Рузвелт Колиър: „Моята основна мисия е да докосвам и лекувам чрез музиката, защото вярвам, че тя е много мощен инструмент.“

Рузвелт Колиър: „Моята основна мисия е да докосвам и лекувам чрез музиката, защото вярвам, че тя е много мощен инструмент.“

Музикантът закрива фестивала A to JazZ с концерт на 3 юли в Южен парк 2

Рузвелт Колиър знае как да привлече вниманието на своята публика още от първата нота. Концертите на американския музикант, който от ранна детска възраст свири на педал стийл китара, се отличават с особена енергия и атмосфера. „В един момент всички хора стават и започват да танцуват, защото се чувстват чудесно, забравят за грижите си, спират да мислят за всичко лошо, фокусират се върху хубавото в живота и върху радостта, която изпълва конкретния момент.“ – казва Колиър в интервю за Джаз ФМ радио. Музикантът се завръща в България за самостоятелен концерт на 3 юли в рамките на фестивала A to JazZ. Миналата година той беше част от проекта на Майкъл Лийг Bokanté и спомените му от преживяното са толкова силни, че го карат да възкликне: „Моето първо впечатление от София и A to JazZ беше невероятно!“ Сега Рузвелт гостува у нас, за да постави силен финал на тазгодишното - 11-то издание на фестивала. Рузвелт Колиър обещава парти с много танци и също така предупреждава, че ще донесе „жега от Флорида“, която ще пресъздаде у нас заедно със своето орган трио.

Цялото интервю на Таня Иванова с Рузвелт Колиър може да чуете чрез плейъра под основната снимка, а по-долу може да прочетете разговора.

Това ще бъде Вашето второ гостуване в България. Какви са впечатленията Ви от София и фестивала A to JazZ?
Моето първо впечатление от София и A to JazZ Festival беше невероятно! Дойдох миналата година точно след Ковид-19 и беше велико да видя всичките тези стотици хора, които се бяха събрали, за да слушат музика отново. Беше великолепно преживяване и аз бях много щастлив да свиря с групата, с която бяхме тук. И само като се сетя за публиката, за хората от екипа, за красивото място в парка, където се провежда фестивалът, съм супер развълнуван, че отново се завръщам тази година.

Вие бяхте тук с Bokanté, формацията на Майкъл Лийг. Бихте ли ни разказали повече за сътрудничеството си с него.
Преди всичко, Майк е невероятен човек. Той е един от малкото скъпоценни камъни на тази земя, на когото може да се обадиш и той ще си даде ризата за теб, ако се налага. Всъщност Майкъл Лийг продуцира първия ми албум Exit 16. Идвайки един ден при мен, ми каза: „Да го направим!“ Аз му отвърнах: „Благодаря!“ и си прекарахме чудесно, докато работехме по албума. Сега съм част от неговата група Bokanté, чиято музика е чудесна смесица от толкова много неща. Много е хубаво да свиря вечер след вечер с тези хора и с Майкъл Лийг.

Майкъл Лийг също се завръща тази година в София, но този път е с групата си Snarky Puppy.
Да, точно така. Това ще бъде невероятно шоу. Snarky Puppy са ми като семейство. И знаете ли, всеки път, когато тези музиканти се качат на сцената, нещата стават като във филм.

Това ще бъде първият ми концерт на Snarky Puppy. И всъщност нямам търпение.
Сериозно ли? Сложете си обувките за танци и се подгответе да бъдете изумени.

Да поговoрим за Вас. Имате силна връзка с църквата, вярата e в кръвта Ви. Как вплитате тази духовност в своята музика и във Вашия начин на живот?
Преродих се чрез звука на китарата в църквата. Всъщност този инструмент ме избра. Ако имаме повече време, бих ви разказал тази история. В църквата звукът е благословен и чрез него се проявява духът. И тъй като съм отгледан в църквата още от бебе, съм се научил как да улавям този дух в звука винаги, когато свиря. И също така вярвам, че независимо къде се намираш, ти носиш църквата в сърцето си, този дух винаги е с мен, защото осъзнавам своя дар и силата, които са ми дадени. Имам способността да предавам тази духовност чрез своето свирене, където и да се намирам. Това е нещо, което трябваше да се науча да правя. Независимо дали свиря в църквата или не, независимо дали свиря в България или някъде другаде, моето свирене е благословено и хората усещат духа чрез музиката ми. Аз мога да бъда проводник на този дух и мога да накарам хората да го усетят. Моята основна мисия е да докосвам и лекувам чрез музиката, защото вярвам, че тя е много мощен инструмент и също така има голяма лечебна сила.

Имаме достатъчно време, така че ако желаете, може да ни разкажете за Вашата връзка с инструмента Ви.
Да, връщаме се назад в миналото, където семейството ми и моите братовчеди свиреха в църквата, всъщност всичките ми роднини свиреха там. С братовчедите ми сме били много малки – на възраст от 8 до 13 г. Ние заедно свирехме на всички инструменти – барабани, китара, педал стийл китара… Една вечер, спомням си, че беше ветровита вечер, чичо ми ни изведе отвън пред църквата заедно с братовчед ми – аз съм бил на 10 г., а той - на 14 г., и ни каза: „Момчета, трябва да изберете кой ще свири на бас и кой на педал стийл китара, за да усвоите добре инструмента. Веднага трябва да решите, още сега.“ Братовчед ми избра баса. Тогава чух от чичо ми: „Добре, тогава ти ще свириш на педал стийл китара.“, след което се отдалечи. Аз бях като бебе и си помислих: „Добре, щом така казваш.“ Буквално от този първи ден това беше знак за мен.

Кои са моментите, в които се чувствате благодарен и благословен?
Винаги се чувствам благодарен. Тези, които ме познават, знаят, че постоянно съм благодарен и се чувствам благословен, защото имам щастието да достигам чрез музиката си не само до градове и държави, но и в глобален план да достигам до хиляди хора. Благодарен и благословен съм за това, че разговарям с вас сега и докато във всеки един момент се чувствам благодарен и благословен, не ми остава време да мисля за нещо друго. Винаги ще ме видите да се усмихвам на хората и да ги поздравявам, защото изпитвам благодарност. И се чувствам благословен да бъда тук в този момент.

Има специална енергия, когато свирите. Как изграждате Вашето шоу, как предпочитате да общувате с публиката?
При мен винаги има връзка с публиката, нещо, което влагам във всяко свое шоу. Имам способността да ви пренеса другаде още с първия звук. Много е важно публиката да разбере още от самото начало какво ще се случва. През годините съм развил усета си как да привлека вниманието на хората още с първата нота и чрез свиренето си да ги държа въвлечени в случващото се, което стъпва върху силна духовна основа. И в един момент всички хора стават и започват да танцуват, защото се чувстват чудесно, забравят за грижите си, спират да мислят за всичко лошо, фокусират се върху хубавото в живота и върху радостта, която изпълва конкретния момент. Сега сте мои.

Какво ще представите пред българската публика само след няколко дни?
Нека хората да имат готовност за парти. Нека да са готови да танцуват. Това е всичко, което ще кажа. Знам, че не казвам много, но нека да се подготвят, защото ще донеса жега от Флорида.

Ключови думи: