Щастлив и с пожелание за щастие – американският тромпетист Рекс Ричардсън сбъдва детската си мечта в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ и своите почитатели

Щастлив и с пожелание за щастие – американският тромпетист Рекс Ричардсън сбъдва детската си мечта в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ и своите почитатели

Беше вдъхновяваща среща – за нас, публиката, и за тромпетиста Рекс Ричардсън – с Оркестъра на Класик ФМ и с триото на Ангел Заберски в София през 2013 г. Развълнуван от концерта си с българските музиканти в цикъла „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”, Рекс Ричардсън тръгна по пътя на сбъдването на своята детска мечта – да запише класическите концерти за тромпет. „Публиката по целия свят ме познава като музикант, който ги изпълнява на живо. Но това са и концерти, които обичам още от малък. Връщам се към времето, когато бях 13 – 14-годишно дете и започнах да купувам първите си плочи. Тогава още не се бях научил да свиря добре, но харесвах звука на инструмента и музиката, която се изпълнява с него. Още тогава исках да запиша тези творби, макар да бях толкова малък и да нямах никаква представа какво означава да запишеш албум. Така че сега сбъдвам детската си мечта.”

Вдъхновен от концертите си с Оркестъра на Класик ФМ и триото на Ангел Заберски, американският тромпетист Рекс Ричардсън кани почитателите си да помогнат в сбъдването на мечтата му

Спътници на Рекс Ричардсън в това пътешествие към мечтата са музикантите, които го вдъхновиха, и публиката, която осигури по-голямата част от средствата за проекта чрез платформата за обществено финансиране „Кикстартър”.

За преживяването в София през 2013 г. Рекс Ричардсън си спомня: „Впечатлен бях от майсторството на този така млад оркестър. Музикантите навлязоха дълбоко в музиката, а Григор е великолепен диригент! Ангел Заберски – какъв музикант! Страхотен джазмен! Толкова ме вдъхнови срещата с тях!”

Вдъхновението Рекс Ричардсън предава на своите почитатели, които с радост откликват. Той изчислява, че за реализацията на албума ще са му нужни 16000 долара, от които 6000 предоставя университетът, в който той преподава. Останалите 10000 долара събира през декември чрез платформата за обществено финансиране „Кикстартър”. „Това бе нещо съвсем ново за мен, но същевременно – нещо чудесно! Хубавият момент е, че по този начин сплотяваш общността около проекта си. Когато знаят какво ще представлява той, хората сами решават да участват в неговото създаване. Така те, инвестирайки, се включват в начинанието и дават приноса си в осъществяването му. Така чувствам, че зад мен са хора от цял свят.” – каза Рекс Ричардсън в студиото на Джаз ФМ. Връзката му със слушателите при създаването на този албум не се изчерпва само с финансирането – той обяви, че ще ги попита и иска да чуе мнението им по различни аспекти на продукцията, дори и за обложката на албума.

Новият албум на Рекс Ричардсън ще бъде с класическите концерти за тромпет – творби на Хайдн, Хумел, Албинони, Тартини и Телеман. „Това е музиката, с която отраснах. Затова и вероятно ще озаглавя албума Foundation (в превод: „Основа”), защото това е музиката в основата на развитието на музиката за тромпет. Това са творбите, които са в сърцевината на тромпетното изкуство.” – мотивира идеята си Рекс Ричардсън в интервюто по Джаз ФМ.

За новата си щастлива среща с Оркестъра на Класик ФМ сега той казва: „Още първите мигове бяха мигове на щастие от новата среща. Самият звукозаписен процес е голямо предизвикателство. Музикантите за първи път виждат нотите на творбите в самото студио, когато започват да свирят. И се справят така добре! А Григор успява умело да ги води. Разчитаме нотите – и в следващия момент вече имаме красив звук! Много е впечатляващо!”

За срещата на слушателите с новия му албум, той им пожелава щастие: „Говорим за музика, която е в основата на класическото изкуство. Всеки, някога слушал класическа музика, ще я почувства близка и своя. Много свиря и записвам съвременна музика – голяма част от нея е за съзнателно осмисляне. Но музиката, която включвам в този албум, достига направо до сърцето. Ще ми се, когато чуят албума, слушателите да бъдат много щастливи.”

