Раул Мидон: „Трябва с музика да предадем на хората усещането за трансцеденталност, която да ни изведе от обичайните реалии на живота“

Раул Мидон: „Трябва с музика да предадем на хората усещането за трансцеденталност, която да ни изведе от обичайните реалии на живота“

Големият музикант идва за втори концерт в България на 28 октомври в Sofia Live Club

В музиката Раул Мидон излива душата си, споделя, свързва и ангажира. Гласът и китарата му ни въвеждат в свят на духовност и благородство, генерират желание за промяна и призовават към активност. Раул Мидон идва за втори път в България след първото гостуване през 2011 г., когато докрай спечели сърцата на меломаните. На 28 октомври музикантът отново излиза на сцената на Sofia Live Club, за да представи обичани песни, но също и китарни пиеси от предстоящия през ноември дуетен албум. Повече за мисията на артиста, за връзката с публиката и за новата му музика можете да научите от интервюто ни с Раул Мидон.

Когато пеете и свирите, изливате сърцето и душата си. Музиката е любов и споделяне, тя ни свързва – това чувам във Вашите композиции и изпълнения. Какво е музиката за Вас?
Музиката е сила, като гравитацията – сила във Вселената. Хората, чиято дарба ни е музиката, излъчваме тази сила чрез изкуството. Но ние просто улавяме нещо, което е част от Вселената.

Музиката ни води напред. Когато следваме призива на сърцето си, каквото е усещането ми за Вашата музика, се придвижваме напред и стигаме далеч. Вашата музика издига духа, кара ни да продължим. Какво Ви вдъхновява за музика?
Интересен въпрос. Мисля, че има толкова много различни начини да се вдъхновиш – от идеи, от друга музика, от други видове музика, от разговор… Главната ни задача е да сме отворени към това вдъхновение. А това понякога е трудно. Трябва да можем да се вдъхновим от нещата, които ни се случват в ежедневието – всякакви неща. Дадена ни е дарба и е нашата работа да правим музика и да предадем на хората усещането за трансцеденталност, която да ни изведе от обичайните реалии на живота.

Вашата музика ни извисява и укрепва духа. Ето откъде идва всичко. По Jazz FM пускаме Ваши дуети с Лила Даунс, Ида Сенд, Даян Рийвз. Как се случват тези партньорства?
Има различни фактори. Понякога обстоятелствата се стичат така. Но с всеки от тези артисти ни свързва дълбоко взаимно уважение към музиката, която създаваме. Така че всеки дует е плод на любов с всеки от тези музиканти. Винаги го има желанието да направим песента както трябва и да бъдем възможно най-добрите в нея в този момент. Но едно от най-хубавите неща в нашата професия е, че почти всеки, който се занимава с нея, го прави с голяма любов и дълбок интерес. Нашата работа не е от 9 до 5 ч. и не казваме, че не работим през уикенда. Повечето музиканти, които познавам, работим всеки ден, в който сме на този свят, седем дни седмично, 365 дни в годината, дори на Коледа.

Да, музиката е призвание и Вие ѝ се посвещавате. Когато говорим за работата Ви с Metropole Orkest, как бихте описали това, което добавя към музиката Ви оркестърът в аранжиментите и под диригентството на Винс Мендоза? Какви нови измерения даде на Вашите творби работата по този проект?
Невероятно е да работиш с оркестър и диригент от този калибър. Интересно е как някои стихове и песни увеличават стойността си, когато са представени с оркестър. Чрез неговата звучност и аранжиментите можеш да подчертаеш определени фрази от текста. И също така, когато работите с някой като Винс Мендоза и такъв оркестър, те посочват елементи, за които иначе не би се замислил – като хармонии и начини да изведеш на преден план думи или пък послание. И понякога могат и леко да променят смисъла на това, което искаш да кажеш. Аранжиментът на песента Ocean Dreamer в този албум е толкова невероятен. И дори Sunshine, която постоянно пея по различен начин – или солово, или в трио, с оркестър добива вида на постоянно изграждане до самия ѝ край – тя постоянно се надстроява. Повечето песни можем да си hr представим като арка – те започват плавно, издигат се до връх и след това отново се спускат към плавния финал. Но тази песен в тази версия специално се издига и издига до самия си край – много необичайно.

Искам да Ви попитам за една песен, която свързвам с предаване в ефира ни – „Следобедни импровизации“. Тя е озаглавена „Обичам следобедите“ и е от албума „Огледалото“. Как чувствате следобедите, какво прави един следобед приятен за Вас?
Тази песен произлезе от идеята, че в изкуството ти разполагаш с времето си. Повечето хора, които са на пълен работен ден, отиват на работа в определен час и се връщат в определен час. В този смисъл някой друг разполага с част от времето им. Но ние, свободните артисти, сами определяме какво да правим през деня – не и по време на турне, разбира се. И тогава следобедите се превръщат във времето „помежду“ – ако обичайно работите сутрин, следобед ще си направите малка почивка, после пак ще се заловите за работа и ще си бъдете със семейството и близките. Така следобедът става времето помежду. Той е и времето да свършиш нещо, за което няма да ти остане време вечерта, защото имаш някакъв ангажимент или трябва да изнесеш концерт. Така че за мен следобедите са това време „помежду“.

Какво вторият Ви концерт в София ще добави към паметната първа среща тук с Вашата музика?
През цялото време работя по нови произведения, така че вероятно ще чуете песни, неиздавани досега. Всеки концерт е различен. Никога не правя една и съща програма. Естествено, когато си на турне, има основни крепежни елементи, които постоянно присъстват, за да дават стабилност в поредицата изяви. Но винаги правя нещо различно. Винаги се опитвам да усетя публиката и това понякога променя какво правя. Планирал съм нещо, усетил съм определена енергия, и променям съобразно нея. Ще бъде съчетание на нови песни и обичани песни. През ноември ще излезе мой нов албум само с китарна музика. Така че ще чуете и соло китарни изпълнения, които са специално подготвени инструментални пиеси и нямат нищо общо с пеенето. Новият ми албум е с китарни дуети. В него свиря с мои любими музиканти. Сред тях са Майк Стърн, Джонатан Крайсбърг, великия Ромеро Лубамбо – невероятни китаристи. Така че на концерта ще повдигна завесата и пред този проект.

Раул Мидон идва в България по покана на Тop Shelf Music и Panharmony. Jazz FM e медиен партньор. Преди него на сцената ще излезе A.L.E.K.S. – един от финалистите в по-миналото издание на „Гласът на България“ по bTV, който очарова публиката с невероятния си глас и авторска музика. Билети се продават в мрежата на Epaygo.

Ключови думи: