Петър Йорданов – Бъни с дебютен албум Bunyverse: „Ритъмът ни синхронизира“ (Видео)

Петър Йорданов – Бъни с дебютен албум Bunyverse: „Ритъмът ни синхронизира“ (Видео)

Десетилетие на сътрудничества синтезира дебютният албум Bunyverse на Петър Йорданов – Бъни. Активен участник в редица проекти, свързани основно с етномузиката, той събира приятели, срещнати през годините, за своята първа самостоятелна продукция. Тук са Магдалена Петрович, с която се познават от 2009 г. и са свирили в зали и на улицата от „Витошка“ през Канарските острови до Лондон. Тя участва и в „Оратница“ и с нея е и първата група на Бъни – трио с Ева. С Константин Кучев са приятели от вече 5 години. Тук младежът свири на цигулка и пее. За следващ албум остават направени сега с него нови записи със ситар. В две фолклорни песни чуваме вокалистката от „Тъпани и гайди“ Валентина Добрева. Две са пиесите са с амбиънт звучене – едната е създадена с проекта My Story of Folkolore, а другата – с Виктор от Wataff Project в чието студио на тих връх в Родопите е и записан половината албум.

Любовта на Петър Йорданов – Бъни към перкусиите се запалва от дръмсъркъл в Борисова градина по време на музикален протест срещу застрояването на Иракли. „Още не свирех, но като видях дръмсъркъла, чаках час-два, докато се освободи инструмент. След това доста време свирих и дори имах рани по ръцете – толкова се бях въодушевил.“ – връща се към самото начало Петър Йорданов – Бъни в нашето видео, което ще откриете в края на публикацията. Тогава той решава, че трябва да си купи джембе. Кахон за първи път вижда в ръцете на Александър Евтимов – Шаманчето, докато той свири пред Народния театър с Росен Захариев – Роко. „Много ми хареса как звучи.“ – казва Петър, който сега в студиото има четири кахона, а вкъщи – два. Хенгът е най-новият инструмент в перкусиите – изобретен е преди по-малко от 20 години на базата на инструменти от древни култури. Има ритъм, но и тонове, които са красива мелодия в ръцете на Бъни. За ритъм му служи и наниз от черупки на ядки, а в албума си свири и на диджъриду.

За Петър Йорданов – Бъни музиката се появява по различни поводи. И ето, докато се подготвя да свири в нашия филм, репетира в залата, появява се чистачка, която започва да мие пода, а той, заслушал се в звука, се старае да „свири“, както се изразява, заедно с нея. „Дебна за такива моменти – за нещо, което мога да си взема от външната среда, което да ме вдъхнови – да сменя ритъма или мелодията, да ми дойде идея. Гледам да съм нащрек. Много неща ми хрумват от някой приятел, с когото сме свирили. Има и трето – то е вътрешно, когато нещо ти се случи – да изпадна в безизходица, да имам нужда да направя нещо. Тогава сядам и започвам да свиря, ставам проводник за това, което ми се е случило.“ – разказва Петър Йорданов – Бъни.

Премиерата на албума Bunyverse е днес от 20 ч. в Национален студентски дом. Музикантът е силно свързан с мястото. Заедно със свои приятели става инициатор за възстановяването му след пожара отпреди десетилетия. „Аз се включих в тази мисия и усетих, че това е много полезно и има нужда да се направи едно прекрасно място, за което са се трудили много хора през годините, за да могат студентите и младите да творят. Както хората са се събрали и са го създали, така и ние можем да го запазим и да го развием и то да се ползва за целта, за която е направено.“ – описва ангажимента си той, като отбелязва ключовата роля на директора Христиан Даскалов за осъществяване на начинанието.

В Националния студентски дом Петър Йорданов често провежда дръмсъркъли, но с тези инициативи е и в парковете, много често – и с деца – в София и в страната. „Дръмсъркълите създават общност.“ – казва той за ритъма, който събира. „Ритъмът е средство, което синхронизира всички нас. Той ни помага да се обединим. Аз пускам на свобода ритъма, който имам в себе си, и се старая да обединя всички, с които свирим заедно, да сме едно. Дръмсъркълите ги мисля като влак с различни компоненти, които движат едно цяло.“ – казва Петър Йорданов – Бъни.

Вижте неговия разказ в във видеото на Джаз ФМ, а чрез бутона „Аудио“ можете да чуете гостуването му в предаването „Джаз ден“ по-рано тази седмица: