Павел Терзийски: „Музиката е райска работа“

Павел Терзийски: „Музиката е райска работа“

Павел Терзийски ни въвежда в приказно интересен свят на чувствата със своята сетивна музика. В нея той дава спокойствие, предразполага слушателя да се чувства добре и му оставя голямо пространство да се обърне към себе си и да прегърне света.

Първите му изяви бяха с група „Ехоо“, а сега е лидер и участник в множество проекти. С тях той извежда класическите джаз шлагери до съвремието ни и създава неповторима оригинална музика. Вокалните си импровизации разгръща с думи, перкусионни звуци и подражание на инструменти в наситена с усещания атмосфера.

Любознателно дете, което постоянно изследва света и открива, непрестанно, нови прелести, нови чудеса.

Тази вечер ще чуем Павел Терзийски в програмата Summer Is Music край басейна Top Secret на бул. „Св. Климент Охридски“ №107. Началният час е 20. Джаз ФМ е медиен партньор. Песни на Коул Портър и Джордж Гершуин, звучали в прочути мюзикъли на „Бродуей“, той ще изпълни с басиста Димитър Карамфилов и китариста Петър Георгиев.

Джаз в звездни вечери край басейна Top Secret

  • В следващите редове от думите на Павел Терзийски разбираме защо музиката му е толкова магична, а интервюто с него от вчерашното издание на предаването „Джаз ден“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Павел Терзийски

Как постига въздействието на своята музика?
– Запазих детето в себе си.

Определено едно от нещата, които винаги съм се старал да съхраня, е усещането за детето в мен. След като го разбрах – бях достатъчно порастнал – на 5 – 6 години, осъзнах какво е то. Когато усетих, че започвам да пораствам, а то да остава там, разбрах, че мога да си го запазя.

След години научих, че Бог е този, който дава талант на хората. Никога не съм се трудил, за да мога да пея. След това работих, за да развия този талант, но никога не съм изпитвал трудност да пея правилно.

Дори да го приложим към музиката на големите джаз композитори… Това да си дете, е нещо много специално. Тази година се празнуват 100 години от рождението на Ела Фицджералд – тя винаги звучи много невинно, по детски.

Защо музиката му окрилява?
– Музиката е полет.

Обичам да пътувам, но нямам възможността да го правя много често. Пътувам до местата, на които искам да отида, чрез музиката. Когато импровизирам, винаги се отпускаме и отиваме на тези места за малко, виждаме какво става, пипаме плажа, отиваме до билото на планината. Така че полет в моето съзнание е музиката.

Когато правиш нещо, трябва да е с увереността, че това е твоят начин. Сам трябва да си повряваш. Музиката е райска работа, специална, много специална.

Павел Терзийски ще бъде с нас довечера в Summer Is Music на басейна Top Secret
С Димитър Карамфилов (бас) и Петър Георгиев (китара) в песни от „Бродуей“ на Коул Портър и Джордж Гершуин

С Митко е привилегия да се пее, защото е изключително темпераментна личност като музикант. Подхожда индивидуално, винаги подкрепя колегите музиканти. Ако те усети, че тръгваш да падаш, винаги ще ти подаде ръка, ще ти се усмихне на сцената. Многократно хора от публиката са ми казвали: „Когато свирите с този басист, наистина е много различно, много е хубаво. Много ни харесва, когато сте с него. Той е изключително жив човек!“

През последните две години правим музика на Коул Портър и Джордж Гершуин, като постоянно разширяваме репертоара и на двамата композитори. Решихме за Summer Is Music да съчетаем двата репертоара, за да стане наистина интересно. И двамата имат страхотни и по-бързи суинг песни, и изключителни балади. Много са интересни!

Коул Портър е бил изключителен майстор да вижда всичко около себе си. Дори да е абсолютен хаос, той успява да нареди пъзела и да го представи пред слушателите по уникален начин. Неговата музика е много красива и хората много я харесват, когато я изпълняваме.

В Summer Is Music край басейна Top Secret до края на месеца:

22 юни – латино вечер с Марина Господинова, Шибил Бенев – китара, и Димитър Карамфилов – бас

29 юни – импровизирана музика с „метаforмоza“