Различни погледи към етно джаз музиката, едно усещане – за щастие, на фестивала A to Jazz

Близо 15 000 човека се насладиха на концертите от четвъртото издание на фестивала A to JazZ, който тази година бе посветен на етно джаз музиката. На откритата сцена в Южния парк Ричард Бона и Mandekan Cubano взривиха публиката с афро-кубински ритми. Емоцията на Кабо Верде ни предаде Тито Париш. Изявата на септета на Хавиер Масо Карамело се превърна в отдаване на почит към покойния китарен виртуоз Пако де Лусия. В най-богатото откъм концерти издание на фестивала A to JazZ освен звезди от Испания, Португалия, Кабо Верде, Камерун, Съединените щати и Венецуела, чухме и българските любимци – Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев и солисти – ромски музиканти, в проекта Jazzophonia, Del Padre, Митко Льолев с Rhodopology, етно джаз трио на изключителните инструменталисти Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи и Ангел Димитров, Михаил Филипов квинтет.

Освен с много музика и танци, A to JazZ World ще бъде запомнен и като „джазовия Уудсток” заради невероятната атмосфера, която доминираше в трите дни. Сред уютната зеленина на Южния парк под открито небе среща си дадоха приятели, семейства с деца и множество чуждестранни гости на града, за да слушат качествена музика и да изживеят един незабравим уикенд.

Ричард Бона изнесе музикална лекция, наречена от него „Клиниката на Бона”. Близо 200 души дойдоха в Музикалното училище, за да почерпят от забележителния му опит и спомени от значими сътрудничества с имена като Боби Макферин, Джо Завинул, Джордж Бенсън и Шака Кан. Камерунският басист даде ценни съвети на присъстващите млади инструменталисти и показа добри примери по импровизация.

И тази година A to JazZ Festival предостави възможност за изява на талантливи деца в традиционните творчески работилници за най-малките. Съвместно с Детската академия за сценични изкуства на сър Пол Маккартни LIPA 4:19 A to JazZ Festival събра около 40 деца, които се включиха в работилници по изработване на маракаси и създаване на сценография, по публична реч и по изучаване на джаз и етно танц. В продължение на два дни те се подготвяха за финалното гала представление „Хакуна матата” – постановка по един от любимите филми за деца – „Цар Лъв“. Резултатът бе артистичен пърформанс с ефектна сценография – за радост на всички деца и гордост на родителите.

A to JazZ Festival се провежда ежегодно от 2001 г. насам от фондация A to Z и фондация „Америка за България”. Вече втора година фестивалът подкрепя кампанията на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г., чиято цел е да нареди града ни до най-големите европейски столици с богато културни наследство и практики.