Получили всичко от живота, даваме си всичко от себе си: „Отначало“ на Камелия Тодорова

Получили всичко от живота, даваме си всичко от себе си: „Отначало“ на Камелия Тодорова

Дал ни всичко, животът ни дава знак да си дадем всичко от себе си. Новата песен „Отначало” на Камелия Тодорова носи светлината на откритието, че силата е в нас, а съдбата само отваря пътищата, които да извървим. Песента е за този момент на спокойствие след въодушевлението от щастието и объркването от трудностите, в който чувстваме като че имаме криле: осъзнали истински ценното за нас и пътя за осъществяването му – с нашите собствени вяра и сила.

Песента „Отначало“ дъщерята на Камелия Тодорова – Рейчъл Роу, създава преди година и половина по нейна молба, за да вдъхне сили и надежда за живот на свои приятелки, които са диагностицирани с рак. „Винаги, когато правиш преоценка на себе си и на живота си, трябва да намериш път да излезеш от задъдената улица, за да разцъфнеш отново“, обяснява Кеми в студиото на Джаз ФМ. „Ние изпадаме в такива състояния, в които се изгубваме и трябва да се намерим отново. Всяко едно излизане от дупка, преодоляване на трудност, депресия и напрежение, лошото в живота, те води до ново начало. Това е причината да не се отчайваме, а да живеем с него. Човек не трябва да губи вяра, а да гони мечти и да ги реализира. А това зависи изцяло от самите нас – да намерим мотивацията, която само ние можем да създадем. Когато е трудно, когато животът ни поднася издненади, които не винаги са хубави, човек винаги трябва да се научи да ги преодолява и да намери смисъла“, казва Камелия Тодорова.

Способни на всичко, сме в състояние да стигнем до там, докъдето стигат мечтите ни. По пътя най-вече имаме нужда от себе си, но също така - от късмет и от близки хора. И с „Отначало“ Камелия Тодорова е такъв добър наш приятел, който може да ни подкрепи. Желанието си за тази песен тя споделя така: „Искам хората да могат да грабнат тази сила и от мен и така да се научат с лекота да преодоляват трудностите. Това става възоснова на равносметката кой си, защо си и какво правиш на този свят. Живеем за това да оставим нещо след себе си. И това не трябва да спира.“

Започвайки отново, Камелия Тодорова казва, че винаги си дава сметка откъде е тръгнала, докъде е стигнала. В началото на емигрантския си живот тя намира вдъхновение във филмовата поредица „Роки“. „Гледах филмите може би 20 пъти, за да се настроя какво значи да се хвърлиш в ледено студена вода, как трябва да се пребориш, как да мотивираш себе си и да победиш. Това е вечната борба в живота. Няма друг начин.“

Освен с изпълнения с подкрепа глас на Камелия Тодорова, „Отначало“ звучи с пиано, бас и щрайх квартет. Автор е Рейчъл Роу, аранжиментът е на Михаил Йосифов, Калин Жечев свири на пиано, а Борис Таслев – на бас. Струнния квартет е в състав: Ирина Стоянова и Людмил Стойнев – цигулка, Евгения Бааджиева-Димова – виола и Иван Лалев – виолончело. Песента е така записана в хармония със своето послание, че оставя много въздух – пространство, в което да разположиш себе си. „Имаше идея да включим и ударни, но реших да я оставя с по-класическо звучене. Така тя стана песен, която би се харесала на всеки. Най-важното е, че те кара да мислиш“, казва Камелия Тодорова, убедена, че музиката възпитава. Заради вярата и силата, които излъчва, „Отначало“ е в състояние да сплотява хората в общност, насърчавайки ни към съпричастност и грижа. „Това, което липсва на нацията ни в момента, е да се обединим, да проявим грижа не само за себе си, но и за хората около нас“, обяснява Камелия Тодорова.

„Отначало“ ни дава възможност да почувстваме себе си и мястото си в света по такъв начин, че да се развием. И, изкачили се на следващото стъпало, да променяме към по-добро – себе си и света.

  • Чрез бутона „Аудио“ върху снимката към новината можете да чуете песента „Отначало“, както и интервюто на Светослав Николов с Камелия Тодорова.

Фото: Ян Петров и Петър Вълчев / fo2studio.