Роб Гарза от Thievery Corporation: „Искаме в нашите композиции да присъства усещането за непреходност“

Роб Гарза от Thievery Corporation: „Искаме в нашите композиции да присъства усещането за непреходност“

„Да намираме повече решения в мира и разбирателството, вместо да потъваме в конфликти и разделения.“ – споделя артистът мечтата си за света в навечерието на поредния концерт на групата в България

Песни от целия каталог на Thievery Corporation, включително изпълнявани за първи път на живо, ще чуем на техния концерт на 28 юни в Национален исторически музей. „Отваряме трезора, вадим от него и песни, които досега не сме изпълнявали на живо, и ги изнасяме на бял свят. Така че ще чуете музика, която никога сме представяли – така да се каже – нови стари песни.“ – подготви ни за концерта в интервю по Джаз ФМ единият от членовете на електронното дуо Роб Гарза. Едни от най-горещите почитатели на групата са именно в България. „Много ни е приятно да се завръщаме и да им доставяме удоволствие – хората идват, танцуват, пеят нашите песни. Това е чудесно чувство, което ни държи свързани с публиката.“ – казва той. Слушаме любимите си песни на Thievery Corporation с усещането за нова среща с отдавнашна любов, но чувството е на вълнение като при първа среща. Тази магия Роб Гарза обяснява така: „Винаги сме правили музика, която звучи като идваща от миналото, но същевременно е част от бъдещето. Искаме в нашите композиции да присъства усещането за вечност.“ Петима вокалисти от различни етноси и културни традиции ще излязат на концерта тази вечер – талантливи и ярки като личности, както описа търсените у тях качества музикантът.

Вашата музика е свързана с модерността. Така бе, когато Thievery Corporation избухнахте през 90-те, така е и днес. Каква промяна претърпя музикалната сцена през тези близо 30 години и как музиката ви е част от този процес?
Целият свят се промени от времето, когато започнахме – през 1995 г. Тогава почти нямаше лаптопи, а днес всичко се записва на компютри. Промени се начинът, по който хората слушат музика и я колекционират. Тогава нямаше социални медии и музикантите бяхме просто артисти, които творяхме заедно. Не ни се налагаше да играем тази игра със социалните мрежи, което занимание днес е като за пълно работно време. Хората изпреварваха тенденциите и ги задаваха – те слушаха електронна музика, примесена с мелодии от различни култури. На музикалната сцена доминираше новаторството, което отваряше съзнанието и ушите на публиката.

Имате многобройни почитатели в България още от възникването ви. Как запазихте силна връзката си с публиката през всички тези години?
Музиката говори за себе си и установява лична връзка със слушателите. Така че тя върши цялата работа. Ние обичаме да свирим в България, както сме правили неведнъж досега. Знаем, че имаме много почитатели тук. Много ни е приятно да се завръщаме и да им доставяме удоволствие – обичаме публиката и всеки един от нея. Що се отнася до запазването на връзката – музиката постига това. Когато се връщаме и свирим отново и отново, хората идват, танцуват, пеят нашите песни. Това е чудесно чувство, което ни държи свързани с публиката. Затова сме много щастливи, когато се връщаме при вас.

Има песни на Thievery Corporation, които искаме да слушаме отново и отново. Каква е тяхната магия, защо устояват във времето и винаги звучат като нови толкова време след създаването си?
Винаги сме правили музика, която звучи като идваща от миналото, но същевременно е част от бъдещето. Искаме в нашите композиции да присъства усещането за вечност. Фактът, че хората ги слушат 25 години по-късно означава, че те са още значими и актуални. Имаме голям късмет все още да присъстваме на сцената и да продължаваме да творим 25 години след създаването си. Не са много другите като нас. Ние винаги сме били ъндърграунд електронно дуо и продължаваме да обикаляме света и да сме свързани със своята публика. Много сме щастливи!

Когато ви чух за първи път, видях нов хоризонт. Какъв нов хоризонт виждате днес?
Имам много разнообразни влияния – и стара, и нова музика. Правим хаус и електроника. Слушам музика, пускам музика като диджей, създавам музика в различни проекти. Отворен съм към разнообразни стилове и жанрове. Много съм любознателен и това ни се отразява.

Кои са звуците, които Ви вдъхновяват в днешния шумен свят?
Обичам да се връщам назад във времето и да слушам мои отдавнашни вдъхновения – ранният нюейдж, пънка, бразилската боса нова, джаза, но също и модерната електронна музика. Нямам определен стил или жанр, към който се придържам – постоянно слушам всичко.

Разкажете ни за предстоящия концерт в България – кои песни ще чуем, какво ще бъде усещането?
Ще свирим музика от цялата история на групата – от първия до най-новия албум. Имаме петима – шестима вокалисти, различни инструменталисти, ще чуете и звука на ситарата. Шоуто е енергично, жизнено и живо. Публиката ще се развълнува. Отваряме трезора, вадим от него и песни, които досега не сме изпълнявали на живо, и ги изнасяме на бял свят. Така че ще чуете музика, която никога сме представяли на концерт – така да се каже – нови стари песни.

Какво е важно за вас при избора на вокалисти? Какво взимате предвид?
На първо място – таланта. Също така – личността. Това са хора, с които пътуваме по целия свят и с които сме приятели. Чувстваме се като едно семейство. Приятно ни е да пътуваме с тях вече десетилетие и половина – сплотява ни музикално приятелство. Чувстваме се свързани и сме близки един с друг. Много се вълнуваме да се завърнем в Европа след двете години на пандемия.

В думите ви много силно личи усещането за общност. В каква посока Ви се иска да се отправи светът след всички тези проблеми – от изминалите години и сегашните? За какво мечтаете за света?
Да намираме повече решения в мира и разбирателството, вместо да потъваме в конфликти и разделения. Хора днес възприемат останалите хора като „другите“, всеки се изкарва жертва. А ние трябва да сме свързани – себеподобни, населяващи един свят. Трябва да направим стъпки към мира, разбирателството, любовта. Сега сме се вторачили в това, което ни отдалечава един от друг, много сме разделени. Мисля, че това ще се промени, когато осъзнаем, че сме всичките ние човешки същества, че сме нараними. Трябва да се завърнем към общото, към това да сме заедно, да не сме в противоборство.

Вашата музика ще ни помогне за това.
Надявам се!

Благодаря!
До скоро в България!

София е втората спирка от мащабното европейско турне на Thievery Corporation The Outernational Tour V.2 след Букурещ. Вратите отварят в 18:30 ч. с излъчване на музика от Boogie.FM, основано от наскоро напусналия ни Ramsey Hercules. В кутии ще се събират дарения за продължаване на неговото онлайн радио дело. В 19:30 ч. започва сетът на DJ Unkle Billy, а от 21 ч. до 23 ч. ще се насладим на музиката на Thievery Corporation. Джаз ФМ е медиен партньор.

Организаторите съветват да използваме до локацията градски транспорт или такси, тъй като зоната, която до скоро бе за паркиране, вече е превърната в парк и е затворена за автомобили. До мястото на събитието отвеждат тролей 2 и автобуси 111, 304 и 63. Последни билети за концерта са налични тук. Деца до 12 години влизат безплатно, но с родител, закупил редовен или ВИП билет. В концертната зона ще има барове за напитки и зона за храна, като за по-бързото обслужване организаторите препоръчват да разполагаме с пари в брой. Подсигурено е ограничено количество ПОС терминали за картови разплащания.

Ключови думи: