Пътешествие из тайнствения свят на морето и вик срещу насилието и войната в изложбата „Морски чудовища и…“ на Светозар Бенчев

Пътешествие из тайнствения свят на морето и вик срещу насилието и войната в изложбата „Морски чудовища и…“ на Светозар Бенчев

Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 в София

Въздействаща и със силен личен отпечатък изложба показва до края на месец юни проф. Светозар Бенчев в галерия „Академия“ на НХА. Живописните работи и обектите в експозицията художникът е обединил в заглавието „Морски чудовища и…“ „Аз много ценя интелигентността на публиката и винаги оставям възможност тя да довърши някои идеи, които започвам и леко подсказвам, защото това прави зрителят съпричастен. Когато ти откриеш частица от себе си в това, което си видял в картината, вече я приемаш лично и по някакъв начин я съпреживяваш много по-истински.“ – разказва Светозар Бенчев в ефира на Джаз ФМ радио. Той е пестелив откъм цвят, защото е искал да постигне внушението на черно-бялата фотография и кино, така че съзнателно се лишава от цвета, за да изостри това, което иска да каже на своята публика. Изключение е картината „Разстрелян ангел“, която се явява своеобразен център на експозицията.

„Разстрелян ангел“

В своята изложба „Морски чудовища и…“ Светозар Бенчев откроява три сюжетни линии, за които разказва по-долу, а цялото интервю на Таня Иванова с художника може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

„За мен цялата тази изложба е едно пътуване. Тя започна по времето, когато бяхме за първи път принудително затворени заради Covid-19. И когато човек е принудително затворен, духът му иска да пътешества. Моето пътешествие беше в ателието. Когато непрекъснато ти внушават колко е страшно наоколо и колко е плашещо всичко, което те заобикаля, неволно се сещам за чудовищата от старите географски карти, които потапят кораби, примамват моряци, сещам се за различни сирени или водовъртежи и въпреки това човечеството е пътувало и са правени открития. Така че аз си казах: това е моето пътуване, което е в неизвестното и знам, че има опасни моменти, но това е изходът да се запазиш като личност и човек в цялата тази анонимна и безсмислена ситуация.“

„Разстрелян пейзаж с морска мина“

„Втората част на изложбата е изцяло продиктувана от войната в Украйна. Това е един вик в тази изключително драматична ситуация, към която човек не може да остане безразличен по никакъв начин. Давам си сметка, че някак си опасностите от старите географски карти и изобразените чудовища са нещо като герои в детска приказка спрямо сегашни ситуации и сегашни чудовища.“ – казва проф. Светозар Бенчев. Работите му тук са продиктувани от неговата съпричастност. Те не изобразяват пряко войната в Украйна, а са произведения против войната изобщо. „Стремял съм се работите ми да притежават това качество, че да могат да бъдат актуални и да бъдат гледани и след като приключи тази война. Те носят общочовешко послание против насилието.“ – обяснява още художникът.

„Мистично“

„Третата посока в изложбата са обекти от керамика. Разсъждавах така: това са едни останки, които археолозите намират по-нататък. Останки след войната, които са за бъдещите поколения. Сред тях не е ясно кой е победителят и кой е победеният. Цялото това безсмислие на насилието е индиректно подсказано с обектите, които съм представил в изложбата.“ – споделя проф. Светозар Бенчев за своята изложба „Морски чудовища и…“.

Светозар Бенчев завършва Националната художествена академия през 1989 г., специалност „Живопис“. Професор е по рисуване, декан на Факултета за изящни изкуства; работи в областта на живописта, рисунката, керамиката и графиката. Негови творби са притежание на СГХГ, Художествената галерия в Бургас, много частни колекции в Германия, Франция, Япония. Преподава рисуване в специалностите „Живопис“ и „Керамика“ и във филиала на НХА в Бургас.

Ключови думи: