Пати Остин ни изкачи на върха, за да видим надалеч

На концерта си в София Пати Остин ни въведе в светъл свят на красота, хармония и любов, заключи зад нас вратата към стария живот на колебания, съмнения и егоизъм. Освободи ни, даде ни вяра, пожела ни любов.

Със своето съвършенство остави желание с него да се подписваме под всяко свое действие.

Първият концерт на Пати Остин в София бе посветен на 100 години от рождението на Ела Фицджералд.

Чухме песни, които Пати Остин включи през 2002 г. в албума For Ella, номиниран за наградата „Грами“. Двукратният носител на отличието Патрик Уилямс е аранжор на продукцията, в която и дирижира Биг бенда на Западногерманското радио и телевизия в Кьолн.

У нас на Пати Остин акомпанираха струнна секция от Оркестъра на Класик ФМ и Брас асоциация биг бенд. Диригент бе Ангел Заберски.

Концертът For Ella бе част от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

Музикален директор на продукцията бе Олаф Полциен, който и свири на пианото.

С песни Пати Остин илюстрира моменти от живота и акценти от творчеството на Ела Фицджералд. Във въведението към всяка от тях тя представи различна страна от характера на Първата дама на песента.

Преди (If You Can't Sing It) You'll Have to Swing It (Mr. Paganini) Пати Остин разказа за записаните от Ела „новаторски песни“ – структурата е необичайна, динамиката варира, темпото се променя…

С представянето на Our Love Is Here to Stay вече бяхме в друг период от творчеството на Ела – когато тя с недоверие приема идеята на продуцента си Норман Гранц да се обърне към Американската песнопойка. Друг нов момент е, че Ела започва да пее и балади, за които смята, че не биха й подхождали.

Идва ред на A-Tisket, A-Tasket. Пати Остин разказва за работата си в подкрепа на болни деца. Тя създава специална програма, с която гостува в болници – пее приказки в хип-хоп стил, за да могат малчуганите да се почувстват малко по-добре.

„И какво съвпадение – когато дойдох тук, разбрах, че има инициатива за обновяване на детското отделение на „Пирогов“. Моля ви да се включите в нея.“ Фондация „Америка за България“ ще удвои средствата, постъпили от дарители в есемес кампания на номер 17 777 с текст DMS Pirogov. С парите ще бъде освежено детското отделение на „Пирогов“, за да може обстановката да предразполага децата към бързо оздравянане.

„Пишат песни за любовта, но не и за мен…“ Преди But Not for Me Пати Остин отбелязва несподелената любов в сърцето на Ела – тя има два неуспешни брака, осиновява детето на своята рано починала сестра… Любов, която Ела не е преживяла, но за която е дала желание на толкова много свои почитатели.

Определят Пати Остин, кръщелница на Дайна Уошингтън и Куинси Джоунс, като днешната наследница на Ела Фицджералд заради подхода й към песента и таланта й да пее скат. Ела усвоява това умение, докато работи с Дизи Гилеспи. Той казва, че колкото и дълга фраза да изсвири, Ела безпогрешно я повтаря нота по нота. Пати Остин разказва, че за албума For Ella избира най-трудното скат соло на своята предшественичка – това в Honeysuckle Rose. Непостижимото става възможно.

История след история, в концерта For Ella Пати Остин претвори житейския и музикален образ на Ела.

Двете споделят важна обща черта – пеят с лекота, която въздейства дълбоко. Това е нашето желание волни, свободни и щастливи да извървим пътя си в живота.

Един от елементите на очарователния подход на Пати Остин е докато оркестърът свири, тя да започне своя собствена импровизация – категорично самостоятелна, и въпреки това – хармонична. Толкова е красиво! Толкова е хубаво да бъдем отличително себе си на фона на богатия шарен свят и да сме свързани с него.

На пищния фон на струнните, в динамичното темпо на браса, в интимния дует с пианото – с разнообразието в аранжиментите огледахме под светлината на красотата и любовта различните си емоционални преживявания.

Концертът на Пати Остин бе част от нейния „кръстоносен поход за джаза“. За битката й да съхрани жанра заради неговата значимост тя разказа в интервю по Джаз ФМ.

Пати Остин: „Правете това, което знаете, че обичате, а не онова, което мислите, че може да се хареса“

Само час е достатъчен за голяма промяна. След концерта осъзнахме, че Пати Остин е изпълнила обещанието си от интервюто ни – от залата да излезем готови за смели дела.

И да помним нейните думи: „Остава това, което сте направили, защото знаете, че обичате, а не онова, което сте направили, защото мислите, че ще се хареса на другите.“

Снимки: Димитър Алексов