  • Цялото интервю на Светослав Николов с Рекс Ричардсън можете да чуете чрез бутона „Аудио” по-горе, а също и да прочетете тук:

Много ми е приятно отново да сме заедно и да си припомним красивата музика, която изпълни в България!
Много благодаря!

Срещи в България, вдъхновили публиката, но и самият теб...
Точно така.

Как би описал усещането?
Впечатлен бях от майсторството на този така млад оркестър. Музикантите навлязоха дълбоко в музиката, а Григор е великолепен диригент!

Това е Григор Паликаров.
Наблюдавах работата му в студиото тази седмица – невероятен е! Ангел Заберски – какъв музикант! Страхотен джазмен! Толкова ме вдъхнови срещата с тях! Винаги съм искал да запиша класически албум с традиционните концерти за тромпет. Публиката по целия свят ме познава като музикант, който ги изпълнява на живо. Но това са и произведения, които обичам още от малък. Замислих се къде мога да открия някои от най-добрите оркестрови музиканти, без да се налага да продавам къщата си, за да записвам с тях. Едно от тези места е България – и съм много щастлив, че успяхме да организираме създаването на този проект.

Получи и подкрепата на публиката, започвайки проекта си в платформата за обществено финансиране „Кикстартър”. Щастлив съм, че така и аз имах възможността да стана част от него.
Много благодаря!

Какво означава за теб като музикант това, че публиката участва в творческия процес?
Чудесен въпрос! За първи път се обръщам към слушателите за набирането на средства. Финансирането чрез „Кикстартър” бе нещо съвсем ново за мен, но същевременно – нещо чудесно! Хубавият момент е, че по този начин сплотяваш общността около проекта си. Когато знаят какво ще представлява той, хората сами решават да участват в неговото създаване. Така те, инвестирайки, се включват в начинанието и дават приноса си в осъществяването му. Така чувствам, че зад мен са хора от цял свят.

И също така ги въвличаш в самия творчески процес.
Да, те са преки участници. Също така ще ги попитам и искам да чуя мнението им по различни аспекти на продукцията, дори и за обложката на албума.

Така проектът става съвместен.
Точно така.

Това е музиката – да ни събира и да ни радва.
Именно.

Кои са произведенията, които записвате за този албум?
Това са класически концерти за тромпет – творби на Хайдн, Хумел, Албинони, Тартини и Телеман. Това е музиката, с която отраснах. Затова и вероятно ще озаглавя албума Foundation (в превод: „Основа”), защото това е музиката в основата на развитието на музиката за тромпет. Това са творбите, които са в сърцевината на тромпетното изкуство.

А ако опишем музиката като чувство – думата ще е „романтика”. Тромпета свързваме с любовта, от която имаме такава нужда в живота!
Да, абсолютно вярно е. Освен това като усещане е нещо много лично за мен. Връщам се към времето, когато бях 13 – 14-годишно дете и започнах да купувам първите си плочи. Тогава още не се бях научил да свиря добре, но харесвах звука на инструмента и музиката, която се изпълнява с него. Още тогава исках да запиша тези творби, макар да бях толкова малък и да нямах никаква представа какво означава да запишеш албум. Така че сега сбъдвам детската си мечта.

Как би описал силата на музиката, която този албум ще ни покаже?
Това ще видим в реакцията на слушателите. Говорим за музика, която е в основата на класическото изкуство. Всеки, някога слушал класическа музика, ще я почувства близка и своя. Много свиря и записвам съвременна музика – голяма част от нея е за съзнателно осмисляне. Но музиката, която включвам в този албум, достига направо до сърцето. Ще ми се, когато чуят албума, слушателите да бъдат много щастливи.

Сега отново се срещнахте с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ – вече имате история на щастливо сътрудничество и гледате заедно към бъдещето на сбъдването на мечта?
Бяхме много щастливи!

Предположих, затова и попитах.
Още първите мигове бяха мигове на щастие от новата среща. Самият звукозаписен процес е голямо предизвикателство. Музикантите за първи път виждат нотите на творбите в самото студио, когато започват да свирят. И се справят така добре! А Григор успява умело да ги води. Разчитаме нотите – и в следващия момент вече имаме красив звук! Много е впечатляващо!

Това е заради химията между вас!
О, да, Определено!

Много благодаря!
За мен беше удоволствие!

Снимка: Янко Димитров