Розалия де Соуза с нов албум и пет концерта в България: „Да обичаш е дар от Бога“
Снимка: Владислав Мирчев

Розалия де Соуза с нов албум и пет концерта в България: „Да обичаш е дар от Бога“

Изживяла кратка, силна любов, Розалия де Соуза я описва в нов албум Inspirada

С чисто нов романтичен, поетичен, живототворящ албум Inspirada Розалия де Соуза е отново в България, този път не само в София и Пловдив, но и в „Боровец“, Варна и Банско. Снощи тя се представи на Sofia Summer Fest, тази вечер е на Plovdiv Jazz Summer (Лятно кино „Орфей“, 21 ч.), на 5 август – на Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ (курортен комплекс „Боровец“), на 5 август – в клуб Menthol във Варна, на 8 август – на „Банско джаз фестивал“ (пл. „Никола Вапцаров“).

Inspirada идва с вдъхновението на любовта – по време на локдауна Розалия де Соуза пише текстовете на 12 песни, въодушевена от щастието да обича. „Всяка песен от този албум разказва момент от живота ми с този мъж. Връзката беше кратка, но интензивна, изпълнена със силна енергия. Тя ме вдъхнови много. Така че песните са кратки истории за любовта. Останах толкова щастлива, че съм способна да обичам отново! От много отдавна не съм обичала никого.“ – с усмивка казва вокалистката в студиото на Jazz FM.

Две песни в него очертават ниската и високата точка на чувствата – Apagada е за връзката, която не може да има развитие, Inspirada – за щастието в любовта. По време на интервюто слушаме и трета – Dom de Deus („Дар от Бога“). „Не съм религиозен човек, но смятам, че позитивните енергии са над главите ни, в небето. Като погледнем към него, можем да видим колко е необятна Вселената. Тази песен разказва за моето усещане да достигна до небето, което ни дава възможността да обичаме. Да обичаш е дар от Бога.“

Абсолютно всичко може да вдъхнови Розалия де Соуза – ново запознанство или пък букет слънчогледи, получен при пристигането в София. „Най-важното обаче е онова, което чувствате, за да се отворите към хората и да приемете тези красиви неща. Аз съм много емоционална и съм винаги готова да уловя емоциите. Надявам се, че хората го усещат и са способни да проявят своята енергия.“ – общува чрез музиката и любовта Розалия де Соуза. За нея е по-важно да се вглеждаме вътре в нас, отколкото във външния свят: „В него има много отрицателни неща. Ако се концентрираме върху собствената сила, можем да раздаваме много повече положителна енергия на близките хора около нас.“

Новият ѝ албум е със силен джаз уклон – жанр, с който боса новата е свързана: „Самите ноти вибрират и отразяват човешките чувства. Музиката, която пея, е лесно достъпна, изразителна и емоциите се носят на вълните на боса новата.“ По Inspirada Розалия де Соуза работи с италиански джаз музиканти, които описва като искащи да правят бразилска музика. Съавтор на песните е композиторът Паоло ди Сабатино, а творческият процес по време на локдаун тече във видеоконферентна връзка. „След като бяхме готови с песните, ги предоставихме на останалите музиканти, с които сме работили преди. Те пък имат своята чувствителност, но много обичат музиката ми и са много отворени към моята емоционалност. Много е хубаво, че направихме албума заедно. Те чуваха моя глас и изразяваха собствените си емоции. Много добре се сработваме и оставяме нашите чувства да се разпръснат към публиката.“ – разказва Розалия де Соуза. Антонио ди Луизе свири на контрабас и електрически бас, Роберто Роси – на ударни, Сандро де Изда – на саксофон и флейта.

Какво е обичайното и обикновеното, което е толкова естествено в света около нас, че не го забелязваме, питам Розалия де Соуза. „Не сме свикнали да го правим, но като погледнем към живота си, когато сме били деца, виждаме, че сме били много по-чисти и невинни. Ние се опитваме да направим живота си по-практично ориентиран, отколкото отдаден на чувствата. Ако се опитаме да си припомним какви сме били като деца и как сме проявявали отговорност към живота, ако се опитваме да уловим онази емоция, дори като спомен, съм уверена, че това чувство може да се върне у всеки един от нас. Погледнете едно цвете, което израства, вдигнете поглед към небето и звездите, общувайте с хората, за да видите тяхната усмивка – нещата са прости и прекрасни.“ – с голяма, щастлива усмивка отговаря Розалия де Соуза, възпяваща любовта с всяко свое действие.

По време на концертите на вокалистката в България ще чуем песните от албума Inspirada, музика от нейни предходни албуми, които много хора тук познават, както и класически бразилски песни – от Жобим и Буарке, а в третата част са техни любими бразилски песни. „Мога да подготвя още много изненади!“ – през смях казва Розалия де Соуза. В България тя много харесва проявяваната към нея човешка топлина. „Карате ме да се чувствам специална и ми давате много щастие.“ – благодарна е тя.

Разговора с Розалия де Соуза проведохме с превода на Георги Митов от Classic FM и bTV Radio. Интервюто можете да чуете в плейъра под основната снимка.

Ключови думи:
@