С тъга от загубата и с любов към хубавата музика се събрахме на „Концерт, музика и текст – Васил Пармаков“

Със спомени за творчеството на Васил Пармаков, за преживявания с него, с музикални и литературни творби от и за Васко, се събрахме снощи за „Концерт, музика и текст – Васил Пармаков“. Стотици изпълнихме залата на „София лайв клуб“ с уважение към хубавата музика и с тъгата от раздялата и от това, че, както бе отбелязано от сцената, приживе той е свирил и пред десетина души.

В ефира на Джаз ФМ спомени за Васил Пармаков разказаха Веселин Веселинов – Еко, Стоян Янкулов – Стунджи, Марина Господинова и Димитър Карамфилов:

Веселин Веселинов – Еко: „Васил Пармаков показа, че и в България може да има човек, който да свири музика, съпоставима с песните, които слушахме от Запад на плочи и касети.“

Стоян Янкулов – Стунджи: „Когато свиреше, музиката се лееше като водопад – с такава бързина, че той не би могъл да напише всичко това. Това е перфектният начин за спонтанно музициране.“

Димитър Карамфилов: „У него имаше идеализъм, в който всеки по-голям артист се припознаваше – да не се примиряваш с доста от нещата, наистина да гониш изкуството като дух, а не като обслужване.“

Марина Господинова: „При него всичко беше истинско. Той не се съобразяваше с това кой ще го слуша, той се съобразяваше със себе си и с музиката.“

В тази публикация ще откриете и два неиздавани записа с участието на Васил Пармаков: Soundcheck е един от последните на пианиста, направен заедно с Веселин Веселинов – Еко и Стоян Янкулов – Стунджи, а Bye Bye Blackbird е от концерт на Васил Пармаков, Димитър Карамфилов и Марина Господинова в Арт клуб „Мишел“ в Созопол.

С мисъл за важното в живота, за мечтите за музиката и тяхното осъществяване, за възможностите на изкуството да ни събира и вълнува, десетки творци излизаха на сцената, за да представят музикални и литературни творби от и за Васил Пармаков. Един от главните герои бе тръгналият по музикалните стъпки на баща си Пепи Пармаков. На пианото един след друг седнаха Васил Спасов, Антони Дончев и Живко Петров, а също и в момент на импровизация – Веселин Веселинов – Еко.

На събитието в почит към Васил Пармаков бяха събрани средства да се помогне за покриване на дълга на музиканта към „Топлофикация“, така че детето му да може да запази семейния дом. Издателят Виктор Лилов обеща, че в съвсем скоро време ще държим в ръце втората книга на Пармаков, както и че предстои излизането на нов албум на групата, в която той участваше – „Зона Це“.

  • Чрез бутона „Галерия“ можете да разгледате снимки от събитието. Автор е Евгени Димитров от фотографска агенция „Булфото“.