С концерт в Ямбол беше отбелязан половин век от провеждането на първия джаз фестивал в България
Снимка: Константин Зайков

С концерт в Ямбол беше отбелязан половин век от провеждането на първия джаз фестивал в България

За историческата джаз среща разказва фотографът Константин Зайков

Миналата седмица в Ямбол се състоя събитието „Джаз среща 50+1“, с което беше честван половин век от провеждането на първия джаз фестивал в България. В основата на тази проява, свързана с почит и съхраняване на паметта за случилото се, стои известният джаз фотограф Константин Зайков, който разказа подробно в ефира на Jazz FM за историческата „Джаз среща Ямбол '74”.

Снимка: Константин Зайков

„Между датите 5 и 7 март през 1974 г. в Ямобол се случва, както аз обичам да го наричам – едно чудо. Чудо за тогавашните времена.“ – казва Зайков и продължава: „Това, което аз съм уточнил до този момент, са няколко детайла. Фактите говорят, че в Ямбол пристигат 4 джаз формации за три дни. Това са чешкият оркестър „Гатч“, който свири джаз-рок, поляците „Кариерз“ и две български групи – Оркестър „София“ и „Бели, залени, червени“. През деня те имат концерти във фабрики и заводи, като целта е да популяризират джаз музиката сред колективите им. В следобедните часове също имат изяви пред трудови колективи, а вечерно време в ресторант „Златен рог“ започват техните концерти, след което са джем сешъните, които продължават до сутринта.“

Снимка: Константин Зайков

Константин Зайков прави уточнението, че по онова време заради политическата ситуация събитието не е могло да бъде наречено „фестивал“, тъй като за това са е изисквало специално разрешение и накрая е избрано името „Джаз среща Ямбол '74”. Кои са хората, дръзнали в онези години, в които джазът е смятан за упадъчна музика, да се заемат с подобни концерти, успявайки да получат разрешение от властите? „Важно е да се спомене името на отговорния секретар на организационния комитет, който се е казвал Пламен Воденичаров. Бил е солист на Ямболския оркестър по това време. Той заедно с Веселин Николов – Червения са основните причинители на сбъдването на тази джаз среща. Те са имали колектив от хора, наброяващ над 25 човека. Като спомоществователи са включени имената на директорите на всички големи регионални предприятия.“ – уточнява Константин Зайков. Баща му - художникът Георги Зайков, също е бил важна част от организацията на джаз срещата в Ямбол. „Негови са нагледните материали, както тогава се е казвало – афишите, значките, емблемата, част от хореографията на посрещането и т.н.“ – спомня си синът му.

Снимка: Константин Зайков

Миналата седмица по случай 50-ия юбилей на „Джаз среща Ямбол '74” в ямболския ресторант „Златен рог“ се проведе джаз концерт, събрал на една сцена някои от най-ярките джаз музиканти от новото поколение, извеждайки напред с този избор идеята за приемственост, продължение и непрекъснато обновление. Сборната формация включваше: Борис Петков (пиано), Борис Гроздев (китара), Тервел Траянов (бас) и Ясен Димитров (ударни). Снимките от тяхната изява са направени от Константин Зайков и бяха любезно предоставени на Jazz FM за публикуване.

Снимка: Константин Зайков

„За мен е голямо удоволствие едновременно да слушам и да изживявам музиката, снимайки и създавайки ново усещане, нов предмет на изкуството, който и след чуването на музиката може да бъде усетен.“ – споделя за своята работа Константин Зайков. Цялото интервю на Таня Иванова с него може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Снимка: Константин Зайков

Ключови думи: