Поетичен поглед в света на Андрей Даниел: фотоизложбата на Стефан Джамбазов е близка среща с художника

Поетичен поглед в света на Андрей Даниел: фотоизложбата на Стефан Джамбазов е близка среща с художника

Моменти от последните седем години от живота на художника Андрей Даниел показва изложбата на Стефан Джамбазов „Андрей Даниел – последните седем години“, която се открива тази вечер от 18 ч. във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“. Това събитие поставя началото на основните концерти на тазгодишното, шесто поред издание на Plovdiv Jazz Fest.

Художникът пред автопортрет

„За Андрей може да се говори много. Има много неща, които той е споделял в наши разговори, но само ще кажа, че сега за първи път усетих необходимост да направя изложба, не за друго, а защото смятам, че хората трябва да се докоснат именно до някои емоционални моменти.“ – казва Стефан Джамбазов от сайта „Въпреки“ в интервю за Джаз ФМ радио. Стефан прави уточнението, че не е професионален фотограф, а журналист и че тази изложба не е биографична, нито проследява конкретни събития в някаква хронология. „Това е по-скоро един опит да проникнем в света на Андрей визуално, поне доколкото можем.“ – казва Джамбазов. Двамата се познават от дълги години, но през последните 7 години от живота на художника Стефан има възможност да бъде по-близо до него. Това в известна степен се дължи на съвместните им проекти, като един от тях е „Учители и ученици в изобразителното изкуство“, иницииран от Фондация „Въпреки“.

На откриването на негова изложба, чието заглавие от латински се превежда като „Щастието живее тук“ 

В края на живота си Андрей Даниел имаше сериозни здравословни проблеми, които поставяха на изпитание както тялото, така и духа. На въпроса в какво Андрей Даниел намираше светлина, Стефан Джамбазов отговаря: „Андрей намираше светлина в работата и, разбира се, в тази много близка връзка с учениците. Неслучайно тук има доста снимки с учениците му, защото за него това беше една от водещите посоки. Даже накрая той практически не можеше да рисува, но продължаваше да преподава.“ Стефан Джамбазов разказва история за посещението си в галерия „Юзина“ преди време, където разглежда картините на млада художничка. Без да я познава в работите ѝ е успял да долови нещо от Андрей Даниел и по-късно разбира, че художничката е именно негова ученичка. „Андрей никога не е искал учениците му да го копират, както има други учители, които налагат себе си. Напротив – той им даваше пълна свобода, но от него нещо винаги присъства в техните картини като дух, като усещане, не като техника.“ – уточнява Стефан Джамбазов.

С ученици

В неговата изложба е включена последната снимка, която е направил на Андрей Даниел. „Беше на една изложба в галерия „Арт-36“ през декември миналата година. Андрей вече не рисуваше. Това беше малка изложба на негови ученици. Той дойде въпреки че вече беше доста зле, защото много им се радваше. То се вижда и на тази снимка как вдъхновено ги гледа. Без да съм го търсил, отзад на снимката се е появила една сянка, която всъщност е неговата сянка. Това е сянката, която вече виси над главата му. По-малко от месец след това той си отиде.“

Вероятно една от последните снимки на Андрей Даниел

В едно интервю за „Въпреки“ преди време Андрей Даниел е споделил, че не може да говори за баща си, театралния режисьор Леон Даниел в минало време, така е и тук в изложбата на Стефан Джамбазов - големият художник присъства чрез фотографиите в изложбата. „Тези снимки са една възможност той да е до нас.“ – казва Джамбазов.

Семейството на художника след смъртта му

Пътуващата изложба „Андрей Даниел – последните седем години“ се осъществява от Фондация „Въпреки“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“. За първи път част от нея беше показана на винили по време на „Аполония“, а сега на Plovdiv Jazz Fest я гледаме на пана, в цялост с всички фотографии, селектирани за изложбата. От 11 януари следващата година експозицията ще бъде подредена в галерия „Академия“ на НХА и ще остане до 24 януари, когато се навършва година от смъртта на художника. Сред другите спирки на изложбата са Мартенски музикални дни в Русе и Българският културен институт в Берлин.

  • Цялото интервю на Светослав Николов и Таня Иванова със Стефан Джамбазов може да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез Blue M и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Той е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Фестивалът се осъществява с партньорството на Министерство на културата. Джаз ФМ е медиен партньор.