Ричърд Ърншоу: „Бъдещето на световната музикална сцена е изключително вълнуващо“

Ричърд Ърншоу: „Бъдещето на световната музикална сцена е изключително вълнуващо“

В Jazztronica тази вечер от 18 ч. и в събота от 22 ч. Ричард Ърншоу ще представи последния си ремикс, който направи към сингъла на Mr. Moon и Mey Let it Rain, като преди това ще сподели с нас мисли и впечатления по някои от темите на деня. След това предаването ше продължи със сет, в който Mr. Moon ще пуска подбрани песни и ремикси от репертоарa на музиканта.

Хей, Ричард, много се радвам, че си с нас тази вечер и лично, а и от името на всички, които ни слушат в ефира на Джаз ФМ, бих искал да ти благодаря,че прие да си гост в предаването ми Jazztronica. От доста време исках да те поканя, но днес имаме още повече и повод за това, а именно – страхотният ремикс, който направи към песента ни с Mey Let It Rain. От тази седмица той вече може да бъде открит и в Traxsource и съм сигурен, че ще стигне до върховете в класациите на така известния сайт за електронна музика. Благодаря ти още веднъж за чудесната работа, за възможността, а и за честта да те имаме с този ремикс в пакета към нашия сингъл. За днешното предаване съм приготвил сет, изцяло с някои от любимите ми твои песни и ремикси и, разбира се, ще стартираме именно с ремикса ти на Let It Rain. Преди това нека ти задам няколко въпроса. Бил ли си в България преди, знаеш ли нещо за страната ни?
Благодаря за поканата да гостувам в твоето шоу. Не, не съм бил в България все още, но преди време имаше известни разговори и интерес за мое участие в София. Очевидно е било от онези пътувания и гигове, за които не е било писано да се случат по това време, така че се надявам в не толкова далечно бъдеще да поправим това.

Всички ние следим твоята музика с огромен интерес. Кажи ни какво да очакваме от теб в близко бъдеще, работиш ли върху нови проекти, може би нов албум?
Много нови проекти са на път да бъдат реализирани... очевидно без разсейването от пътуванията, участията като диджей и други подобни неща. Всичко това се отрази много продуктивно на студийната ми работа. Имам достатъчно време да отделя внимание на доста изостанали проекти, освен това работя по албум за Spiritchaser, както и по нов Earnshaw албум. Същевременно имам време да си поиграя и с някои нови идеи, опитвам се да поразкърша креативността си и да пробвам някои нови неща.

Как успяваш да бъдеш толкова фокусиран върху проектите си и да си толкова продуктивен? Имаш ли някаква тайна рецепта за това? Може би правиш йога или нещо друго, което те държи в добра кондиция…..Знам, че обичаш да караш колело доста често.
Трудно да е останеш фокусиран през цялото време, особено когато имаш семейство, за което да се грижиш, с целия хаос около училището на децата, да се грижа за домакинството, от горе на това да упралявам бизнеса си, лейбъла, пъблишниг, продуциране, миксиране, мастеринг и всичко останало… Наистина, както спомена, обичам да карам колело, а и фитнес упражненията, които правя, са не само от полза за физическото ми състояние, но поддържат и психиката ми. Спортът и разходките с колелото в планината ме държат в кондиция, за да мога да се справя с хилядите неща, които ме връхлитат ежедневно.

Слушаш ли музика, когато си почиваш вкъщи. Може би можеш да ни споделиш за нов любим трак или артист?
Наистина се опитвам да слушам музика, когато не съм в работен режим, но както знаеш, аз правя музика по цял ден, правя радиопредавания, продуцирам музика и т.н. Така че ако става въпрос за моето време за почивка вкъщи, аз просто искам за малко да остана на тишина. Когато шофирам, децата ми постоянно искат да включа радиото и да слушаме музика. Аз им казвам: „Хора, моля ви, нека просто да си отдъхнем на тишина!“ Но наистина се опитвам да работя по този проблем и да не се налага непрекъснато да анализирам, когато просто слушаме музика вкъщи. Относно моите музикални интереси те наистина са много широки. Като пианист, моята страст към джаза е наистина голяма, обожавам да слушам Хърби Хенкок, Чък Кърия, но също така и Earth, Wind & Fire, Depeche Mode, Pet Shop Boys. Наистина харесвам много стилове, често слушам и класическа музика – Шопен, Дебюси, Бетовен… Опитвам се да държа палитрата винаги богата!

Мислиш ли за бъдещето понякога? Как виждаш себе си и електронната музика след 10 години например?
Бъдещето… Кой знае какво ни очаква?! Това, което знам, е, че много нова музика се задава на хоризонта, очаквам съвсем скоро да видят бял свят някои от моите по-експериментални проекти, които не са задължително свързани с електронната музика. Наистина съм развълнуван от това, защото в крайна сметка съм музикант, който обича да създава музика, независимо от жанра. Заради пандемията през последната година имах наистина времето и възможността да работя и експериментирам и това наистина е много вълнуващо за мен.

