Програмата на Хилда Казасян „Да послушаме кино“ се разгръща с участието на Плевенска филхармония

Програмата на Хилда Казасян „Да послушаме кино“ се разгръща с участието на Плевенска филхармония

Миналата година през март точно на рождения си ден Хилда Казасян направи премиерата на новата си концертна програма „Да послушаме кино“, в която изпълнява любими песни от обичани български филми. Тогава Хилда сподели, че поема обмисления риск да я представи в квартет, защото музикантите, с които работи, са толкова добри и са такива майстори, че няма нужда от украшения и добавки, за да се получи нещо наистина качествено. На сцената до вокалистката застанаха Христо Йоцов, Живко Петров, Михаил Йосифов и Димитър Карамфилов, а в ролята на специални гости са Теодосий Спасов и Васил Петров. След около 15 концерта из цяла България става ясно, че решението на Хилда е било съвсем удачно и правилно. „Колкото и да е голяма сцената, на която излизаме, с музиката, с присъствието, с харизмата си тези хора изпълват всяко едно пространство.“ – казва Хилда Казасян в интервю за Джаз ФМ радио.

На 24 юли ѝ предстои да представи пред столична публика същия репертоар, но с ново звучене. Събитието, което ще се проведе от 20 ч. в „Платформа А6“, е част от поредицата A to JazZ Concerts, която се осъществява с подкрепата на Столична община. Тази програма претърпя естественото си развитие, разгръщайки се с присъединяването на Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. „Не знам на кого му хрумна, че ако добавим щрайх към програмата, това ще е едно разнообразие за самите нас. Второто нещо е, че в основата на самия материал на тази фантастична стара българска музика е именно щрайхът.“ – коментира Хилда. Новите аранжименти са направени от Христо Йоцов и Живко Петров, а в деня преди обявяване на извънредното положение, музикантите са били на репетиции в Плевен. „Когато чух тези аранжименти, се разплаках и бях настръхнала през цялото време.“ – разказва развълнувана певицата.

Заради кризата с пандемията в изминалите месеци срещите с публиката бяха невъзможни и едва наскоро беше първият концерт на Хилда Казасян след излизането от социална изолация. Събитието се проведе в Габрово, а вокалистката описва първоначалното усещане като „странно“. „В първия момент толкова много неща ми минаха през главата и след това, когато се потопиш в музиката, когато потопиш в нея и хората с маските, които са се подложили на всичко това само и само, за да дойдат на твоя концерт, се получава една невероятна спойка.“ Публиката аплодира музикантите, извиквайки ги на цели 4 биса. „Получи се някакво много, много специално събитие и затова казвам, че музиката е гениално изкуство. Тя успя да превърне една фарсова ситуация сама по себе си в невероятно изживяване – и за нас, и за публиката.“ – категорична е Хилда.

Следващият ѝ концерт с музиката от „Да послушаме кино“ е на 24 юли в „Платформа А6“ в НДК в София, а на 26 юли музикантите излизат на сцената на Летния театър в Бургас. „На тази програма много ѝ отива морето.“ – твърди вокалистката. Сред предстоящите ѝ ангажименти са изяви заедно с Христо Йоцов и Бигбенд Благоевград, с които ще открият Международния джаз фестивал в Банско на 8 август, а след това ще вземат участие в Джаз фестивала в Ниш.

Въпреки че нищо не е сигурно и не могат да се правят дългосрочни планове, Хилда гледа позитивно на случващото се. „Толкова много се бяхме залели от информация, толкова много се бяхме забързали, като едни фурии хвърчахме напред-назад, че някак си имаше шанс да направим повече компромис с качеството за сметка на количеството, за сметка на това непрекъснато да се случва нещо и да хвърчим в бесен ритъм. Докато сега ми се струва, че едно от хубавите неща, излизайки от тази безумица, е, че хора като нас, които така или иначе много сме държали на качеството, още повече ще бъдем безкомпромисни спрямо него. Може да е за сметка на количеството, но само така стават хубавите неща.“ – казва певицата. Цялото интервю на Таня Иванова с Хилда Казасян може да чуете чрез бутона „Аудио“.