Оркестърът на Класик ФМ пресъздаде кино шедьоври под диригентството на музикалния гений на Холивуд Конрад Поуп. „Не можете да затворите сърцето си за филмовата музика.“ – каза той в София

Любовта към забавлението в Холивуд, към пасторалния живот в САЩ, към човека, който е най-близък до сърцето, към родителите, към приключенията, към приятелите, любов в изпитанията на живота... Толкова много любов преживяхме на концерта „Холувид идва в София“ на Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на един от най-прочутите майстори на музиката в Меката на киното – Конрад Поуп. Срещнахме се с музикални творби на Ричард Уайтинг, Аарон Копланд, Джон Бари, Джон Уилямс, Ерих Корнголд и самия Конрад Поуп от филмите „Хотел „Холивуд“, „Нашият град“, „Отвъд Африка“, „Моята седмица с Мерилин“, „Хари Потър“, „Морският ястреб“, „Челюсти“, „Павилион за жени“, „Междузвездни войни“, „Извънземното“. Както се изрази Конрад Поуп в интервю на сцената, талантливите музиканти от Оркестъра на Класик ФМ не просто представиха музикални шедьоври, а пресъздадоха филмите, от които са пиесите. Със събитието на 30 януари в зала „България“ продължи шестият сезон на цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

„Когато преди шест години създавахме „Музиката на Америка“, си поставихме три основни цели – да покажем най-добрите образци на световното и на българското изкуство, да дадем сцена за изява както на утвърдени творци, така и на изгряващи таланти, но най-голямата ни мечта бе да запалим любовта на най-младите и малките към музиката и изкуството. След шест години нашите съвместни усилия започват да дават плодове“ – каза на откриването Десислава Тальокова – изпълнителен директор на фондация „Америка за България“. От попълваните от зрителите анкети става ясно, че повече от половината публика е нова и млада. „Наистина е невероятно да видим как се заражда тази млада сила. Благодарни сме на невероятния оркестър от млади музиканти – Оркестъра на Класик ФМ. Благодарим най-вече на Васил Димитров и неговия екип. Няма добра идея, ако зад нея не стоят неуморни, всеотдайни хора с визия, които не се спират пред пречките, а те понякога са много. Благодарим най-много на вас, публиката, защото вие давате истински смисъл на нашите усилия.“ – каза Десислава Тальокова.

„Желая ви година с повече възможности да се срещаме с живата музика. Благодарение на фондация „Америка за България“ имаме тези прекрасни срещи и благодарение на нея този оркестър може да застане тук, пред вас.“ – изказа признателност Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“. Традиция е в цикъла „Музиката на Америка“ да има концерт, посветен на музиката на Холивуд. „Конрад Поуп е аранжор, композитор и диригент, тясно свързан с някои от най-големите заглавия на Холивуд в последните над 20 години – през неговата глава, ръце и сърце са минали нотите на партитури като „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“, „Кинг Конг“, „Матрицата“ и много други. Представете си каква личност ще дирижира този оркестър!“ – с тези думи Васил Димитров ни въведе във вълшебството, което предстоеше през следващите два часа.

„Много е лесно да изпитваш страст и към музиката, и към киното.“ – така Конрад Поуп обясни събирането на две посоки в неговата голяма творческа любов. „В киното най-важна е емоцията. Винаги, когато разказвате история, предавате чувството, вълнението, любовта. Това прави и музиката.“ – обясни диригентът в интервю на Светослав Николов, което даде на сцената между отделните пиеси от концерта.

„Магията е винаги в сюжета.“ – отговори Конрад Поуп на въпроса за умението, което трябва да има авторът на филмова музика. И продължи: „Когато преди много години бях студент, не вярвах, че музиката е световен език. През последните 30 години, откакто работя в киното, виждам, че филмовата музика се превърна в световен език. Когато влезете в киносалона, можете да затворите очите си, но не и да запушите ушите си. И само по музиката можете да отгатнете какво се случва на екрана – ето защо не можете да затворите и сърцето си музиката.“

Музиката е невидимият главен герой в киното, но тя бе толкова визуално представена от Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Конрад Поуп. „Много е лесно това да се случи в България!“ – възкликва музикантът. „Оркестърът на Класик ФМ говори на езика на музиката, създава музика с чувство. Това е велик оркестър за невидимото в киното – той не просто представи пиеси от филмите, а пресъздаде самите филми.“ – с тези думи Конрад Поуп поздрави музикантите от Оркестъра на Класик ФМ за тяхното майсторство.

Конрад Поуп е автор на музиката в епизоди от поредиците „Матрицата“,„Хари Потър“ и „Сам вкъщи“, във филмите „Моята седмица с Мерилин“, „Павилион за жени“, „Мексиканецът“, „Стюарт Литъл“, „Ловът на мишката“, „Патриотични игри“. Той е създал допълнителна музика към „Троя“. Оркестратор и диригент е на епизод от „Хобит“. Оркестрира музиката в части от „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“, „Нощ в музея“, „Стар трек“, „Джурасик парк“, „Екс мен“, както и във филмите „Коледна приказка“, „Джули и Джулия“, „Странният случай с Бенджамин Бътън“, „Боби“, „Летателен план“, „Кинг Конг“, „Мемоарите на една гейша“, „Война на световете“, „Мюнхен“, „Легендата за Зоро“, „Полярен експрес“, „Питър Пан“, „Слийпи Холоу“, „Какво искат жените“, „Амистад“... Работи в близко сътрудничество с Джон Уилямс, Дани Елфман, Ханс Цимер, Алън Силвестри, Марк Ишам, Хауърд Шор, Александър Деспла и още много.

„Изкуството е вечно, изкуството преминава през живота на много хора. Получаваме го като дар от миналото. Това, което правим днес, пък ще е наследството за бъдещите поколения – и затова се радвам да видя толкова много деца в залата. Изкуството е това, което изпълва със смисъл сегашния момент.“ – така Конрад Поуп описа чувството за празник, което изкуството създава.

Изкуството ни подкрепя, както го подкрепяме ние: „Имате едни от най-прекрасните музиканти на света! За България те са това, което е петролът за Саудитска Арабия. Имате природен ресурс, който е над земята. Подкрепяйте го, за да остане винаги там! Горещо ще препоръчвам на колегите си България като страна, в която да създават музика.“ – с тези думи в интервю на Светослав Николов от сцената на зала „България“ и с поредното превъзходно изпълнение Конрад Поуп се раздели с българската публика.

До следващата среща.

Снимки: Янко Димитров (където е отбелязано) и Зафер Галибов (останалите)

  • Музика от концерта „Холивуд идва в София“ слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и „Джаз емоции“.