Посветили се на джаза: „Акустична версия“ с първи студиен албум от 17 год. насам – Time In Time Out. Премиерата ще е на бенефиса на Милчо Левиев

Посветили се на джаза: „Акустична версия“ с първи студиен албум от 17 год. насам – Time In Time Out. Премиерата ще е на бенефиса на Милчо Левиев

Появата на „Акустична версия“ в средата на 80-те години ни даде лъч светлина, че има шанс и бъдеще за смислената и красива музика. Те сбъднаха това очакване на публиката. 30 години „Акустична версия“ е група, вярна и отдадена на джаза. Те не изневериха на чистото изкуство в нито един момент. „Нямам обяснение как го направихме тогава и как го съхранихме през годините. Мисля, че това е най-великото. Имахме късмета да го намерим в самото начало и да не трябва да го търсим и променяме през годините. Това, което сме го инвестирали тогава, само се обогати и одухотвори с нашия житейски опит.“ – върна се назад във времето Христо Йоцов в интервю по Джаз ФМ.

Сега, 17 год. след последния си албум – Dum-Ba-Ta, „Акустична версия“ представят новата си продукция – Time In Time Out. Христо Йоцов, Антони Дончев и Георги Дончев записват пиесите в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, което разполага с роял Steinway. „Аз съм на сцената повече от 30 год. и едва напоследък добих усещането, че най-накрая правя това, както трябва. Тази музика започнах да я свиря и да я разбирам по начина, по който винаги съм се стремял да го правя. Чак сега обаче добих усещането за едно спокойствие – че ето, това е. Явно трябва да минат години, за да достигнат нещата до своята зряла форма – да усетиш музиката, че тя е това, което си ти; да останат единствено удовлетворението, насладата, радостта от музиката.“ – каза Христо Йоцов в студиото на Джаз ФМ. Цялото интервю на Светослав Николов с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе, където сме публикували и пиесата „Миш-маш“.

„Акустична версия“ ще представят новия си албум Time In Time Out на 10 юни на организирания от Христо концерт на Милчо Левиев в зала „България“ от 20 ч. Това ще бъде последната изява на легендарния пианист на голяма сцена – и заради възрастта, и заради желанието му да се концентрира върху композиторски проекти. Христо се вдъхновява за това представяне, чувайки проекта „Пътешествие в два свята“, в който Милчо Левиев съчетава традиционната музика на двете страни, между които вече десетилетия дели живота си – България и Съединените щати. „Ние трябва да сме много по-активни в това да подкрепяме гениалните българи. Един от тези хора, които заслужават обществено признание и респект, е именно Милчо Левиев. Този концерт ще е с „Акустична версия“, защото намирам партнирането на Милчо с Антони за изключително – много вдъхновено и органично. Мисля, че ще стане специално преживяване.“ – каза Христо Йоцов. Той е един от многото, израснали под въздействието на личността на Милчо Левиев. „Това са поколения български музиканти, които са вдъхновени не само от таланта, а от цялата кариера, от това, което е той като човек... При наличието на един такъв флагман, винаги нещата тръгват много по-лесно, много повече последователи има, стига се до една школа.“ – каза Христо Йоцов, посочвайки още една легенда от такъв ранг – неговия преподавател Добри Палиев.

  • Музика от новия албум Time In Time Out на „Акустична версия“ слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.
  • „Пътешествие в два свята“ на Милчо Левиев, Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев и хор „Космическите гласове“ с ръководител Ваня Монева (лауреати на Специалната награда на Класик ФМ „Кристална лира“ от тази година) ще представим специално в програмата ни в четвъртък.