най-диалогичният музикант, с когото съм свирил. Неговите барабани са самото олицетворение на мелодията!

Така че чувам тази мелодия от Арто, неговата покана за разговор към нас, поемам по непознатия път, по който ме повежда Матю, а Новак те движи с ритъма си напред. Това е толкова вълнуващо за всички нас! Конкретно за себе си мога да кажа – обичам тези моменти!

Все едно сте на разходка в планината, изкачвате хълм и се радвате на всички неочаквани красоти наблизо и надалеч…
Да, точно така гледам на музиката. Винаги когато свиря, се чувствам така. Поемаме на пътешествие и виждаме много неща – някои ги очакваме, за други дори не можем да предположим. Но е винаги интересно да открием света около нас. Музиката е пътешествие, което може да бъде изпълнено със смъртни опасности или пък да е изтъкано от красота. Не знаеш – и това те води напред. Ако знаехме какво предстои, нямаше да я има тази искра.

Името на групата ви е свързано с идеята за човешката природа – винаги е полезно да си напомним за човешкото – за добротата, любовта, разбирателството и съпричастността, да бъдем себе си и да се свързваме с хората около нас. Всичко това описахте като стоящо в основата на групата – и е видно, че е така. Как възприемате хората около себе си – в тяхното общуване и в ярката им индивидуалност? Какви са предизвикателствата и откъде идва светлина?
Всеки в нашата група е толкова различен от другите и същевременно се чувстваме като братя. С Матю се познаваме от колежа. С Гари също свирим отдавна и сме направили много музика заедно. Те са моето семейство. Това е толкова важно! Това означава, че си имаме доверие, че можем да постигнем много, че можем заедно да огледаме света около нас и чувствата си от това да вложим в албум. Както е с новия ни диск – в него споделяме усещанията си за изпълнения с проблеми свят – нашия президент и политическата система, която е в състояние на самовзривяване. Не знаем как това ще ни се отрази и как ще промени живота ни. Не знаем какъв ще бъде следващият ход на този човек. Ние искаме да внесем добро в света, да излъчим положително послание, да призовем хората да се вгледат в себе си. Албумът ни е озаглавен You Are in You („Ти си в себе си“), което означава да откриеш себе си вътре в самия теб, защото ти си едно цяло и няма нужда да търсиш одобрение отвън. Това, което ни липсва, търсим навън, а ние вече го имаме, то е вътре в нас. Така че трябва малко повече да се обърнем към себе си и да не сме функция на света около нас: трябва да се грижим за хората, които обичаме, да развиваме важното за нас – музиката, изкуството.

Да сме честни и почтени.
Това също. И никога няма да направим нещо противно на това. Дори не мисля, че сме поставени пред избор – никога никой от нас не би накърнил честността и почтеността си. Това сме ние, това ни е важно, в това влагаме най-доброто от себе си, с това допринасяме. Надяваме се нашето послание да достигне до слушателите – хората да го чуят, да го почувстват, да го видят, да го оценят. Но ние не свирим с тази цел, ние свирим, защото това обичаме да правим. Даже да не ни обръщат внимание, ще продължим.

Но хората ви обичат и ние ще сме толкова щастливи да ви чуем тук, в София! С какво ще ни зарадвате от сцената?
В момента изграждаме програмата си. Сега сме в Краков, утре ще репетираме и ще решим какво точно искаме да правим. Искаме да свирим музика както от новия, така и от първия ни албум. Ще включим и пиеси, които Матю и аз сме написали за наши албуми. Все още не сме изработили точния репертоар, но със сигурност ще има музика от новия ни албум – това е музиката, която сега особено много ни вълнува. Чисто нов е – завършихме го буквално секунда преди да тръгнем на турнето. Така че всеки, който дойде и си купи новия ни албум, ще е сред първите в света, които го чуват.

На Вашия сайт виждам снимка на един щастлив човек, както се определяте под нея. Какво е последното нещо, което Ви направи щастлив?
Това, че съм тук сега – в началото на нашето турне с приятелите ми и с любимата ми музика – нов етап от живота на групата ни. Щастлив съм от това! Не сме издавали албум от 5 години и въпреки това можем да дойдем тук, да свирим за хората… Новият ни албум е голяма крачка напред – той показва колко много сме се развили от предходния насам. Всички сме се променили, мисленето ни е друго. Осъзнаваме, че сме извървели път в изграждането ни като личности, което е и темата на албума ни. Говорим за всеки един от нас като личност – кой съм аз, в какво вярвам, как възприемам света…

Очаквам срещата с вас!
И аз! Винаги съм обичал българската музика. Каквото съм слушал, е било невероятно! Така че нямам търпение да свиря на мястото, създало толкова много красота и такава прекрасна музика. Очаквам срещата с българската публика и благодаря за Вашите насърчителни думи! Нямам търпение!