Щастливи, че са били заедно, разделящи се без тъга – джазът събра Оркестъра на Класик ФМ и публиката във ведър полет на духа

Възможността на симфоничния оркестър да създава нюанси и красиви хармонии бе изведена в концерта „Пиано & Джаз“ от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ на 13 май в зала „България“. Създател на тази красота бе Оркестърът на Класик ФМ под диригентството на Франсиско Ноя. Те изпълниха аранжименти на трима автори – Марио Пармисано със световната премиера на „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола за джаз трио и симфоничен оркестър, легендарния американски музикант Бил Холкъм, претворил любими джаз стандарти, както и сина на Дейв Брубек – Крис, с една от емблематичните творби на баща му – Blue Rondo a la Turk. Импровизациите в „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ бяха на пианиста Марио Пармисано, басиста Борис Таслев и барабаниста Димо Димов, а двамата български музиканти останаха на сцената и за втората част от концерта с джаз стандарти.

Полетът на духа, който джазмените създават със своите импровизации, симфоничните музиканти постигнаха със стройността в богатството на инструменти и широкия набор от възможности за музикална изразност. Така музиката събра в общо красиво преживяване изпълнители и публика – щастливи, че са били заедно, разделящи се без тъга, заради почувстваната радост.

  • В две поредни седмици в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и „Джаз емоции“ представяме двете части на концертната програма.

Чрез бутона „Галерия“ към основната снимка можете да разгледате фотоси от събитието. Автор: Янко Димитров.