Имаш ли любим изпълнител или албум, за които можеш да кажеш, че са променили, а може би дори преобърнали музикалния ти свят?
Наистна ми е трудно да избера един, двама или трима от стотиците, които ме вдъхновяват по един или друг начин. Какво правят, как го правят, колко дълго са го правили – това са десетилетия от музика, в която мога да се потапям, да изследвам техните първи записи, кога са направили първия си хит и т.н. Някои от вдъхновителите ми в денс музиката са имена като Masters At Work, Joey Negro, известен сега като Dave Lee, David Morales, Dimitri from Paris. Моите корени са малко по-назад във времето, когато Soulfuric беше във разцвета си в началото на 2000 г. Jazz n’ Groove и още куп подобни продуценти са ме вълнували, а и все още ме вълнуват. Но също така има и много нови имена, което е страхотно.

Съвсем скоро, след няколко седмици ще бъдем свидетели на поредното връчването на музикалните награди „Грами“. Следиш ли глобалната музикална сцена в момента, какво мислиш за поп музиката в наши дни?
Световната музикална сцена е изключително разнообразна, в определени държави или континенти имаме жанрове, които са много популярни, но на други места – не чак толкова. Това, което открих, когато започнах да диджействам в края на 90-те г. е, че където и да съм пътувал по света, доста често се връщах отново на същите места, защото тенденциите и страстта там бяха изключително свързани със соуфул хаус музиката, а след време това премина към EDM или тек хаус. За сметка на това впоследствие започнах да пътувам в други страни, където моята музика тъкмо набираше популярност. Докато това продължава, ще имаме наистина богати и разнообразни музикални територии и всички жанрове ще имат възможността да достигнат до своите почитатели. Мисля, че бъдещето на световната музикална сцена е изключително вълнуващо. Всичките тези стрийминг платформи, на които няма как да обърнем вече гръб, са съвременният начин, по който хората консумират музиката, независимо че на нас може повече да ни харесва винилът. Той в последно време отново намира своя малка ниша на пазара, но все пак ние говорим за милиони, в някой случай за стотици милиони слушатели, които иначе нямаше да слушат музика въобще, ако не бяха тези стрийминг платформи. Затова мисля, че трябва да погледнем позитивно на това на какво са способни те. В смисъла на оцеляването на бизнеса трябва да търсим нови пътища за финансиране, възможностите са там някъде пред нас. Трябва да бъдем наистина отворени и да прегърнем цялата тази музикална картина, без да се ограничаваме с това, което досега бяха традиционните музикални магазини, дискове и плочи.

Не бих искал съвсем да отварям болната ни тема за коронавируса и отражението от пандемията върху изкуството и музикалната индустрия, но все пак – оптимист ли си? Какво мислиш за това?
Аз съм изключителен оптимист за бъдещето. В смисъл на това как пандемията се отрази на музикалната индустрия, клубния живот, сцената и т.н., смятам че в някои аспекти щяха доста да пострадат така или иначе. Имаше толкова много неща, които се случваха, но нямаше достатъчно хора, които да ходят по всичките тези събития. Имаше прекалено много промоутъри, които просто не се справяха добре с работата си, имаше прекалено много диджеи, които, с цялото ми уважение, не се справят много добре, но все пак отнемат от пространството. Така че нека да се абстрахираме от тъмния облак, който надвисна с тази пандемия и да намерим начин да приемем фактите в малко по-различен аспект. Така предпочитам да мисля за ситуацията, в която се намираме. Наистина е много трагично, много тъжно това, което се случва. Толкова много изгубени животи, провалени бизнеси, някои хора наистина няма да могат да излязат от тази пандемия, но ние всички трябва да направим това, което е по силите ни, за да продължим. Аз мисля, че докато сме положително настроени и успяваме да разпръскваме достатъчно позитивна енергия, музиката ще заживее и зазвучи отново по нов, невероятен начин веднага щом рестрикциите бъдат вдигнати и хората имат възможността да се събират заедно.

Ричард, благодаря ти много, че беше с нас тази вечер и че сподели своите мисли по всички тези теми. Може би би искал да кажеш или пожелаеш нещо на всички твои почитатели, които те слушат в момента на вълните на Джаз ФМ?
Благодаря на всички слушатели, всички поддръжници и фенове, които през тези вече 20 години са с нас! Благодаря и на всички, които ни слушат в момента по Джаз ФМ. Продължаваме с Mr. Moon feat. Mey – Let It Rain и моя чисто нов SugarSoul ремикс на тази песен. Благодаря, че сте с нас и се надявам да се видим скоро!

Фотография: от фейсбук страницата на Ричард Ърншоу