Сезария Евора - за красотата на ежедневието и любовта

Сезария Евора - за красотата на ежедневието и любовта

„Любовта в музиката ми идва от народа ни, който е много емоционален,” разказва в интервю за Джаз ФМ радио босоногата дива от Кабо Верде Сезария Евора. Таня Иванова и Светослав Николов я попитаха за новия й дуетен албум, за сбъдването на мечтите, за Кабо Верде и за богатството на живота.

В музиката Ви има толкова много любов. Откъде идва тя?
Идва от народа ни, който е много емоционален. В нашата музика ние изразяваме чувствата си. Затова толкова много се говори за любов, но и за други чувства също така.

Кои са тези други чувства, които влагате в музиката си?
Нашата музика разказва за ежедневието ни, затова в нея става дума за любов, но и за раздяла, за разочарованието на влюбените, за емиграция, за раздялата поради емиграция. В музиката ни присъства и природата на Кабо Верде. Тук климатът е много добър, морето е важно за нашия живот. Всички тези неща можете да откриете в музиката ни, защото тя изразява нашето всекидневие.

Правите прекрасна интерпретация на „Besame Mucho”. Разкажете ни повече за тази версия?
„Besame Mucho” е песен, която знам отдавна. Тя е на испански, а моят испански не е особено добър, но аз я записах и мисля, че всички я харесват.

Да поговорим за новия Ви албум с дуети. Той Ви представя в сътрудничество с 18 артисти от 15 държави. Какво ще споделите за този проект?
Познавам повечето от музикантите, които участват в албума, отпреди това. Решението за проект с дуети, разбира се, беше взето от моя продуцент и от продуцентите на другите певци. Това беше чудесен опит, защото след всеки дует ставаме приятели с другия вокалист, срещаме се и това е великолепно преживяване.

Ставате световноизвестна на 47-годишна възраст. Какво ще кажете на хората, които искат да сбъднат мечтите си?
Аз и преди това бях известна като певица в родината си, но не бях имала възможност да пътувам в чужбина. Започнах да записвам във Франция, хората чуха моята музика и я харесаха. От Франция записите ми станаха известни и в други държави. Сега седя в моята всекидневна и гледам златните си записи. Това е чудесен опит, наистина е невероятно да записвам и да нося удоволствие на хората. Аз имам много награди, като „Грами”, например. Благодарна съм за всичко това.

Бихте ли описали Кабо Верде? Звучи като магично място.
Всеки турист, който дойде тук, харесва Кабо Верде – не знам защо. Климатът е чудесен. От първия ден в годината до 31 декември ние имаме хубаво време, хубави плажове, имаме общо 10 острова и всеки е различен от другия. Природата е превъзходна, но не знам точно защо хората много харесват Кабо Верде.

Знаем, че готвите много вкусно. Ако сега бяхме Ваши гости, какво щяхте да сервирате на масата?
Ако ми дойдете на гости, ще приготвя нашето национално ястие качупа, което се приготвя с царевица, боб и месо.

Какво научихте от пътешествията си – за света, за хората, за създаването на музика?
Научих много. Разбрах как хората гледат на мен – те се държат с мен като с принцеса, искат ми автограф, искат да поговорим – това ми харесва. Не става дума за материалната страна на нещата, не говоря за пари, а за това, че хората ме карат да се чувствам добре.

Имате ли сценична треска и, ако да, как я преодолявате?
Не, никога не съм имала. При мен нещата стоят така: аз излизам на сцената, хората харесват това, което правя, и това ме издига над нещата.

Да очакваме ли скоро нов албум?
Наскоро издадохме албума с дуети. Работя върху нов проект, но няма да излезе скоро на пазара. Отнема време докато подготвя музиката.

Ключови думи: