Прочутият хоров диригент Андре Джей Томас: „Хората не могат да се мразят един друг, когато пеят заедно“

Прочутият хоров диригент Андре Джей Томас: „Хората не могат да се мразят един друг, когато пеят заедно“

Пътят на робите към свободата, помощта, която белите оказват на тъмнокожите, вярата в това, че спасението предстои, намирането на пътя в трудния, изпълнен с предизвикателства и опасности живот – спиричуъл и госпъл песни, както и откъси от „Порги и Бес“ от Гершуин, ще опишат душата на Америка в едноименен концерт от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Така представи в интервю по Джаз ФМ събитието от 19:30 ч. утре в зала „България“ диригентът Андре Джей Томас, който ще ръководи Оркестъра и Хора на Класик ФМ и американските солисти Нагуанда Нобълс и Бенджамин Пълайт.

Прочутият хоров диригент Андре Джей Томас и солистите Нагуанда Нобълс и Бенджамин Пълайт изпълняват госпъл и спиричуъл в „Музиката на Америка“

„Когато подготвях програмата, исках да опиша цялостно преживяванията на афроамериканците в Съединените щати.“ – обясни Андре Джей Томас. Концертът ще започне от пътя на робството от Африка към Америка. После той ще представи изграждането на вяра в спасението – когато религията, вместо да направи хората покорни, както са смятали робовладелците, всъщност ще им вдъхне вяра в това, че ще стигнат до свободата. Следва и описването на пътя към спасението. Музикалното и общественото развитие нататък ще бъде представено с преминаването на спиричуъл към госпъл музиката през 20-те години на миналия век чрез блус певеца Томас Дорси – тогава жанрът се трансформира с представянето на личния отпечатък на Бог върху човешкия живот. А по-късно други жанрове навлизат на тази територия, джазът включително, както се ражда операта на Джордж Гершуин „Порги и Бес“, описваща много точно живота в афроамериканската общност и нишките, които я крепят. „Цялата тази музика, която ще чуем, идеята за свободата – те идват от душата на Америка“. Ще бъде хубав концерт!“ – завърши описанието на програмата Андре Джей Томас.

Изявени американски музиканти ще представят концертна версия на операта „Порги и Бес“ в цикъла „Музиката на Америка“

Един от най-търсените хорови диригенти в световен мащаб, той току-що се е завърнал от Намибия, където е дирижирал хор от намибийци – етнически африканци и етнически германци, основали колонията там преди половин век. Преди 10 години Андре Джей Томас е съставил в Израел хор от 500 евреи от цял свят, а в САЩ – хор от араби и евреи. Един от най-новите му проекти е дирижирането на хорово изпълнение на 15000 души на фестивал в Латвия. „В музиката никой не се интересува дали си беден или богат, от каква раса си, колко си умен. Музиката е лепило, което събира хората.“ – вярва Андре Джей Томас. В интервюто по Джаз ФМ той сподели идеята си за сплотяване на цяла Америка: „Бих съставил хор от членовете на двете камари на Конгреса и бих дал солото на президента Барак Обама. Защото хората не могат да се мразят един друг, когато пеят заедно.“

Целия разговор на Таня Иванова с Андре Джей Томас можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

  • Госпъл и спиричуъл слушаме довечера в All-Time Jazz Masters, а утре, в деня на концерта, в „Джаз ден“ ви срещаме с Нагуанда Нобълс и Бенджамин Пълайт.